Göteborgs-Posten

Inred balkongen som ett proffs

Den kan fungera som ett extra rum – eller bli ett rörigt ”förråd” utan charm. Att utnyttja balkongen på bästa sätt kan vara en utmaning. Inrednings­konsulten Johanna Hulander berättar vad man ska tänka på.

- MARIA SOXBO TT

Från Johanna Hulanders lägenhet på sjätte våningen är utsikten slående. Det vita hyreshuset ritades av den finska formgivare­n Alvar Aalto på 1960-talet och har balkongern­a infällda i husfasaden.

– Men det visar sig att en balkong så högt upp blir rätt … blåsig, säger Johanna Hulander med ett skratt.

FAMILJEN VALDE DÄRFÖR

att glasa in balkongen för några år sedan. Nu har de sex kvadratmet­erna blivit det extra rum Johanna drömde om. Trots den långa, kalla vintern hänger det redan röda tomater på plantorna och påskrisets vinbärskvi­star, som planterade­s om när högtiden var över, frodas.

– Det kan bli riktigt varmt här när solen ligger på, det blir som ett växthus. Nu på våren är det dock kallt på nätterna, så än så länge lyfter vi in ömtåliga växter. Vi funderar på att ordna någon värmekälla här ute för att förlänga säsongen, men vi har inte riktigt bestämt oss .

Johanna Hulander arbetar som inrednings­konsult samt bloggar och poddar om inredning, så att se balkongen som ett extra rum att inreda har alltid varit en självklarh­et.

– Vi visste direkt att vi ville ha en plats att ta det lugnt på. Barnen ska kunna ligga här ute och läsa, och det ska finnas någonstans att sätta sig med en kopp kaffe. Sedan ville jag också ha plats för odling. Däremot behövde vi ingen matplats här ute. Vi som barnfamilj skulle nog störa grannarna om vi åt alla våra måltider på balkongen.

ATT UTGÅ FRÅN

sina egna behov är A och O för att skapa ett lyckat balkongliv, menar Johanna.

– Inred balkongen så att den känns mysig. Det låter självklart, men om man inte gör det så dröjer det inte länge förrän balkongen förvandlas till ett förråd.

På Johannas långsmala balkong finns en låg sittbänk med förvarings­lådor under, ett nätt odlingsbor­d med hylla för förvaring och ett blombord för balkonglåd­orna som försvann efter inglasning­en.

Längst in i ena hörnet står en tvåsitssof­fa i metall. Den går att dela upp i två fåtöljer för en mer social möblering. Johanna Hulander tipsar om att satsa på flexibla möbler så att man inte är låst vid funktioner och möblering. Själv har hon valt att ha många små möbler, hellre än några få stora.

MED KUDDAR, MATTA

och plädar blir balkongen mer ”inredd”, och ett litet bord framför soffan ger plats för bok och kaffekopp. Hon odlar både nyttoväxte­r, som grönsaker och kryddor, och växter som enbart är dekorativa. Ett möbeltips är att våga välja annat än typiska balkongmöb­ler när man inreder sitt uterum.

– Visst, är balkongen inte inglasad måste man ha möbler som tål väder och vind, men det går att måla om med färg som gör dem tåligare.

 ?? Bilder: JESSICA GOW ?? TRÄDGÅRDSB­ALKONG. Johanna Hulanders balkong är infälld i fasaden vilket göratthon inte har någon insyn från grannarna. För en balkong som hänger utanpå fasaden tipsar hon om att odla på spaljéer för att skapa lite insynsskyd­d.
Bilder: JESSICA GOW TRÄDGÅRDSB­ALKONG. Johanna Hulanders balkong är infälld i fasaden vilket göratthon inte har någon insyn från grannarna. För en balkong som hänger utanpå fasaden tipsar hon om att odla på spaljéer för att skapa lite insynsskyd­d.
 ??  ?? PRAKTISKT OCH MJUKT. På golvet De klickas ihop för att slippa kyla ligger praktiska plattor i plast. och fukt från betongen under.
PRAKTISKT OCH MJUKT. På golvet De klickas ihop för att slippa kyla ligger praktiska plattor i plast. och fukt från betongen under.
 ??  ?? PLANERING. Johanna tipsar om att först se över sina behov och sedan inreda balkongen. Ska det finnas plats för odling, ett matbord eller kanske en säng?
PLANERING. Johanna tipsar om att först se över sina behov och sedan inreda balkongen. Ska det finnas plats för odling, ett matbord eller kanske en säng?
 ??  ?? FÖRODLING. Odlingspro­jekten befinner sig i olika faser. På vårkanten är det fortfarand­e för kallt om nätterna för att lämna växterna ute.
FÖRODLING. Odlingspro­jekten befinner sig i olika faser. På vårkanten är det fortfarand­e för kallt om nätterna för att lämna växterna ute.
 ??  ?? KALKRIKT. Johanna sår fröer i äggskal. När de börjar gro planterar hon dem med äggskal och allt i krukan för att tillföra extra kalk till jorden.
KALKRIKT. Johanna sår fröer i äggskal. När de börjar gro planterar hon dem med äggskal och allt i krukan för att tillföra extra kalk till jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden