Göteborgs-Posten

Här kan du fira valborg

- VALDEMAR LÖNNROTH valdemar.lonnroth@gp.se

NYHETER: Eldar och cortège. Vi har listat var du kan fira att det är valborgsmä­ssoafton. Bland annat kan man njuta av valborgsbr­asan i Slottsskog­en.

Valborg och Göteborg betyder cortège. Det pågår också mycket klassiskt valborgsfi­rande i stan. Men när folklivsfo­rskaren Ebbe Schön var barn uppe i Bohuslän eldade man minsann bara till påsk.

Så är den här igen – på riktigt alltså – våren; cortège, valborg och sedan 1 maj. Att tända valborgsmä­ssoeldar har bakåt i tiden varit en starkare tradition i östra Sverige och Norrland än här.

– I Göteborg har det varit blandat – både påskeldar och valborgsel­dar. Men när jag växte upp i Bohuslän var det bara påskelden som gällde. Vi pojkar tävlade mellan öarna om vem som gjorde den största brasan. Ofta anlade man en narrfyr, man lurade andra med en mindre eld först, säger Ebbe Schön, folklivsfo­rskare emeritus.

Varför man eldar finns det flera förklaring­ar till.

– En naturlig förklaring är att man behövde elda upp ris och bråte. Sedan finns föreställn­ingen om häxor till valborg – det är inte bara påsken som är förknippad med detta. Man kikade mot himlen och undrade om det var en sotflaga eller en häxa som flög där.

– I Tyskland trodde man också att walpurga var en farlig tid då häxorna gav sig iväg.

VISSERLIGE­N VAR VALBORG också ett kristet helgon, men som när det gäller andra högtider finns uppenbarli­gen en pragmatisk inställnin­g när det gäller att blanda ihop det hedniska och kristna.

– Elden ansågs ha en renande och skyddande kraft. Man tände eldar i jordbrukss­amhället för att det ansågs skydda boskapen, säger Ebbe Schön.

På frågan om valborgsel­dar – och andra våreldar – också har en förkristen historia säger Schön:

– Det är svårt med belägg, men jag tror det ja.

– Det första belägget på en valborgsmä­ssoeld i Sverige är från 1711 i Skå socken i Uppland. Linné skrev också om eldar han observerad­e.

Går man längre bak i tiden så kunde eldar också fungera som viktiga signalsyst­em.

– OM MAN tände eldar på bergstoppa­r under medeltiden – 1000- och 1100-talet – så betydde det att det var en vårdkase, att alltså en fiende var på väg. Det fick man vara försiktig med.

När vi tänder brasor i dag är risken för fiender dock liten, såvida man inte räknar in överförfri­skade individer som kan se humöret rinna till. Men en och annan häxa kanske man kan räkna med – i varje fall i Slottsskog­en.

 ??  ??
 ??  ?? VINTERN RASAT UT ... Slottsskog­en är en av de platser där man kan njuta av valborgsel­d och vårens ankomst. Så här såg det ut för ett par år sedan.
VINTERN RASAT UT ... Slottsskog­en är en av de platser där man kan njuta av valborgsel­d och vårens ankomst. Så här såg det ut för ett par år sedan.
 ??  ?? EBBE SCHÖN.
EBBE SCHÖN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden