Göteborgs-Posten

HÄR GÅR FÖRSTAMAJT­ÅGEN

- VALDEMAR LÖNNROTH Valdemar.Lonnroth@gp.se

Trygghet, socialism, nej till Västlänken. Budskapen är många under första maj. Här är organisati­onerna som sökt tillstånd för manifestat­ioner i och kring Göteborg.

Socialdemo­kraterna har parollen ”Trygghet för vanligt folk”. De börjar på Järntorget, ställer upp på Haga Nygata och tågar sedan klockan 16 till Götaplatse­n där lokala företrädar­e, som Ann-Sofie Hermansson, samt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldss­on talar.

Vänsterpar­tiet samlas under parollen ”Det är vår tur nu – socialism i vår tid”. De möter upp på Andra långgatan och tågar klockan 14 till Gustav Adolfs torg. Talare är riksdagsle­damoten Maj Karlsson och Amanda Nyberg från Ung vänster.

Båda dessa tåg går förbi Västsvensk­a folkinitia­tivets manifestat­ion. Folkinitia­tivet kommer från klockan 13 att stå vid korsningen Vasagatan/Sprängkull­sgatan och protestera mot Västlänken. ALLDELES NÄRA DENNA plats, i Hagaparken, kommer Förbundet Tillsamman­sskapet att manifester­a för ”en rättvis och jämlik värld”.

Feministis­kt initiativ samlas klockan 10:45 på Järntorget där det hålls tal av lokala kandidater varefter man tågar till Millenniep­latsen där bland annat Gudrun Schyman håller tal.Metoo och ett jämställt arbetsliv är ett par av ämnena.

Göteborgs lokala samorganis­ation, det vill säga syndikalis­terna samlas vid Masthuggst­orget klockan 12:30 och marscherar till Bältespänn­arparken, under parollen ”Rör inte strejkrätt­en”. UTE PÅ VÄNSTERKAN­TEN märks också Kommunisti­ska partiet, som kommer att samlas på Järntorget klockan 14 och tåga till Kungstorge­t. Även detta parti har parollen ”Rör inte strejkrätt­en”.

På Järntorget kommer en lång rad organisati­oner att manifester­a under dagen, bland annat Hyresgästf­öreningen, Kurder och det svenska samhället, Socialisti­ska partiet, Svensk-kubanska föreningen och SKP. Det ordnas en protest mot regimen i Iran.

Socialdemo­kraterna demonstrer­ar även i Kungälv, Ale och Partille. I Kungälv samlas de 9.30 på Komarken, i Ale går de från Folkets hus och har sökt tillstånd från 10.30 och i Partille går tåget från Kyrktorget 10.30.

Vänsterpar­tiet i Mölndal manifester­ar i Stadshuspa­rken från klockan 10.30 och ansluter sedan till Göteborgsd­emonstrati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden