Göteborgs-Posten

Nya problem när flyktingar återvänder

- GUSTAV SJÖHOLM

Nigeriansk­a staten vill få människor som bor i flyktinglä­ger i delstaten Borno att återvända hem. Men hjälporgan­isationer varnar för att situatione­n kan bli svår för dem som åker tillbaka.

Omkring två miljoner människor har tvingats lämna sina hem i nordöstra Nigeria på grund av Boko Harams terror. Men gruppen har de senaste åren tryckts tillbaka av landets armé, som vid ett flertal tillfällen beskrivit gruppen som besegrad. Nu pressar staten på för att flyktingar­na ska återvända till de områden som återtagits.

– Det är bra om folk kan återvända, men vi är oroliga att regeringen försöker göra politiska poänger på det och tvingar tillbaka folk, säger Hussaini Abdu, Nigeriache­f vid barnrättso­rganisatio­nen Plan Internatio­nal, under ett Sverigebes­ök. DET FINNS OCKSÅ oro för vad flyktingar­na som återvänder möts av. Plan Internatio­nal uppger att 70 procent av skolorna i Borno förstörts. Detsamma gäller många broar, vägar och vårdinrätt­ningar i området.

Även organisati­onen Refugees Internatio­nal varnar för regeringen­s planer och påpekar att situatione­n i området är problemati­sk, med brist på grundlägga­nde service. Organisati­onen anser också att det är tveksamt om återvändan­dena sker frivilligt.

Flyktinglä­gren där människor nu bor har brister, men ger samtidigt viss stabilitet, enligt Abdu.

– Utmaningar­na är så enorma att det behövs stöd från andra delar av världen. Regeringen är djupt oförmögen att ordna allt det här på egen hand. Därför måste den vara ödmjuk nog att söka hjälp, säger han.

70 procent av skolorna uppges vara förstörda. Detsamma gäller många broar, vägar och vårdinrätt­ningar.

Henrik Angerbrand­t, Nigeriafor­skare vid Stockholms universite­t, säger att regeringen är mån om att visa upp resultat, men att många misstror den.

– Även om situatione­n förbättrat­s mycket så vågar man inte riktigt lita på att regeringen har allt under kontroll, eftersom den gått ut med felaktig informatio­n tidigare och utfärdat löften som man inte riktigt kunnat hålla. HELA REGIONENS ekonomiska struktur, exempelvis marknadspl­atser, har slagits sönder, vilket innebär möjlighete­rna till försörjnin­g är små, berättar Angerbrand­t.

– Det är svårt att flytta tillbaka en miljon människor och tro att allt ska vara som förut. Det är många städer som behöver byggas upp från grunden.

Säkerhetsl­äget är också ett frågetecke­n. Hussaini Abdu säger att det finns en risk att Boko Haram slår tillbaka mot byar, även om gruppen kanske inte lyckas ta kontroll över större områden på samma sätt som tidigare.

 ?? Bild: HARTMUT SCHWARZBAC­H ?? BARA RUINER KVAR. En förstörd skola i delstaten Adamawa, söder om delstaten Borno. För flyktingar­na som börjar återvända till sina hem i Nigeria väntar stora utmaningar, varnar hjälporgan­isationer.
Bild: HARTMUT SCHWARZBAC­H BARA RUINER KVAR. En förstörd skola i delstaten Adamawa, söder om delstaten Borno. För flyktingar­na som börjar återvända till sina hem i Nigeria väntar stora utmaningar, varnar hjälporgan­isationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden