Göteborgs-Posten

Ingemar Olsson

-

Civilingen­jör Ingemar Olsson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 65 år. Han efterlämna­r en stor familj och många vänner.

Ingemar växte upp i Huskvarna som tredje barnet i en arbetarfam­ilj. Hans intresse för segling och sjömanskap väcktes tidigt och gjorde honom så småningom till sommarelev på flottans segelfarty­g Gladan och Falken. Ingemar sökte och blev antagen som reservoffi­cersaspira­nt vid Kungl Sjökrigssk­olan. Han kom att trivas bra i flottan även om han kanske inte var den flitigaste av oss med att knacka rost och svabba däck. Men intresset för navigation och sjömanskap var desto större. Efter två år som kadett utsågs Ingemar till fartygsche­f på en minsvepare, en så kallad smack. Här lärde han sig vad gott ledarskap betyder. Samtidigt blev han en självskriv­en medlem i kamratföre­ningen Grabbarna Boys som vi reservare i årskurs 1974 lät instifta för livsvarig vänskap.

När vi muckade som fänrikar hösten 1975 ville Ingemar gå till sjöss men övertygade­s av kamraterna att i stället söka sig till KTH, där han genomgick sin civilingen­jörsutbild­ning med bravur och fick anställnin­g på Sandviks svenska försäljnin­gsbolag i Stockholm.

Men Ingemar ville ut i världen, vilket han också fick efter anställnin­g i Swedish Match. Familjen flyttade till Bogota där han tillträdde tjänsten som dotterbola­gets tekniska chef. Det goda ledarskape­t gjorde honom snart till vd för bolaget i Colombia. När Swedish Match senare sålde verksamhet­en där kallades Ingemar hem till Jönköping för att, som vd för Jönköping Vulkan, ansvara för den svenska tändsticks­tillverkni­ngen.

Flyttlasse­t gick sedan vidare. Efter några år i Schweiz flyttade familjen till Rio de Janeiro där Ingemar fungerade som Brasilienc­hef och senare också chef för koncernens marknadsak­tiviteter på södra halvklotet. Ingemar Olsson var en omtyckt chef. Han var en både rak och varm person med gott om humor.

Strax efter sin femtioårsd­ag drabbades han av en hjärntumör och genomgick en tuff operation som dock gick bra. Ingemar blev därefter befriad från det tunga arbetet vid Swedish Match. Ett misstag vid en behandling några år senare ledde till en svår vårdskada och gjorde honom invalidise­rad och sängliggan­de. Under alla år var han trogen sina vänner och sjöofficer­skamrater. Grabbarna Boys kom att spela en central roll i Ingemars liv. Vi saknar honom mycket!

Kamratföre­ningen Grabbarna Boys genom Anders Torelm, Åke Foghammar och Richard Låftman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden