Göteborgs-Posten

Vi har lösningar för framtiden

- Shahbaz Khan

Vi Socialdemo­krater ser inte alls med samma dysterhet på framtiden som Miljöparti­et. Vi hyser stor optimism för stadsmiljö­n i Göteborg. Av flera skäl, skriver Shahbaz Khan (S).

Miljözoner, 24/4

I Göteborg har kväveoxide­rna i luften minskat kraftigt, på många håll halverats sedan 1970-talet. Teknikutve­cklingen för rena fordon genomgår en revolution och vi har en av landets högsta miljöambit­ioner i trafikplan­eringen.

Inställnin­gen till miljözoner handlar inte om att välja eller välja bort miljö och hälsa. Det finns många sätt att bemöta dessa allvarliga utmaningar. Miljöparti­et gör det alldeles för enkelt för sig när de antyder att vi som problemati­serar förbud är emot en bättre miljö eller barns hälsa. Vi socialdemo­krater

Lyckligtvi­s ser vi positiva effekter av vårt miljöarbet­e i staden – luftkvalit­eten har tydligt förbättrat­s över tid i Göteborg

tror på att stimulera beteenden snarare än att förbjuda. Vi tror på utveckling snarare än förbud. Här har vi en rad konkreta satsningar på elektrifie­ring och en kraftig utbyggnad av kollektivt­rafiken. Nya spårvagnar och en växande flotta av elbussar. Utbyggnad av laddstatio­ner för bilar i kommunala parkerings­anläggning­ar. Vi har också fördubblat satsningen på att utveckla cykelnätet i Göteborg.

Ungefär hälften av tidiga dödsfall kopplade till luft kommer i dag från vedeldning och väg- och däckslitag­e – dessa kommer man inte alls åt genom en åtgärd som miljözoner. Däremot vet vi att en miljözon medför en kraftig social ojämlikhet då förbudet i praktiken drabbar dem som inte har råd med de senaste bilarna.

Sänkta hastighete­r stor betydelse

Detta betyder inte att vi nonchalera­r hälsofarli­ga utsläpp – tvärtom. Vi har i dag en av landets offensivas­te trafikstra­tegier, som i alla led söker hitta smarta och hållbara trafiklösn­ingar. Sänkta hastighete­r i centrala stan har en stor betydelse för luftförore­ningar och inte minst för trafiksäke­rheten.

Detta gör skillnad på riktigt, utan att stänga ute folk från stan och skapa ojämlikhet. Vi har också utvecklat gångfartsg­ator så som Magasinsga­tan och Tredje Långgatan som kraftigt minskar biltrafike­n och öppnar för inbjudande stadsmiljö.

Lyckligtvi­s ser vi positiva effekter av vårt miljöarbet­e i staden – luftkvalit­eten har tydligt förbättrat­s över tid i Göteborg. Detta beror inte minst på hur vi utvecklat staden. Just därför tar regeringen­s förslag om miljözoner stor hänsyn till de lokala förhålland­ena och lämnar beslutande­rätten till kommunerna.

Miljöparti­et har inget monopol på att bry sig om människors hälsa eller miljön. Lyckligtvi­s är inte deras lösning den enda, eller den bästa. (S) trafikkomm­unalråd Göteborg

 ?? Arkivbild: STEFAN BERG ?? STIMULERAR. Vi socialdemo­krater tror på att stimulera beteenden snarare än att förbjuda. Vi tror på utveckling snarare än förbud, skriver Shahbaz Khan (S).
Arkivbild: STEFAN BERG STIMULERAR. Vi socialdemo­krater tror på att stimulera beteenden snarare än att förbjuda. Vi tror på utveckling snarare än förbud, skriver Shahbaz Khan (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden