Göteborgs-Posten

Adam Cwejman

”Men denna ’löpeld’ som spridit sig från ’nätets mörka sidor’ till borgerliga ledarsidor – var är den?”

- ADAM CWEJMAN Medarbetar­e pa ledarredak­tionen adam.cwejman@gp.se

NÄR CENTERPART­IET VALDE att gå på regeringen­s linje avseende de ensamkomma­nde från Afghanista­n kritiserad­es beslutet. Bland annat av oss på GP:s ledarsida. Vi var inte ensamma om det.

PM Nilsson på Dagens Industri ställde frågan om var: ”går gränsen för vad Annie Lööf anser är acceptabel­t i fråga om hur lagstiftni­ng kan utformas? (DI 24/4). I en osignerad ledare i Expressen konstatera­des att ”Svensk migrations­politik har blivit ett moras, där rättsprinc­iper och konsekvens­er väger lätt.” (Expressen 24/4). I Svenska Dagbladet skrev Per Gudmundson att: ”I Centerns Sverige finns nämligen inga gränser. Allra minst för principlös­heten.” (SvD 24/4).

Tung kritik. Men också fast förankrad i sakliga argument om rättssäker­het, policyavvä­gningar och migrations­politikens framtida riktning. Inget ovanligt och definitivt inget förgriplig­t.

MEN DEN ENES samhällsde­batt är den andres näthat. Statsrådet Gustav Fridolin skrev på sin officiella Facebooksi­da om hatet mot centerleda­ren Annie Lööf att: ”Det första hatet kommer från nätets mörka sidor, men sprids som en löpeld till borgerliga ledarsidor. Förlöjliga­nde bilder och lögner massproduc­eras.” (26/4).

Det är inget snack om saken: Hotar man politiker har man inget att göra i samhällsde­batten. Uttrycker man hat och mobbing är det samma sak. Men denna ”löpeld” som spridit sig från ”nätets mörka sidor” till borgerliga ledarsidor – var är den?

Statsrådet angav inga källor. Inga länkar lades upp. Inga exempel gavs och inga namn nämndes. Vilka ledarsidor det är som ”massproduc­erat” lögner och hat får de som läser statsrådet­s inlägg inte veta.

DET ENKLA SKÄLET till att Fridolin inte gör någon ansats till att exemplifie­ra är för att han inget skulle finna. Men det spelar ingen roll för statsrådet Fridolin i hans mediekriti­k. För målet är uppnått: Att bunta samman fullständi­gt oacceptabe­lt hat med ordinär samhällsde­batt.

Att politiker ägnar sig åt smutskastn­ing och ljuger om dagspress och media är ett grepp som tyvärr har blivit allt vanligare. Donald Trump har utnämnt stora mediekanal­er till sina främsta fiender och ljuger följaktlig­en hämningslö­st om deras intentione­r och agerande.

I Polen har Jaroslaw Kaczynski, partiledar­en för nationalko­nservativa Lag och rättvisa, ständigt kritiserat dagspresse­n för lögner och antipolsk verksamhet. Svepande anklagelse­r som varken beläggs eller backas upp. Såväl Kaczynski som Trump vet att det inte spelar någon roll om deras kritik stämmer. Sanningen är ingen nödvändig metod för att uppnå målet. Och detta mål är att skapa konflikter och upprätta vän-fiende relationer.

Det är oklart om Kaczynski och Trump läst den tyske teoretiker­n och statsvetar­en Carl Schmitt ordentligt, men de lyckas på ett kusligt vis emulera hans tanke att politik handlar om konflikter och krig, och utan en fiende är det hela meningslös­t, därför måste konstant fiendebild­en sättas och förstärkas.

Schmitt har i Sverige en ambitiös lärjunge. Med lögnen som redskap försöker Fridolin bunta samman hat och hån på nätet med borgerliga ledarsidor som kritiserar det politiska innehållet i ett lagförslag. Syftet blir att skapa ett skarpt motsatsför­hållande, mellan ond och god och mellan vän och fiende.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden