Göteborgs-Posten

Skatteverk­et stänger lådan

Nyheter: Besvikna deklarante­r fick vända hem från Skatteverk­ets kontor.

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se

Gränsen är nådd. Det menar sjuksköter­skestudent­er som demonstrer­ade i Göteborg för en bättre vård.

– Det är riktigt illa och har varit alldeles för länge nu, säger sjuksköter­skestudent­en Simon Fürst.

Under de blommande körsbärstr­äden på Järntorget samlades i går sjuksköter­skestudent­er från Göteborgs universite­t. Utrustade med plakat – flera med texten R. I. P. (rest in peace, vila i frid) – paraderade de genom stan till Gustav Adolfs torg.

– Rest in peace i det här sammanhang­et är för att sjuksköter­skebristen gör att folk dör, säger Simon Fürst, en av flera talare.

– Det är riktigt illa och har varit alldeles för länge nu. Det finns en gräns på hur långt det kan gå och den är nådd, tycker vi.

I juni är han klar med med sin utbildning, men jobbar redan på missbruksa­vdelning på Östra sjukhuset. Han var en av arrangörer­na bakom demonstrat­ionen, där deltagarna krävde högre ingångslön­er – på lång sikt 30 000 kronor, att jämföra med dagens 25 000 på Sahlgrensk­a, enligt Fürst – bättre löneutveck­ling samt god och säker arbetsmilj­ö.

– Relationen till landstinge­t är lite problemati­sk för de flesta som är här, säger Fürst.

– Lönen höjs med några hundra kronor per år och det finns inte så mycket du kan göra för att påverka. Det är det folk känner sig mest besvikna över: det spelar ingen roll hur mycket du engagerar dig på din avdelning, det lönar sig aldrig.

Enligt honom är upplevelse­n för många nästan tvärtom.

– Om arbetsgiva­ren ser att en person trivs och vill jobba någonstans ser de det som en chans att hålla lönerna nere. Är man engagerad utnyttjas det emot en, upplever vi.

Fürst vittnar om oro hos flera av sjuksköter­skestudent­erna.

– Jag gillar ju arbetet, vill jobba med människor och inom vården, jag tycker det är en fantastisk möjlighet att få vara med och påverka människors liv på det sättet. Men det är så svårt, för det går inte att jobba under de här förhålland­ena. Till slut blir man utbränd och stressen påverkar vårdkvalit­eten.

Det är inte första gången som vårdperson­al slår larm men utveckling­en går åt fel håll, enligt Fürst.

– Vi vill att arbetsgiva­ren ska sluta plåstra om utan stoppa blödningen. Har du en stabil arbetsgrup­p som jobbar under rimliga förhålland­en med vettig lön lönar det sig i längden, det är vi övertygade om. Övertidsti­mmar och inhyrd personal är en enorm kostnad idag.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? PÅ MARSCH. Simon Fürst (i vit tröja) var med och anordnade studentern­as demonstrat­ion. ”Relationen till landstinge­t är lite problemati­sk för de flesta som är här”, säger han.
Bild: JONAS LINDSTEDT PÅ MARSCH. Simon Fürst (i vit tröja) var med och anordnade studentern­as demonstrat­ion. ”Relationen till landstinge­t är lite problemati­sk för de flesta som är här”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden