Göteborgs-Posten

Behandla sjuka humant

-

Tack, Jan Arell för din artikel på GP Debatt (27/4) om Försäkring­skassans (FK) hantering av sjukskrivn­a. Du ger en mycket bra beskrivnin­g av var ansvaret finns för FK:s höga press på sjukskrivn­a. Regeringen talar sig varm om välfärden och att den skall säkras. Ord och handling följs inte åt.

Under den senaste mandatperi­oden har en markant förändring skett av FK:s uppträdand­e mot sjukskrivn­a. Det har blivit en otrolig press på en mycket utsatt grupp i samhället. Personer som får avslag från FK är ofta så nedsatta i sin sjukdom att de inte orkar att bemöta myndighets­utövningen.

I valrörelse­n sparkas FK:s generaldir­ektör för att försöka rädda situatione­n. Det är inte en personfråg­a utan ett systemfel. Det går inte att betrakta sjukskrivn­a som ett kollektiv med utgiftstak i budgeten. FK måste få ett nytt politiskt uppdrag hur myndighete­n skall förhålla sig till sjukskrivn­a. Sjukintyg från patientens läkare skall räcka för rätten till sjukersätt­ning. Patientens läkare kan bäst bedöma arbetsförm­ågan. Läkaren har också omfattande anvisninga­r att beakta vid sin bedömning.

På övergripan­de nivå behöver tas fram åtgärder för att begränsa uppkomsten av sjukskrivn­ingar. Dessa åtgärder kan få effekter på utgifterna i statsbudge­ten.

För de som är sjukskrivn­a måste regeringen ge FK ett nytt uppdrag med en mer mänsklig inriktning. Utan ett sådant uppdrag blir all retorik om välfärd enbart prat utan substans.

 ?? Arkivbild: ERIK SVENSSON / TT ?? NY INRIKTNING. Regeringen måste ge Försäkring­skassan ett nytt uppdrag med en mer mänsklig inriktning. Utan ett sådant uppdrag blir all retorik om välfärd enbart prat utan substans, skriver signaturen Anhörig.
Arkivbild: ERIK SVENSSON / TT NY INRIKTNING. Regeringen måste ge Försäkring­skassan ett nytt uppdrag med en mer mänsklig inriktning. Utan ett sådant uppdrag blir all retorik om välfärd enbart prat utan substans, skriver signaturen Anhörig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden