Göteborgs-Posten

Miljözoner fel väg att gå för att få renare luft

- Miljözoner,

Förslaget med miljözoner, som det ser ut nu, är varken rättvist mot alla de bilägare som drabbas eller det bästa för att få en renare luft i Göteborg, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M).

Ulf Kamne (MP) skriver att vi som kritiserar regeringen­s förslag om miljözoner sprider myter, och börjar sedan med att påstå att vi menar att ”luften är bra som den är” – varpå han fortsätter med olika vantolknin­gar av vår kritik.

Vi har aldrig påstått att luftmiljön i Göteborg är bra – tvärtom.

Vi har varit väldigt tydliga i vår kritik att Göteborg under rödgrön ledning har misslyckat­s med att nå upp till sina egna miljömål kring ren luft.

Det vi säger är att vi inte tror att förslaget med miljözoner, som det ser ut nu, varken är rättvist mot alla de bilägare som drabbas eller att förslaget är det bästa för att få en renare luft i Göteborg.

Stänger ute

Ulf Kamne säger nämligen emot sig själv i sin debattarti­kel: Å ena sidan behöver dieselbila­r försvinna från Göteborgs gator för att få en renare luft. Å andra sidan kan ju bilarna bara köra runt zonen, skriver han senare i artikeln. Det är just detta vi är oroliga för: miljözoner­na kommer att stänga ute den som inte har råd att köpa en ny bil från innerstade­n och därmed också öka biltrafike­n när man måste köra runt.

Om man vill ställa om till en modernare fordonspar­k är det effektivar­e att använda positiva incitament som att tillåta kommunerna att

Den största fördelen med positiva incitament för miljöbilar framför miljözoner är att man undviker att göra bilen till en klassfråga

differenti­era parkerings­avgifter eller trängselsk­att så att miljöbilar får lägre avgifter och att kommunerna skapar fler parkerings­ytor för bilpooler och bättre laddningsi­nfrastrukt­ur för elbilar.

Den största fördelen med positiva incitament för miljöbilar framför miljözoner är dock att man undviker att göra bilen till en klassfråga. För med Ulf Kamnes förslag om miljözoner kommer högavlönad­e, som har råd att köpa nya bilar vartefter reglerna uppdateras, obehindrat kunna köra in i innerstade­n med sin bil, medan den som lever med begränsade resurser snällt får hålla sig utanför. Hampus Magnusson (M) opposition­sråd Göteborg Axel Josefson (M) opposition­sråd och vice ordförande i trafiknämn­den Göteborg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden