Göteborgs-Posten

UTVISAS TROTS JOBB

NYHETER: Bilal lämnade Marocko som elvaåring, smugglades i lastbil över till Europa och åkte med tåg från stad till stad till Sverige. Här har han utbildat sig och fått jobb – men ska nu efter flera år utvisas.

- INTE BEREDD. MARINA FERHATOVIC marina.ferhatovic@gp.se

Dagen som polisen kom för att hämta honom började som vilken som helst. Han åt frukost och packade sin träningsvä­ska innan han gick till jobbet. När en kompis meddelade att polisen hade sökt honom hemma blev han inte särskilt orolig.

– Jag jobbade och förberedde mina dokument för att söka arbetstill­stånd. Jag trodde att de kanske behövde en underskrif­t eller något. Först när vi kom fram till förvaret fattade jag vad som hade hänt. Alla mina grejer är kvar, min träningsvä­ska är fortfarand­e på jobbet, säger han.

Bilal lämnade Marocko som 11-åring. Han berättar att båda hans föräldrar dog när han var liten. Själv bodde han hos släktingar i staden Fez.

– Jag bodde i ett dåligt område. Där har man två val. Antingen blir man kriminell och säljer droger eller så lever man i total fattigdom. Jag kände att jag var tvungen att ta mig därifrån.

Resan gick över havet och efter flera misslyckad­e försök lyckades han ta sig över gömd i en lastbil. Han stannade i Spanien i ett år, men även där såg Bilal en värld av droger och kriminalit­et, något han inte ville vara en del av. För att komma bort tog han sig norrut. Efter otaliga tågresor över Europa kom han hit 2014.

– Jag visste inte ens var Sverige var på kartan innan men jag hade läst att det behövdes mycket arbetskraf­t här och att det fanns plats för folk som ville jobba. I MALMÖ REGISTRERA­DE han sig hos myndighete­rna och skickades till Stenungsun­d där han började gå i skolan. Han fick plats på en bilmekanik­erutbildni­ng som hade startats av vuxenutbil­dningen som fokuserar på bristyrken.

Där träffade han Maria Jakobsson, lärare i svenska som andraspråk.

– Bilal kunde redan prata jättebra svenska och var väldigt driven. Våra utbildning­ar startas just för att det finns jobb inom dessa yrken och han kom väldigt snabbt in i arbetslive­t. EFTER UTBILDNING­EN JOBBADE Bilal på flera företag men fick sedan en anställnin­g på verkstaden Karlsson AB på Orust. Han hade jobbat där i fem månader när polisen kom för att hämta honom. Anledninge­n är att han, liksom de flesta som kommer från Marocko, saknar asylskäl.

Bilal hade tänkt göra ett så kallat spårbyte och söka arbetstill­stånd. Han hade samlat lönespecif­ikationer för att lämna in samma vecka som han blev tagen till förvaret. Här finns det flera problem. Arbetstill­stånd ska helst sökas från utlandet. När man söker från Sverige måste man göra det senast två veckor efter att man fått avslag på sin asylansöka­n och ska då ha jobbat i fyra månader.

För Bilal handlade det om dålig tajming – han hade inte jobbat tillräckli­gt länge för att byta spår när Migrations­verkets utvisnings­beslut kom i höstas.

Bilals arbetsgiva­re Margarethe

”Jag har inte gått i skolan speciellt länge, min arabiska är dålig. Om jag skulle försöka jobba som bilmekanik­er så vet jag inte vad verktygen heter. Jag skulle vara på samhällets botten” BILAL

Lundqvist säger att hon inte förstår hur Migrations­verket tänker.

– De ser inte till människan och vad han har åstadkommi­t. Det är inte rättvist att låta honom vara här i flera år, med den pressen som han känt, och sedan utvisa honom. Dessutom när han verkligen behövs, säger hon. LÄRAREN MARIA JAKOBSSON

är också kritisk. Hon hänvisar till Arbetsförm­edlingens femårsprog­nos för fordonsmek­aniker där det anses vara ett av de yrken som arbetsgiva­re kommer att behöva mest.

– Det ligger närmare fem på en skala från noll till fem. Vi pratar om att vi måste lyckas med integratio­nen och här har vi en person som gör precis det vi vill att hen ska göra, det vill säga han lär sig språket, utbildar sig och arbetar, och ändå får han inte stanna. SOPHIA ÖHVALL LINDBERG,

presskommu­nikatör på Migrations­verket, kan inte kommentera det specifika fallet, men säger att lagstiftni­ngen är tydlig på detta område.

–Jag förstår att det kan kännas fyrkantigt att man ska behöva lämna landet trots att man har ett jobb. Om inte lagstiftni­ngen ändras och eller domstolen kommer med ny praxis är det detta vi har att förhålla oss till, säger hon.

Men ni kan inte gå tillbaka och ändra beslutet nu när han uppfyller alla krav?

– Tyvärr så kan vi inte göra undantag. Det som vi har att förhålla oss till är lagen och rättspraxi­s. BILAL SJÄLV SÄGER

att han har försonat sig med situatione­n.

– Jag vill bara att folk ska förstå att man inte lämnar sitt land om man inte känner sig tvungen. Det handlar inte bara om fattigdom. Det handlar om att det inte finns någon frihet. Du kan inte säga vad du vill eller leva som du vill. Det finns ingen chans att förändra ditt liv.

Kan du inte tillämpa det du lärt dig i Sverige i ditt hemland och få det bättre där?

– Jag har inte gått i skolan speciellt länge, min arabiska är dålig. Om jag skulle försöka jobba som bilmekanik­er så vet jag inte vad verktygen heter. Jag skulle vara på samhällets botten.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? UTVISAS. ”Varför satsar man så mycket pengar på någon för att sedan skicka hem dem till ett ställe där de inte längre hör hemma”, undrar Bilal.
Bild: ANDERS YLANDER UTVISAS. ”Varför satsar man så mycket pengar på någon för att sedan skicka hem dem till ett ställe där de inte längre hör hemma”, undrar Bilal.
 ??  ?? Bilal hade tänkt göra ett så kallat spårbyte och söka arbetstill­stånd. Han hade samlat lönespecif­ikationer för att lämna in samma vecka som han blev tagen till förvaret.
Bilal hade tänkt göra ett så kallat spårbyte och söka arbetstill­stånd. Han hade samlat lönespecif­ikationer för att lämna in samma vecka som han blev tagen till förvaret.
 ?? Bild: ANDERS YLANDER ??
Bild: ANDERS YLANDER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden