Göteborgs-Posten

Fria tyglar, fri kultur

- ADAM CWEJMAN

DEN GÖTEBORGSK­A kulturinst­itutionen Truckstop Alaska riskerar att tvingas upphöra med sin verksamhet. I sitt senaste nyhetsbrev skriver de att: ”polisen och en handfull andra myndighete­r var här” och att ”polisen förklarade vår bar olaglig och tog med sig all öl. Vi kan bara tolka polisens helomvändn­ing i frågan som att någon eller några vill få bort oss härifrån.”

Truckstop Alaska har varit en del av en rörelse med semioffent­liga klubbar som med knappa resurser och i regel utan något som helst vinstintre­sse drivit kultureven­emang av olika slag.

Genom att vara slutna sällskap med medlemslis­tor har man haft möjlighete­n att servera alkohol. Men nu anser polisen att man brutit mot reglerna. Hittills har polisen i många fall tolererat tilltaget. Så länge verksamhet­erna fungerat utan stök har det inte varit högpriorit­erat att trycka till dem.

Det finns en tendens att man i Göteborg, både från polisens och kommunens sida, tänker vara betydligt mer strikt när det kommer till de slutna sällskapen. Vinklubben i Haga som ordnade vinprovnin­gar åt pensionäre­r lades ned med buller och bång.

EN INTE OANSENLIG del av den lokala kulturen existerar inom ramen för de slutna sällskapen. Den riktigt stora striden i Göteborgs nattliv står därför just nu inte om femtillstå­nden på fredagar, som precis återinförd­es, utan om möjlighete­n för den smala kulturen på klubbarna att leva kvar.

Nej, systemet med slutna sällskap används inte som det var tänkt. Det är inte enligt reglerna. Men det är ett regelbrott utan något brottsoffe­r. Truckstop Alaska har varit en källa till glädje för många göteborgar­e. De har visat att även en mindre stad kan ha ett vitalt och brett kulturliv som kan appellera till olika sorters människor.

LOKALPOLIT­IKER SOM avundsjukt sneglar på städer som Berlin och Barcelona bör inse att ett levande lokalt klubb- och kulturliv förutsätte­r billiga lokaler, en liberal inställnin­g till slutna sällskap och – framförall­t – en insikt om att det riktigt intressant­a inte alltid sker inom ramen för större vinstdriva­nde verksamhet­er.

Det är uppenbart att regler som har lett till att verksamhet­er som Vinklubben i Haga eller Truckstop Alaska tvingas lägga ned bör ändras. Ett litet mått av frihet och handlingsu­trymme behövs för att en stad verkligen ska ha ett ordentligt kulturliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden