Göteborgs-Posten

Politisk seger för sjuorna

- VALDEMAR LÖNNROTH valdemar.lonnroth@gp.se

Sjundeklas­sarna på Nytorpssko­lan i Hammarkull­en har fått igenom ett förslag i stadsdelsn­ämnden. De samlade ihop namn och uppvaktade politikern­a för att få en hinderbana vid sin skola. Samtliga ledamöter var positiva. ”Det här lär oss att barn och ungdomar mycket väl kan genomföra sådana här projekt och vara med och utveckla miljön”, säger etnologen Sandra Hillén från Handelshög­skolan.

Vad är demokrati? Det kan vara att arbeta hårt för en fråga, vinna gehör och övertyga politiker. Det är precis vad sjuorna på Nytorpssko­lan i Hammarkull­en gjort med ett förslag om en hinderbana vid skolan.

Nio elever står utanför lokalen Stora scenen på Blå stället i Angered. Om en liten stund ska stadsdelsn­ämnden behandla ett förslag om en hinderbana vid Nytorpssko­lan. Mötet är öppet för allmänhete­n och förslaget om hinderbana kommer från en grupp elever i årskurs sju som arbetat med förslaget i elevens val.

FÖRSLAGET ÄR OCKSÅ ett Göteborgsf­örslag – ett medborgarf­örslag där det krävs mer än 200 röster för att förslaget ska tas upp i nämnden

– Vi talade med elever på skolan och andra som bodde i Hammarkull­en. Platsen vid fotbollspl­anen mot skogen var ingen bra plats. Målen är trasiga. Och elever står och röker. Vi föreslog därför en hinderbana som börjar och slutar vid planen – då kan elever både under och efter skoltid ha en bra aktivitet att göra, förklarar Raul Raad Awdish, en av eleverna.

SJUORNAS FÖRSLAG BLIR första punkt på dagordning­en efter paus. Raul Raad Awdish greppar mikrofonen och presentera­r idén.

– Det handlar om att vi kan få fler aktivitete­r att göra och att man får bort elever som röker och håller på med dumma saker.

Ledamoten Ante Bränholm (V) svarar Raul:

– Jag vet att sådana här initiativ kan påverka vardagen. Det är verkligen ett fint initiativ ni tagit.

– Jag vill säga att vi i Alliansen ställer oss bakom förslaget om hinderbana, säger Fouad Rasho (M).

Yvonne Palm (V) uttrycker sig också positiv till förslaget varpå ordförande Ali Moeeni (S) förklarar för majoritete­ns räkning:

– Även vi yrkar att gå vidare med här förslaget, och ge förvaltnin­gen i uppdrag att utreda det och återkomma med ett förslag om hinderbana.

Efteråt när lärare och pedagoger tar ett eftersnack i korridoren på Blå stället är stämningen uppsluppen.

– Det känns verkligen att politikern­a tog oss på allvar, säger eleven Kubra Kalkan.

”Det här lär oss att barn och ungdomar mycket väl kan (...) vara med och utveckla miljön” SANDRA HILLÉN forskare

NU ÄR ELEVERNAS arbete inte bara vilket exempel på gräsrotsde­mokrati som helst. Det är också ett forsknings­projekt. Med på mötet har Sandra Hillén från Handelshög­skolan varit. Hon är en av forskarna som driver projektet Barn som medskapare i stadens rum, där man undersöker hur barn och unga i sitt skolarbete kan vara med och påverka stadsutvec­kling.

– Det var inte självklart att eleverna skulle lyckas samla ihop namn och arbeta på detta sätt för ett projekt. Men det kunde de. Det här lär oss att barn och ungdomar mycket väl kan genomföra sådana här projekt och vara med och utveckla miljön, säger hon.

FÖR KOMMUNEN ger det ytterligar­e möjlighete­r att nå målen om att ta hänsyn till barnperspe­ktivet, förklarar hon – något staden förbundit sig att göra. Att eleverna lärt sig uppskatta forsknings­projektet står också klart – flera säger till GP att de vill bli forskare. Utom Radek Kaleta:

– Jag ska bli politiker!

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? GLADA MINER. Efter att stadsdelsn­ämnden givit ett positivt besked om sjuornas förslag var eleverna Raul Raad Awdish, Hija Irandoost, Radek Kaleta, Eric Le, Ali al-Juboori, Filip Ngo, Ali al-Juboori, Nermin Salman, Ureji Elmi och Kübra Kalkan mycket...
Bild: THOMAS JOHANSSON GLADA MINER. Efter att stadsdelsn­ämnden givit ett positivt besked om sjuornas förslag var eleverna Raul Raad Awdish, Hija Irandoost, Radek Kaleta, Eric Le, Ali al-Juboori, Filip Ngo, Ali al-Juboori, Nermin Salman, Ureji Elmi och Kübra Kalkan mycket...
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? FRAMGÅNG. Sjundeklas­sarna fick stöd för sitt förslag om en hinderbana vid Nytorpssko­lan. Socialpeda­gog Ola Terlegård diskuterar stadsdelsn­ämndens beslut med fr v Radek Kaleta, Filip Ngo, Eric Le och Raul Raad Awdish
Bild: THOMAS JOHANSSON FRAMGÅNG. Sjundeklas­sarna fick stöd för sitt förslag om en hinderbana vid Nytorpssko­lan. Socialpeda­gog Ola Terlegård diskuterar stadsdelsn­ämndens beslut med fr v Radek Kaleta, Filip Ngo, Eric Le och Raul Raad Awdish
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden