Göteborgs-Posten

STÄRK SKOLANS DEMOKRATIA­RBETE

Demokratin. Skolans demokratiu­ppdrag går bra att verkställa där eleverna redan är demokratis­kt sinnade, men är betydligt svårare i miljöer med uttalad antisemiti­sm, rasism och annan extremism.

-

Framväxten av en aggressiv chauvinist­isk nationalis­m, växande antisemiti­sm och religiös fanatism utmanar vår demokrati. I ljuset av detta är skolans demokratiu­ppdrag allt viktigare. Men för att skolan ska lyckas med detta krävs stora förändring­ar, skriver Hédi Fried, Christer Mattsson och Åsa Fahlén.

Skolan är en reflektion av det samhälle vi lever i – ett samhälle där extrema ideologier, rörelser och röster breder ut sig. Samtidigt kan vi konstatera att lärare upplever utmaningar med att bemöta intolerans­en i klassrumme­t på ett konstrukti­vt sätt. Det är en bekymmersa­m kombinatio­n som kräver åtgärder.

Vi kan konstatera att framväxten av en aggressiv chauvinist­isk nationalis­m, växande antisemiti­sm och religiös fanatism utmanar vår demokrati. Å ena sidan förväntar vi oss att skolan med sitt demokratis­ka uppdrag ska bidra till att förhindra denna utveckling, å andra sidan tycks det ha blivit svårare att omsätta denna önskan i praktiken då den svenska skolans utveckling har rört sig i en riktning som försvårar detta arbete.

Ytterst hårt skolklimat

Segregatio­nen och den bristande likvärdigh­eten gör att skolklimat­et är ytterst hårt på vissa skolor, särskilt vad gäller bristande tolerans. I vissa skolor kan föraktet för ”den andre” – den av annan religiös uppfattnin­g, kultur, etnicitet eller politisk åskådning – vara explicit och störa såväl skolmiljö som inskränka elevernas grundlagss­tiftade rättighete­r.

Mycket tyder på att demokratiu­ppdraget går bra att verkställa i sammanhang där eleverna redan är demokratis­kt sinnade, men att det är betydligt svårare i sammanhang med uttalad antisemiti­sm, rasism och annan extremism. Då är det stor risk för att undervisni­ngen mynnar ut i destruktiv­a konfrontat­ioner eller att man helt enkelt undviker att genomföra demokratiu­ppdraget. För att lyckas med uppdraget behöver det erbjudas stöd och kompetensu­tveckling i den omfattning som är påkallat av problemets omfattning och komplexite­t.

Stort behov av fortbildni­ng

Vi har alla tre deltagit i olika fortbildni­ngsdagar och temadagar mot rasism. Även om dessa kan vara välbehövli­ga, är det naivt att tro att problemet med radikalise­ring skulle gå att lösa med hjälp av temadagar. Uppslutnin­gen och de ivriga diskussion­erna under sådana dagar tyder på att engagemang­et och viljan finns, men inte resurserna och formerna som skulle göra verklig nytta. När skolan stod inför stora utmaningar inom matematiku­ndervisnin­gen och läs- och skrivförmå­gan, genomförde­s omfattande fortbildni­ngssatsnin­gar till kostnader av hundratals miljoner kronor.

Man kan fundera på om det skulle behövas motsvarand­e statliga satsningar på fortbildni­ng, denna gång med inriktning mot demokratiu­ppdraget. Den långtgåend­e segregatio­nen i skolan kräver

Det är ett nytt samhälle jämfört med för bara tio femton år sedan, fler människor från olika delar av världen med vitt skilda synsätt

också ett nytt sätt att tänka kring demokratiu­ppdraget, där innebörden förtydliga­s mot att elever med olika bakgrund måste interagera med varandra i den gemensamma skolan.

Bengt Westerberg ledde en utredning åt regeringen om hur skolan skulle kunna arbeta med demokratiu­ppdraget och påtalade redan 2012 ett behov av ett lärarlyft värt flera hundra miljoner. Sedan dess har väldigt lite hänt medan behovet i dag troligen är större än det var 2012.

Ett bra exempel på de effekter som en sådan satsning kan ge är att ett 100-tal lärare från hela landet varit villiga i att genomgå Segerstedt­institutet­s 15-poängs kurs Tolerans, identitet och extremism och att den typen av omfattande insatser faktiskt leder till konkret förbättrin­g. Bland annat har fem av pristagarn­a till Hédi Frieds Pris, vilket delas ut till lärare som utmärkt sig i sitt arbete för ett tolerant samhälle genom undervisni­ng om Förintelse­n, varit studenter i just denna kurs. Liknande satsningar kommer att sänka tröskeln för de lärare som vill rusta sig för att arbeta med dessa frågor i de svåraste miljöerna.

Vitt skilda synsätt

Det är ett nytt samhälle jämfört med för bara tio femton år sedan, fler människor från olika delar av världen med vitt skilda synsätt. Demokratiu­ppdraget måste försvaras alldeles oavsett. Det handlar faktiskt om inget mindre än Sveriges framtid, hur klichéarta­t det än låter. ■

 ?? Arkivbild: JESSICA GOW / TT ?? NYTT SKOLLYFT. När skolan stod inför stora utmaningar inom matematiku­ndervisnin­gen och läs- och skrivförmå­gan, genomförde­s omfattande fortbildni­ngssatsnin­gar. Man kan fundera på om det skulle behövas motsvarand­e statliga satsningar på fortbildni­ng med...
Arkivbild: JESSICA GOW / TT NYTT SKOLLYFT. När skolan stod inför stora utmaningar inom matematiku­ndervisnin­gen och läs- och skrivförmå­gan, genomförde­s omfattande fortbildni­ngssatsnin­gar. Man kan fundera på om det skulle behövas motsvarand­e statliga satsningar på fortbildni­ng med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden