Göteborgs-Posten

Lång startsträc­ka för Hästpojken

- JONATHAN EKLUND

HÄSTPOJKEN Stora Teatern, lördag Bäst: Spelglädje­n som väller fram. Sämst: Konserten matchar inte lokalen. Publik: Slutsålt.

Det finns något ambivalent i att se Hästpojken på Storan, sittandes, strax efter klockan sju och utan en dräggfylla i kroppen. Känslan går tillbaka till den där starten, till Caligula och spelningar som var mer kaos än konsert. Men faktum är att det är länge sen Hästpojken var kaos på skiva. Redan när andra plattan Från där jag ropar släpptes knorrades det i min bekantskap­skrets: Var är det skitiga? Var är festen?

Det är såklart inte så att Hästpojken gick och blev myspop över en natt. Det finns fortfarand­e hårda musikalisk­a kanter att kliva in, det finns fortfarand­e fest i duon – om inte så tydligt på skiva, än mer så live. Det visade klipp på sociala medier från stockholms­spelningen dagen innan tydligt. Så, visst känns det ambivalent att sitta i den där vackra teaterloka­len.

JAG ÄR INTE ensam om att tycka det. Runtom mig pratar folk redan innan spelningen om höstens gig på Pustervik och från scen tar det inte lång tid att förstå Martin Elissons hintar om att vi faktiskt får ställa oss upp – ”jag har kollat med publik- ansvarige, men ta det försiktigt”. I en intervju jag gjorde med honom och bandkamrat­en Adam Bolméus för Gaffa under våren påpekade han att de nu har material att göra två helt olika typer av spelningar – de kan välja den mjuka vägen. Om de vill.

Det vill de inte i kväll.

FEM ÅRS FRÅNVARO har gett ett fint album i Hästpojken är död. Men också ett sug efter att lira. Att rocka, om man får vara så mossig. Martin struttar på scen redan i inledande Imperial. Han drar sig i håret medan han ömsom kvider, ömsom trycker ur sig raderna av text. Han har saknat det. Det syns på honom.

Men det är inte lätt att få publiken att följa. Trots att det svänger och gungar, trots att Hästpojken­nykomlinge­n Gustav Ejstes, från Dungen, spelar piano med så mycket feeling att hälften hade räckt. Det är det där avståndet. Jag ser hur de svettas, men vill känna det.

Första publikurla­ddningen kommer under Cancerkrop­p. Sisådär sju låtar in. Sen rör sig rumporna närmast unisont tillbaka till de sköna röda dynorna igen. Det är liksom inte bandets fel, det är omständigh­eterna. Det tar så mycket längre tid att slå sönder den fjärde väggen, så mycket längre tid innan vi möts. Först under extranumre­n – Family man, Samma Himlar och Gitarrer & Bas, trummor och hat – står vi där tillsamman­s. Det borde vi gjort från början.

Det här blir grymt på Pustervik.

 ?? Bild: ANDREAS CARLSSON ?? TRÖG START. Det var först under extranumre­n som Hästpojken fick riktig kontakt med publiken, skriver Jonathan Eklund.
Bild: ANDREAS CARLSSON TRÖG START. Det var först under extranumre­n som Hästpojken fick riktig kontakt med publiken, skriver Jonathan Eklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden