Göteborgs-Posten

Ihåligt och kyligt Slowgold

- JONATHAN BENGTSSON

SLOWGOLD Pustervik, lördag Bäst: Verklighet är enastående. Sämst: Attackvilj­an går till överdrift. Publik: Nästan fullt.

Amanda Wernes musik kan nog uppfattas som lite tvär till att börja med. Hennes röst är uppfylld av ett nästan kristet allvar. Textradern­a, silade genom hasch och Mats Paulson, har intellektu­ella ambitioner. Melodierna kräver inlyssning.

På Pustervik i kväll har Slowgold multiplice­rat det draget hos sin musik. Huvudperso­nen står under hela konserten över sin svarta Gibson med ett uttryckslö­st ansikte, som om hon lagt ner alla känslor i det kalla stränginst­rumentet och tömt sig själv på innehåll. Hennes lummiga indieprogg har muterat ut i någon slags offensiv grunge.

LÅTARNAS TAKT LÄGGER sig ofta i utrymmet mellan dans och stillaståe­nde: du gör en ansats till att röra dig, men hittar inte riktigt in i rytmen. Känner dig plötsligt som ett konstigt djur, inte alls som en anständig medborgare som ska få en betydande summa tillbaka på skatteåter­bäringen.

Ska Amanda Werne, som pressmedde­landet försäkrar före hennes tidiga spelning, ta sin karriär till nästa nivå så gör hon det lite svårt för sig.

Folk sitter och dricker kaffe och låtsas att de är civilisera­de varelser. Werne splittrar Pustervik med ett gitarriff som låter hämtat långt nere i underjorde­n. Kontrasten mellan publikens släta humör och Slowgolds akuta intensitet blir intressant: Kvällen är aldrig särskilt inbjudande.

VID SINA TILLFÄLLEN fungerar detta tilltal utmärkt. Verklighet är självlysan­de, med en basgång som driver framåt i behärskat ursinne och en gitarrslin­ga som jublar genom huvudet. Också titelspåre­t från senaste skivan Mörkare är nästan olustig när den vecklar ut sig själv. Staden tassar runt lokalen och exploderar till sist över publiken som ett vrål från en uråldrig, riktigt stor varelse.

Werne har en vision, den riktigt strålar ur hennes tillknutna kroppssprå­k, och hon tycks följa denna obevekligt. Att ha en vision, och att sedan följa denna obevekligt, ska vara någonting alltigenom bra. Det säger människor hela tiden.

MEN SPELNINGEN HADE överlag mått mycket bättre av ett mildare angrepp, av lite mer balans mellan mörkt och ljust. För många låtar slutar i instrument­ala utsvävning­ar som bankar mot väggarna och pressar mot trumhinnor­na. Inlednings­vis är det förhäxande, snart blir det förutsägba­rt. Trots att Amanda Werne sjunger utomordent­ligt, trots att bandet följer hennes utfall utmärkt, så känns allt lite ihåligt och kyligt.

 ?? Bild: SAMUEL ISAKSSON ?? KYLIGT. Slowgold imponerar inte på GP:s recensent. Trots att Amanda Werne sjunger utomordent­ligt, trots att bandet följer hennes utfall utmärkt, så känns allt lite ihåligt och kyligt, skriver Jonathan Bengtsson.
Bild: SAMUEL ISAKSSON KYLIGT. Slowgold imponerar inte på GP:s recensent. Trots att Amanda Werne sjunger utomordent­ligt, trots att bandet följer hennes utfall utmärkt, så känns allt lite ihåligt och kyligt, skriver Jonathan Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden