Göteborgs-Posten

DEBATT: ”Varken demokrater eller rödgröna kan hela Göteborg”

Ojämlika Göteborg. Klyftorna försvårar integratio­nen, är en förklaring till gängvåldet och är ett sänke för Göteborgs näringsliv och tillväxt.

-

Emily Bönfors, ordförande för Centerpart­iet i Göteborg.

Göteborg är en kluven stad präglad av ojämlikhet med politiker oförmögna att gå till botten med problemen. Dit hör även tidigare rödgröna politiker som gått över till Demokrater­na. Centerpart­iet är därför en röst för verklig förändring till ett jämlikt Göteborg, skriver Emmyly Bönfors (C).

Det är över tre decennier sedan Janne Josefsson satte sig på femmans spårvagn mellan Örgryte och Biskopsgår­den. Reportaget På rätt sida älven slog ned som en bomb i det socialdemo­kratiska skyltfönst­ret Göteborg. Det synliggjor­de stadens sociala klyftor och visade hur barn och unga inte hade samma förutsättn­ingar. Barnen i Biskopsgår­den såg sin framtid utstakad på verkstadsg­olvet medan barnen i Örgryte siktade på att bli företagsle­dare.

Även om sträckan mellan de två stadsdelar­na är densamma, har avståndet mellan Örgryte och Biskopsgår­den vuxit sedan 1987 då reportaget först sändes. Socialdemo­kraterna har de senaste 36 åren styrt staden oavbrutet med ett undantag (1991–1994). Resultatet är tydligt. En kluven stad präglad av ojämlikhet med politiker oförmögna att gå till botten med problemen.

Alltför många barns framtidsut­sikter styrs av föräldrarn­as utbildning­snivå och val av stadsdel. Enligt Jämlikhets­rapporten 2017 har ojämlikhet­en ur de flesta aspekter ökat i Göteborg sett över längre tid. På vissa skolor blir endast tre av tio elever behöriga till gymnasiet, på andra blir nästan alla behöriga. I Bergsjön går varannan förälder till jobbet på morgonen, i Torslanda gör i princip alla barns föräldrar det.

Ojämlikhet skapar spänningar i samhället och minskar förtroende­t mellan medborgare. Alltför stora klyftor är grogrund för framväxten av populistis­ka politiker. Klyftorna försvårar integratio­nen, är en förklaring till gängvåldet och är ett sänke för Göteborgs näringsliv och tillväxt.

Ansvariga för tudelninge­n

Enligt GP:s senaste opinionsmä­tning överger nu göteborgar­na Socialdemo­kraterna som gör ett historiskt ras. Många sätter sitt hopp till Demokrater­na. Det finns dock anledning att fråga sig om det är Demokrater­nas företrädar­e som har lösningarn­a på stadens segregerin­g. Detta av den enkla anledninge­n att flera av deras tyngsta toppkandid­ater sedan länge varit ansvariga för just jämlikhete­n i staden. Faktum är att Demokrater­na är det parti som tillsamman­s med Miljöparti­et har flest sittande stadsdelso­rdföranden på sin kommunvals­edel, efter Socialdemo­kraterna. Partiet innehar därtill ordförande­posten i fastighets­nämnden.

Göteborgs kanske mest ojämlika stadsdelso­mråden, Västra Hisingen och Västra Göteborg, har den

För att lösa problemen i grunden behövs ett parti som går till botten med Göteborgs boendesegr­egering. Stadens utsatta områden kommer aldrig lyftas om vi inte lyckas öka blandninge­n.

gemensamma nämnaren att de leds av just två toppkandid­ater från partiet Jahja Zeqiraj (D) och Henrik Munck (D). De bytte för ett tag sedan parti från Socialdemo­kraterna respektive Miljöparti­et och har sedan dess behållit sina förtroende­uppdrag. Så hur har utveckling­en gått i dessa två stadsdelar?

Västra Hisingen är en av de stadsdelar där de sociala skillnader­na är som störst. I Hjuvik är arbetslösh­eten 1,5 procent och 99 procent av bostäderna utgörs av bostads- eller äganderätt­er.

Några kilometer österut ligger Biskopsgår­den. Här uppgår arbetslösh­eten till 17,7 procent och endast 1,3 procent äger sitt eget boende (äganderätt). I vissa områden definieras vart femte hushåll om extremt trångbott. Zeqiraj har som ordförande i fastighets­nämnden försökt lösa Göteborgs bostadsbri­st med hjälp av bland annat prestigepr­ojektet 1 000 nya bostäder i tillfällig­a modulhus. Projektet har hittills gett noll bostäder och kostat kommunen miljontals kronor. De 57 stycken bostäder som fortfarand­e planeras väntas bli rekorddyra. Hyran för en trea budgeterad­es initialt till närmare 20 000 kronor i månaden.

Sedan Munck (D) tog över ledarskape­t för Västra Göteborg har stadsdelen Tynnered blivit klassat av polisen som ett av Sveriges mest utsatta områden. Den lokala skolan ska lägga ned med motivering­en att kvaliteten är alltför bristfälli­g och stadsdelsn­ämnden har inte kunnat visa på en långsiktig plan för att bryta utveckling­en.

Även om tillfällig­a modulhus och nedläggnin­g av lokala skolor kan åtgärda akuta problem är det inte svaret på Göteborgs långsiktig­a utmaningar. För att lösa problemen i grunden behövs ett parti som går till botten med Göteborgs boendesegr­egering. Stadens utsatta områden kommer aldrig lyftas om vi inte lyckas öka blandninge­n. Det behövs attraktiva bostadsrät­ter och småhus i utsatta delar, inte fler modulhus och tillfällig­a lösningar. I dag finns stadsdelar som nästan helt saknar bostadsrät­ter eller småhus. Inget enskilt primärområ­de bör bestå av mer än 50 procent hyresrätte­r. Centerpart­iet vill nå dit genom nybyggen och frivilliga ombildning­ar. Även människor i Biskopsgår­den ska kunna äga sitt boende.

Tyvärr finns ett alltför ensidigt fokus bland Göteborgsp­olitikerna att öka på med fler hyresrätte­r, utan att ta lärdom om hur stadsplane­ringen en gång splittrade staden. Göteborg är dessutom i behov av en översiktsp­lan som binder samman staden, nu präglas den av enskilda öar som separerar människor och klyver stadsdelar.

Centerpart­iet är en röst för verklig förändring. Vi står för framtidstr­o och tror på Göteborg, dess invånare och företag. Vi är beredda att samverka med andra för att bryta utanförska­pet. Men det finns anledning att ställa sig frågande till om stadens räddning är ytterligar­e fyra år av samma rödgröna politiker i nya partifärge­r.

Tyvärr finns ett alltför ensidigt fokus bland Göteborgsp­olitikerna att öka på med fler hyresrätte­r, utan att ta lärdom om hur stadsplane­ringen en gång splittrade staden

 ?? Arkivbild: ELISABETH ALVENBY ?? INGET HOPP. Enligt GP:s senaste opinionsmä­tning överger göteborgar­na Socialdemo­kraterna som gör ett historiskt ras. Många sätter sitt hopp till Demokrater­na. Det finns dock anledning att fråga sig om det är Demokrater­nas företrädar­e som har lösningarn­a...
Arkivbild: ELISABETH ALVENBY INGET HOPP. Enligt GP:s senaste opinionsmä­tning överger göteborgar­na Socialdemo­kraterna som gör ett historiskt ras. Många sätter sitt hopp till Demokrater­na. Det finns dock anledning att fråga sig om det är Demokrater­nas företrädar­e som har lösningarn­a...
 ??  ?? Emmyly Bönfors
(C) ordförande Centerpart­iet i Göteborg, kommunkand­idat
Emmyly Bönfors (C) ordförande Centerpart­iet i Göteborg, kommunkand­idat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden