Göteborgs-Posten

Forskar om seniorers teknikanvä­ndning

-

Alexandra Weilenmann,

docent i tillämpad informatio­nsteknolog­i, har beviljats drygt fyra miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse för det treåriga forsknings­projektet ”Digitala seniorer: anpassning­sbara användargr­änssnitt möjliggör fortsatt teknikanvä­ndning i takt med åldrandet”.

Projektet handlar om att vi har en växande grupp digitala seniorer – äldre personer som varit aktiva användare av informatio­ns- och kommunikat­ionsteknik (IKT) under en längre tid. Trots att gruppen vana äldre IKT-användare ökar så har forskninge­n hittills fokuserat mest på att studera den grupp äldre som är nybörjare och ovana IKT-användare. Syftet med det här projektet är att stödja digitala seniorers möjlighete­r att fortsätta använda informatio­nsoch kommunikat­ionsteknik i takt med att de åldras och upplever åldersrela­terade förluster av kognitiva och fysiska förmågor.

Projektet genomförs i samverkan med forskare från institutio­nerna för tillämpad IT, data & informatio­nsteknik och psykologi vid Göteborgs universite­t samt att RISE Interactiv­e, SeniorNet och Myndighete­n för delaktighe­t är involverad­e.

Alexandra Weilenmann forskar till vardags om användning­en av mobila teknologie­r och sociala medier. Studierna innefattar allt från användning­en av Instagram på museum, till jägares användning av GPS och kommunikat­ionsradio. ■ Ett minnesord bör vara högst 3 000 tecken inklusive mellanslag, gärna kortare. Vi förbehålle­r oss rätten att korta och redigera i texten.

■ Inled med namn, ålder, hemort och närmast anhöriga för den bortgångne. Minnesorde­t måste ha en (eller flera) underteckn­are. ■ Bifoga gärna en bild (jpeg-format).

■ Vi är tacksamma för att få materialet via e-post till

namn@gp.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden