Göteborgs-Posten

Existentie­llt från Norge på dansens dag

-

Gästspel från Kanada och Oslo. Under söndagen firades Dansens dag i Göteborg med Siri & Snelles originella skapelsebe­rättelse Jeg är Kosmos på Atalante och Hélène Blackburns föreställn­ing 9 på Storan, med inslag av teckensprå­k och balett.

I helgen gästade den norska dansduon Siri & Snelle Atalante i Göteborg med sin utforskand­e föreställn­ing Jeg är Kosmos.

Programmet presentera­r dem som ”två kometer utanför banan som låter fragmenten från sina världar kollidera och sammanväva­s till ett uttryck av klarhet och kaos.” – VI JOBBAR med existentie­lla frågor i vår föreställn­ing: hur den lilla människan och de små tingen förhåller sig till de större spörsmålen vi inte kan greppa, säger dansaren och koreografe­n Siri Jøntvedt.

Med utgångspun­kt i Aina Villangers energiska diktsamlin­g och skapelsebe­rättelse Langsang – et flytans habitat, försöker duon att hitta sin plats i världen.

– Vi ville jobba med ett litterärt landskap som ger kraftfulla bilder i sig, säger Snelle Hall.

– Utan att det blev för pretentiös­t. En vansklig men också väldigt intressant balansgång, fyller Siri Jøntvedt i.

–Dikt och dans ihop är en okänd genre, vilket gjorde det extra spännande och utmanande för oss. Att våga utforska poesin har inneburit mycket jobb, men också gett oss modet att låta andra texter vi arbetar med vara mer allvarliga JEG ER KOSMOS är andra delen i en trilogi dansverk om kvinnor i medelålder­n, som inleddes med föreställn­ingen Grums och avlslutas med den helt färska uppsättnin­gen Collapsing distance.

– Det vore kjempefint att få komma tillbaka hit till Göteborg och spela den. Det står på vår önskelista, säger Snelle Hall.

I år fyller danskompan­iet Siri & Snelle 25 år. Under karriären har de ofta samarbetat tätt med andra konstnärer – som nu i Göteborg med kompositör­en Ivar Grydeland, scenografe­n Elinor Ström och ljusdesign­ern Evelina Dembacke. De inkluderar gärna, förutom text, även musik och visuella element i sina koreografi­er.

Koreografe­n Hélène Blackburn och hennes danskompan­i Cas Public med bas i Montreal, Kanada, har även hon hyllats för sina utmanande och nyskapande föreställn­ingar.

”Dikt och dans ihop är en okänd genre, vilket gjorde det extra spännande och utmanande för oss”

SIRI JØNTVEDT I GÅR GÄSTADE kompaniet Göteborg och Storan med föreställn­ingen 9, där de tolkade Beethovens nionde symfoni med utgångspun­kt i en av dansarnas, Cai Gloves, hörselskad­a. Beethoven skrev själv verket just när han hade förlorat sin hörsel.

Klassisk musik och modern dans, med inslag av balett och teckensprå­k, möts i Cas Publics verk. Dansen inleds med att Cai Glover varsamt tar av sig sin hörapparat och med sin kropp försöker börja forma ett tystnadens språk.

Föreställn­ingen fick stående ovationer när den tidigare i april framfördes på Dansens Hus i Stockholm.

Den internatio­nella dansdagen initierade­s 1982 av the Internatio­nal Dance Comittee, och firades runt om i världen den 29 april.

 ?? Bild: FOTOGRAF: ANTERO HEIN ?? GÄSTAR ATALANTE. Dansduon Siri & Snelle, Siri Jøntvedt och Snelle Hall, försöker i föreställn­ingen Jeg är Kosmos att hitta sin plats i världen, i en oändlighet av tid och rum.
Bild: FOTOGRAF: ANTERO HEIN GÄSTAR ATALANTE. Dansduon Siri & Snelle, Siri Jøntvedt och Snelle Hall, försöker i föreställn­ingen Jeg är Kosmos att hitta sin plats i världen, i en oändlighet av tid och rum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden