Göteborgs-Posten

Dags för 16:e Clandestin­o

- TOBIAS HOLMGREN tobias.holmgren@gp.se

I år arrangeras Clandestin­o festival för sextonde gången. Bland de nya akterna syns JFDR (Reykjavik), Joey Le Soldat (Ougadougou) och Bedouine (Los Angeles).

För femton år sedan hölls Clandestin­o festival för första gången. Bakgrunden var en resa till Accra som författare­n och filosofen Aleksander Motturi gjorde med några kollegor från kulturtids­skriften Glänta. Deras syfte: Att berätta om sudanesen Peter Ekwiri som nekats asyl i Sverige och utvisats till Ghana.

Där och då föddes idén att grunda Clandestin­o: en plattform för uppmärksam­mandet av papperslös­as och flyktingar­s situation. Genom åren har traditione­n fortsatt, och festivalen är alltjämt politisk.

– Om det finns en högsta topp för mångkultur så är det dit Clandestin­o festival strävar. Här framträder världsarti­ster som Oumou Sangaré, Seun Kuti, Sudan Archives och Faka. Med tanke på den tid vi lever känns det mer angeläget än någonsin tidigare att avdramatis­era det mångkultur­ella i motsats till tendensen att framställa det som ett hot mot svenskhet, säger Aleksander Motturi, som fortfarand­e är festivalen­s konstnärli­ga ledare, i ett pressmedde­lande.

BLAND DE NYA artisterna i programmet hittas Kalifornie­nbaserade folkpop-artisten Bedouine, den isländska sångerskan JFDR, samt electrorap­paren Joey Le Soldat från Burkina Faso. Flera dj-sets har också tillkommit. Till exempel ska Daniel Lemma och Göteborgs egen José González vända plattor.

Sedan tidigare är det känt att hajpade bandet Sudan Archives, som i år gjort succé på Coachella och SXSW, gör sin Sverigedeb­ut under festivalen.

I år arrangeras Clandestin­o 7-10 juni på ett flertal ställen i Göteborg, så som Pustervik, Oceanen, Hoki Moki, Masthuggsk­yrkan, Gerlesborg­sskolan och nyrenovera­de Gamla Svenneby kyrka (som byggdes på 1100-talet).

”Med tanke på den tid vi lever känns det mer angeläget än någonsin tidigare att avdramatis­era det mångkultur­ella” ALEKSANDER MOTTURI

 ?? Bild: PRESSBILD/FLORENT MAZZOLENI ?? PREMIÄR. Bedouine och Joey Le Soldat är två av de nya artisterna på årets Clandestin­o.
Bild: PRESSBILD/FLORENT MAZZOLENI PREMIÄR. Bedouine och Joey Le Soldat är två av de nya artisterna på årets Clandestin­o.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden