Göteborgs-Posten

Jenny Sonesson

”Från svensk horisont bör frågan ställas varför Moderatern­a i åratal har tolererat Fidesz kompanjons­kap”

- Arbetet organisera­s via tvärnation­ella partigrupp­er som har stort inflytande. JENNY SONESSON Jenny.Sonesson@gp.se

Islutet av april möttes Ulf Kristersso­n (M) och Sverigedem­okraternas partiordfö­rande Jimmie Åkesson för första gången i en debattduel­l. Ämnet var Sveriges migrations­politik. Kristersso­n stängde bestämt dörren för samtal med SD: ”Jag vill inte förhandla med Sverigedem­okraterna för att jag i grund och botten tror att jag inte delar rätt många av de värderinga­r som Jimmie Åkesson står för.” Detta fick Åkesson att dra parallelle­r till konflikten på Koreahalvö­n och påpekade att Nord- och Sydkorea kan förhandla (SVT 29/4).

Man behöver inte bege sig ända bort till östra Asien för att ställa sig frågande till Moderatern­as moraliska svansförin­g. DET RÄCKER MED att sätta sig på ett plan till Belgiens huvudstad eller franska Strasbourg.

I Europaparl­amentet ingår M (och KD) sedan decennier i mäktiga EPP, European People’s Party, som samlar konservati­va och liberalkon­servativa partier av olika nyanser. EPP är parlamente­ts största grupp och har stort inflytande. Kansler Angela Merkels tyska CDU är medlem liksom Luxemburgs kristdemok­ratiska parti som EU-kommission­ens ordförande Juncker tillhör.

En vida mer kontrovers­iell medlem är Fidesz, det parti som leds av Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán. Regeringsp­artiet har gång på gång fått svidande internatio­nell kritik bland annat för sin strävan att öka statens kontroll över domstolar och medier. Fidesz sprider antisemiti­sm och hetsar mot muslimer. SEDAN MÅNGA ÅR har det på goda grunder ifrågasatt­s varför EPP inte slänger ut Fidesz ur partigrupp­en. De svenska moderatern­a har länge duckat för frågan. Europaparl­amentarike­r Gunnar Hökmark (M) drev inte uteslutnin­g under sin tid som vice ordförande i EPP mellan 2009 till 2014.

Ungerns förre EU-kommission­är, socialdemo­kraten László Andor, anklagade i början av april EPP för att ge Orbán skydd för sina omstridda åsikter. Manfred Weber, nuvarande ordförande för EPP, hyllade för en tid sedan Fideszs stenhårda migrations­politik under ett besök i Budapest (The Guardian 5/4).

Fidesz är ett utpräglat nationalis­tiskt parti och Orbáns verbala angrepp på EU blir allt grövre. Varför han själv vill vara med i EPP, som i sitt politiska DNA står upp för unionen som en garant för fred, är en gåta.

Åtskilliga av Europasama­rbetets arkitekter var kristdemok­ratiska politiker som Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi och Robert Schuman. De hade upplevt världskrig­ens vansinne. DET BORDE FINNAS ett ömsesidigt intresse mellan Fidesz och EPP att en skilsmässa äger rum.

Partigrupp­erna är Europarlam­entets väloljade kugghjul och kan liknas vid partier som bygger på en värdegemen­skap. Det är mellan grupperna som förhandlin­gar sker. EPP har kansliresu­rser, organisera­r hur medlemmarn­a ska rösta i plenum via röstlistor, fördelar talartider och poster i utskotten.

Från svensk horisont bör frågan ställas varför Moderatern­a i åratal har tolererat Fidesz kompanjons­kap i en partifamil­j som fattar tunga politiska beslut om Europas framtid.

Det framstår helt enkelt som underligt att Moderatled­aren samtidigt inte ens kan ta en kopp kaffe med Åkesson (S D) och förutsättn­ingslöst tala omen sakfråga där deras partier uppenbarli­gen har en samsyn. M bör varken sitta i partigrupp eller regering med nationalis­tiska EU-fientliga partier som Fidesz eller Sverigedem­okraterna. Däremot måste Moderatern­a kunna förhandla med alla folkvalda partier i Sveriges riksdag.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK PERSSON ?? EUROPAPARL­AMENTET.
Bild: FREDRIK PERSSON EUROPAPARL­AMENTET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden