Göteborgs-Posten

LÅG DÖD I BOSTADEN I FYRA MÅNADER

NYHETER: I fyra månader låg en nyanländ 24-åring död i en lägenhet i Göteborg. Ingen av de myndighete­r GP varit i kontakt med vet vad som hänt honom. Kommunen har nu anmält sig själv.

- EVALIS BJÖRK evalis.bjork@gp.se

Etablering­senheten har gjort en lex Sarah-utredning om fallet. I den berättas att mannen kommit som flykting till Sverige och fått uppehållst­illstånd. Han kommunanvi­sades till Göteborg i januari förra året. I slutet av december hittades han avliden i den lägenhet, som han genom fastighets­kontoret hyrde i andra hand.

Mannen ska inte ha visat några tecken på sjukdom.

Det fanns inte heller något som tydde på missbruk.

ENLIGT DE UPPGIFTER GP lyckats få fram slutar 24-åringens kontakt med samhället i augusti 2017. Då talade kommunens etablering­senhet med honom i telefon.

Dödsfallet ska ha upptäckts när 24-åringens vänner kontaktade polisen för att de var oroliga och inte kunde nå sin kompis. Enligt etablering­senheten tog polisen sig in i lägenheten den 28 december och hittade honom död. Anhöriga ska ha underrätta­ts.

Polisens kommunikat­ionsavdeln­ing har sökt på det datumet, men hittar ingen händelse som stämmer överens med uppgiftern­a från kommunen. Vi vet därför heller inte om det finns någon brottsmiss­tanke bakom dödsfallet.

Enligt den lex Sarah-utredning som gjorts av social resursförv­altning är dödsorsake­n okänd för etablering­senheten. De har inte fått läsa obduktions­resultatet av juridiska skäl. LINDA JOHANSSON är enhetschef på social resursförv­altning. Är ni säkra på att polisen gick in och hittade honom?

– Det jag vet kring detta är det som står i lex Sarah-utredninge­n.

Linda Johansson säger att det är Arbetsförm­edlingen som har huvudansva­ret för etablering­en av nyanlända.

– Kommunen ansvarar för försörjnin­gsstödet i glappet mellan asylbidrag och etablering­sersättnin­g. Plus viss praktisk informatio­n i samband med anvisning av lägenhet. Annars har vi inget ansvar för vuxna personer. Sista telefonsam­talet med 24-åringen äger rum den 29 augusti. Därefter har ni skickat brev den 20 oktober om att han inte kan bo kvar efter den 31 oktober eftersom han inte betalat sin hyra. Borde ni inte reagerat när ni inte hörde något?

– Vi gjorde en lex Sarah -anmälan för att ta reda på om vi skulle gjort något annorlunda. Utredninge­n visar att vi inte brustit på något vis, så det är svar på det.

Hon säger att de nu tar fram rutiner för hur de ska arbeta om inte hyran kommer in som den ska och när vräkningar blir aktuella.

– Vi har rutiner och kommer att fortsätta arbeta som vi gjort, men nu ska vi få det nedtecknat. Vad det gäller ensamståen­de vuxna har vi inget större ansvar. Det är skillnad när det gäller barnfamilj­er – där ska vi göra hembesök om de inte kommer när vi kallar till besök och när vräkning kan bli aktuellt.

– SEDAN KAN man alltid tänka och tycka. Självklart är det sorgligt när någon dör. Men vi har följt lagstiftni­ngen och vårt uppdrag.

24-åringen ska inte ha visat några tecken på sjukdom. Det fanns heller inget som tydde på missbruk.

Lena Ernst Lagergren på social resursförv­altning har gjort lex Sarah-utredninge­n, som kommer till slutsatsen att etablering­senheten fullföljt ditt uppdrag.

– Jag kan inte se annat än att etablering­senheten gjort vad de kunnat, säger hon. Det handlar om en vuxen man med full förmåga att sköta sig själv. Det fanns inga tecken på ohälsa – i så fall hade de nog agerat annorlunda.

– HAN KANSKE hade en egen plan på vad han skulle göra. Om han hade betett sig märkligt på något sätt hade det varit en annan sak, men det fanns inga sådan tecken. Det var en fullt kompetent man. I de kontakter man haft har han verkat förstå vad som menats och det fanns inget som tydde på några bekymmer.

Inte heller fastighets­kontoret, som hyrde ut lägenheten till 24-åringen, vet något mer än att han har hittats död.

Arbetsförm­edlingen Göteborg etablering har uppdraget att ge stöd till nyanlända. Kristina Kjellberg, ansvarig chef, säger att hon inte hört något om fallet innan och vet ingenting om det. Eftersom det är en så allvarlig händelse, borde du ha hört?

– Vi är många som arbetar här, men jag skulle nog ha hört om det var något vi kände till.

Kommunen vill inte lämna fler uppgifter om mannen på grund av sekretess.

Frågan kvarstår: Vad har hänt den 24-årige mannen som hittades död i sin lägenhet?

 ?? Bild: LISA THANNER ?? OKÄNT ÖDE. Ingen av de myndighete­r GP varit i kontakt med vet vad som hänt 24-åringen eller varför han dog.
Bild: LISA THANNER OKÄNT ÖDE. Ingen av de myndighete­r GP varit i kontakt med vet vad som hänt 24-åringen eller varför han dog.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden