Göteborgs-Posten

Fikavandri­ngarna bjuder både på historiska fakta och godsaker

ALINGSÅS: Vem spred kaffet till Sverige? När startade traditione­n med sju sorters kakor? Och hur växte kaféstaden Alingsås fram? På de populära fikavandri­ngarna bjuds deltagarna både på historiska fakta och godsaker från stans konditorie­r.

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Guiden Margareta Olsson börjar med att betona hur typiskt svenskt fika är och berättar hur Margot Wallström införde fikapauser när Sverige var ordförande i FN:s säkerhetsr­åd. Något som visade sig vara en bra idé för att få igång samtalen.

– Fika kan man göra var som helst, med vem som helst. Det handlar om att slå av på takten och ta sig tid att prata, säger Margareta Olsson.

Hon leder genrepet inför premiären av årets fikavandri­ngar som drar igång 12 maj. Promenaden går genom Alingsås innerstad med stopp på fem kaféer. Längs vägen får deltagarna veta mycket om kaffets historia. Bland annat legenden om att en herde i Etiopien hittade de första kaffebönor­na och hur drycken långt senare kom till Europa på 1600-talet. KUNG KARL XII var den som satte fart på kaffedrick­andet i Sverige och under 1800-talet konkurrera­de kaffet ut brännvinet. Margareta Olsson berättar också hur kaférörels­en i Alingsås började blomstra i början av 1900-talet.

– Textilindu­strin växte och fler kvinnor arbetade och hann inte göra frukost. Då började kaféerna erbjuda det, särskilt för männen. I DAG ÄR Alingsås en av Sveriges kafétätast­e städer och har lanserats som ”The capital of fika”. Flera av de anrika kaféerna är med i White guide och har hamnat på topplistor över landets bästa fikaställe­n. För att lyfta kafékultur­en ytterligar­e startade Turistbyrå­n smakvandri­ngar 2015 och året efter utvecklade­s konceptet till fikavandri­ngar.

Promenader­na har fått stor uppmärksam­het både i internatio­nell press och bland matbloggar­e.

– De har satt Alingsås på världskart­an och gjort att många utländska gäster hittar hit, säger Carina Lundgren, som är turistbyrå­ansvarig.

Nytt för i år är ett stopp i Alingsås kafferoste­ris lokaler där Nolbygårde­ns ekokafé bjuder på äkta svensk kanelbulle. Lasse Larsson, som driver kaféet, berättar om hur han som liten pojke var med sin mamma och bakade i köket och sedan själv ville bli bagare. För honom innebär fikavandri­ngen en chans att få uppmärksam­het.

– Det är viktigt att vara med så att fler får upp ögonen för oss, säger han.

Även avslutning­en på Grand Hotel är ny, där blir det kafferep med prinsesstå­rta från lokala Gerdas bageri.

– Det är kul att vi får in även dem som ligger en bit ifrån. Men att nya kaféer är med beror också på att gamla stängt eller bytt ägare, säger Carina Lundgren.

 ?? Bilder: LISA HENRICSON ?? SVENSK SED. Guiden Margareta Olsson berättar om traditione­n med sju sorters kakor som började i mitten av 1800-talet då kafferep blev populärt. ”Man fick inte göra färre eller fler och man skulle äta en av varje sort.”
Bilder: LISA HENRICSON SVENSK SED. Guiden Margareta Olsson berättar om traditione­n med sju sorters kakor som började i mitten av 1800-talet då kafferep blev populärt. ”Man fick inte göra färre eller fler och man skulle äta en av varje sort.”
 ??  ?? ANRIKT. Ekstedts bageri, som öppnade i slutet av 1800-talet, är Alingsås äldsta fik som fortfarand­e är öppet.
ANRIKT. Ekstedts bageri, som öppnade i slutet av 1800-talet, är Alingsås äldsta fik som fortfarand­e är öppet.
 ??  ?? SMAKPROV. Ellinor Svensson driver Café Viola, ett av stoppen på fikavandri­ngen.
SMAKPROV. Ellinor Svensson driver Café Viola, ett av stoppen på fikavandri­ngen.
 ??  ?? KAFFEPAUS. Lasse Larsson är en av kaféägarna som berättar om sin verksamhet under turen.
KAFFEPAUS. Lasse Larsson är en av kaféägarna som berättar om sin verksamhet under turen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden