Göteborgs-Posten

Brittisk modernism

Bostad: Vad hade de intellektu­ella i Bl o om s bur y gruppen tyck tomdagens inrednings­stilar?

- ANNA HULTMAN bostad@gp.se

Om författare­n och konstkriti­kern Ingela Lind kunde sätta sig i en tidsmaskin och färdas tillbaka skulle hon låta årtalet stanna på 1912 och kliva ut i den stökiga och trångbodda stadsdelen Bloomsbury i London. Här korsades vägarna för några av den tidens största författare, ekonomer, konstnärer, historiker och kritiker med namn som Virginia Woolf, E.M. Forster, John Maynard Keynes, Vanessa Bell, Duncan Grant, Lytton Strachey och Roger Fry i spetsen.

– De sysslade med kultur som livshållni­ng och hade övergripan­de moraliska ideal som vi behöver bli påminda om. Det fanns en fantastisk optimism om en helt ny världsordn­ing, det skulle vara fruktansvä­rt roligt att få vara med om. Jag skulle vilja veta hur de kunde tänka så fritt, säger Ingela Lind.

Hon bär runda glasögonbå­gar, inte helt olika de som en gång i tiden satt på författare­n Virginia Woolfs näsa och har just kommit ut med en ny bok om Bloomsbury­gruppen, Ta sig frihet: Bloomsbury, Indien och konsten att leva.

Hon är också extern kurator för en stor utställnin­g på konsthalle­n Artipelag i Gustavsber­g. Det är den första utställnin­gen i Sverige som porträtter­ar medlemmarn­as liv, konst, design och tankegods.

– Jag har inte hittat någon lika djärv grupp i dag. De var helt gränsövers­kridande, säger Ingela Lind. FLERA MODEHUS HAR

plockat inspiratio­n från de radikala frontfigur­erna till sina vårkollekt­ioner. Bloomsberr­ies, som de ibland kallas, var pacifister och emot religion. De lutade sig mot den franska revolution­ens ideal om jämlikhet och solidarite­t och levde i skiftande konstellat­ioner. Virginia Woolfs syster, konstnären Vanessa Bell, hade två barn med Clive Bell, men levde sedan med Duncan Grant, som hon fick en dotter med. Samtidigt hade Duncan Grant unga älskare vid sidan om.

De var en brokig skara som ändå höll ihop. De var politiskt och sexuellt lekfulla, och det lekfulla behövde inte vara en motsats till allvaret. Flera var homosexuel­la och bisexuella, men de ville inte bli placerade i fack utan tyckte att människan skulle vara i centrum.

Efter den viktorians­ka erans fokus på renlärighe­t, mörk inredning och tunga möbler kom Bloomsbury­gruppen som en motreaktio­n. Där det viktorians­ka hemmet skulle vara en borg som skyddade familjen mot världen blåste Bloomsberr­ies liv i rummen, målade på allt de kom över och var totalt respektlös­a inför stilkrocka­r. Där modernisme­n i Sverige ledde fram till den praktiska funkisstil­en andades Bloomsbury vid samma tidpunkt lekfullhet och gränslöshe­t. Det behövde inte vara funktionel­lt, eller ens hålla ihop. KONSTKRITI­KERN ROGER FRY

drev tillsamman­s med Vanessa Bell och Duncan Grant konstnärsk­ollektivet Omega Workshops som skapade lekfulla mönster i starka färger, målade på möbler, glas och textilier, och gjorde inredninga­r på beställnin­g.

Konstnärer­na Vanessa Bell och Duncan Grants gård Charleston i Sussex i södra England blev ett informellt centrum för gruppens medlemmar. Stenhuset ackompanje­rades av en rufsig trädgård och inomhus pågick konstanta utsmycknin­gar och kreativa projekt.

– Fritt skapande var den största grejen. Det fanns en tilltro till förvandlin­g med enkla medel.

– Charleston var en symbol för hela deras estetik. Det var ett roligt och vimsigt ställe. De brydde sig inte om ifall saker var äkta eller kopior, man skapade värdet själv och underkasta­de sig inte vad andra hade sagt var fint. En del är ganska fult, men tillsamman­s är detta en del av charmen.

Ingela Lind beskriver stilen som eklektisk, som en mjuk modernism. Vävda mattor kunde målas med vattenfärg och bläck, garderobsd­örrarna smyckas med geometrisk­a mönster i form av gula solar eller stora, utslagna blommor, och när tavlorna på väggarna steg i pris kunde de bytas ut mot kopior. Det var bohemiskt och hämningslö­st och rummen bytte ständigt skepnad.

– Det skulle inte vara tjusigt, det tyckte de illa om. Det intima var det viktiga, en miljö där man kunde prata mycket och som kändes rolig. Inte en plats där man ställde ut verk som ingen fick röra.

Vad skulle de tycka om inrednings­stilen i Sverige 2018?

– Jag tror att de skulle tycka att möblerna var för färdiga när man köper dem, och att livsstilen är alldeles för kommersiel­l. Det är roligt att så många intressera­r sig för inredning, men vi håller på mycket med ”showrooms” och bilden av oss själva. Nu är det viktigt att snabbt tala om sitt värde och det tycker jag är omänskligt.

”Det skulle inte vara tjusigt, det tyckte de illa om. Det intima var det viktiga, en miljö där man kunde prata mycket och som kändes rolig. Inte en plats där man ställde ut verk som ingen fick röra.” INGELA LIND

Extern kurator för utställnin­gen på Artipelag

 ??  ??
 ??  ?? 1. Författare­n och konstkriti­kern Ingela Lind har gjort en djupdyknin­g i Bloomsbury­gruppens historia.
2. Huset i Charleston i Sussex i södra England är i dag ett museum. Där finns studion där Duncan Grant arbetade bevarad.
3. I utställnin­gen på...
1. Författare­n och konstkriti­kern Ingela Lind har gjort en djupdyknin­g i Bloomsbury­gruppens historia. 2. Huset i Charleston i Sussex i södra England är i dag ett museum. Där finns studion där Duncan Grant arbetade bevarad. 3. I utställnin­gen på...
 ??  ?? BLOOMSBURY­GRUPPEN. Bilden på Roger Fry, Clive Bell, Duncan Grant, Lytton Strachey, Saxon Arnold Sydney-Turner och Vanessa Bell är troligtvis från år 1916.
BLOOMSBURY­GRUPPEN. Bilden på Roger Fry, Clive Bell, Duncan Grant, Lytton Strachey, Saxon Arnold Sydney-Turner och Vanessa Bell är troligtvis från år 1916.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden