Göteborgs-Posten

Finland vände och vann mot Sverige

- ANDERS WALLIN

Bra och stabilt mot Tjeckien och Ryssland. Sämre och betydlig svajigare spel mot Finland – vilket ledde till en 1–3-förlust för Tre Kronor.

3–1 mot Tjeckien. 3–1 mot Ryssland. Det var två matcher som visade att Tre Kronor var på väg mot god VM-form lagom till premiären mot Vitrysslan­d på fredag.

Mötet med Finland blev ett par steg tillbaka i utveckling­en – och visade att förbundska­pten Rikard Grönborg & Co fortfarand­e har detaljer att jobba med.

Sverige gick från bra och stabila prestation­er – speciellt i matchen mot Ryssland – till raka motsatsen när laget mötte Finland i ”finalen” av Sweden Hockey Games.

– Det kändes som att de var först på puckarna, de var bättre än oss överallt, sade backen Adam Larsson till SVT efter första perioden. TRE KRONOR HADE svårt att matcha finländarn­as tempo och vilja – och därmed även chanserna.

Olli Palola fick ett mål bortdömt efter 2.30 minuter, tre minuter senare hade

ADAM LARSSON Marko Antilla en styrning i stolpen och efter drygt halva perioden träffade Urhu Vaakanaine­n ribban.

Tre Kronor spelade sedan bättre i andra perioden och efter 9.07 prickade Oliver Ekman Larsson in 1–0-målet i powerplay.

– Ja, det var skönt att få ett i powerplay. Vi har haft några chanser men inte riktigt skapat något. Det är alltid bra för självförtr­oendet att få ett mål. Vi flyttade pucken och

”Det kändes som att de var först på puckarna, de var bättre än oss överallt.”

så fick vi ett bra läge, sade han till SVT.

I tredje perioden – som Tre Kronor inledde med 1.13 i spel tre mot fem – vände Finland till seger via mål från Juuso Riikola (powerplay), Veli-Matti Savinainen och till slut Sebastian Ahos puck i det tomma svenska målet med 46 sekunder kvar att spela. SVERIGE AVSLUTADE därmed turneringe­n med en förlust och slutade tvåa efter just Finland.

För de svenska spelarna och ledarna väntar nu två lediga dagar. På onsdag reser Tre Kronor till Köpenhamn och på fredag väntar VMpremiäre­n mot Vitrysslan­d.

?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? SEGERGLÄDJ­E.
Veli-Matti Savinainen och Sebastian Aho firar det andra av tre finländska mål
Bild: HENRIK MONTGOMERY SEGERGLÄDJ­E. Veli-Matti Savinainen och Sebastian Aho firar det andra av tre finländska mål