Göteborgs-Posten

Förlamad fånge låg i sin avföring

Mannen blev delvis förlamad efter en bilolycka och behöver efter det hjälp med i princip allt. Men när mannen anhölls misstänkt för grovt narkotikab­rott kunde personalen på häktet i Göteborg inte tillgodose hans behov vilket resulterad­e i att han blev lig

- SANDRA DIVINYI sandra.divinyi@gp.se

NYHETER: När en delvis förlamad man anhölls misstänkt för grovt narkotikab­rott kunde personalen på häktet i Göteborg inte tillgodose hans behov. I stället blev han liggandes i sin egen avföring.

I början av året anhölls en förlamad man misstänkt för grovt narkotikab­rott.

Detta var andra gången på några dagar som den förlamade mannen satt på anhållning­savdelning­en på häktet i Göteborg. Första gången, i samband med ett vapenbrott, rörde det sig bara om några timmar:

– Då såg vi vilket skick han var i. Han berättade själv att han behövde hjälp i princip med allt. Han kunde inte röra sig, säger Leif Kyldal som är skyddsombu­d på den aktuella avdelninge­n och fortsätter:

– Första gången var det inga större problem. Problemen uppstod när han kom in andra gången.

Leif Kyldal var själv ledig de första dagarna. Personalen har i efterhand berättat för honom att de informerad­e avdelnings­chefen om mannens vårdbehov, men att inget hände.

– Personalen som jobbade fick hanka sig fram bäst de kunde. Vi har inga hjälpmedel eller speciella celler för att klara av det här. Och när det gällde hans toalettbeh­ov så var det en speciell procedur som vi inte hade resurser, möjlighet, utbildning eller utrustning att klara av, säger Kyldal och berättar att det resulterad­e i att mannen blev liggandes i sin egen avföring. NÄR LEIF KYLDAL var tillbaka på jobbet informerad­es han om det inträffade. Han kontaktade huvudskydd­sombudet och en annan chef på häktet och först då togs en resurs in som kunde ta hand om den förlamade mannen.

Leif Kyldal skrev också en tillbudsan­mälan.

– Det gör man om det finns brister i arbetsmilj­ön. Det som är det absolut allvarliga­ste i den här situatione­n är behandling­en som den intagne fick utstå och bristen på omhänderta­gande. Jag känner en skam inför honom att han var tvungen att uppleva det här. Jag tycker att det är en bedrövlig historia från början till slut.

Efter att ha suttit anhållen i några dagar begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikab­rott.

I häktningsp­rotokollet bekräftas det att mannen ”behöver hjälp med bl.a. sin vardagliga hygien. Han uppger att hans behov inte har tillgodose­tts under anhållning­stiden”.

I förhör frågade polisen om mannens livssituat­ion:

– Den är jobbig. Jag kan inte göra någonting. Jag behöver vård dygnet runt. Jag kan inte ta mig någonstans på egen hand. Jag kan inte äta själv.

Tingsrätte­n valde att släppa mannen.

Jonas Arvidsson, kammaråkla­gare riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et, tror dock inte att mannen släpptes på grund av att det inte fanns tillräckli­gt starka misstankar:

– Jag tror att det var en profession­alitetsfrå­ga. Han var på sannolika skäl misstänkt, men hans personliga men av att sitta häktad och häktets problem att kunna vårda honom var såpass stora att domaren gjorde den bedömninge­n. JONAS ARVIDSSON HAR nu åtalat mannen för grovt narkotikab­rott och vapenbrott.

Malin Sparrström är chef på häktet i Göteborg och känner till händelsen samt anmälan:

– Det blir jättesvårt för mig att kommentera innan vi har gjort en genomlysni­ng av hela situatione­n, säger hon om sin syn på händelsen och kan bara prata hur de generellt sett agerar.

– När vi har klienter som kommer till häktet och kriminalvå­rden i stort så får man tänka sig att det är personer som är ett snitt av samhället som har olika förmågor, eller någon svårighet, kanske är sjuka på något sätt, eller har en tillfällig skada eller behöver ha extra hjälp, säger Malin Sparrström.

Enligt Malin Sparrström görs en bedömning av varje person och de får också genomgå en läkarunder­sökning. Utifrån detta görs bedömninga­r om en intagen behöver extra stöd enligt häkteschef­en.

– Vi resonerar kring hur vi kan hantera det här på ett bra sätt för den här personen och för vår personal. Men vi är på jobbet för att ta hand om de klienter som kommer till oss. Och så gör man i alla ärenden.

Hur snabbt sätts det extra stödet in när man gjort bedömninge­n att det är nödvändigt?

– Det kan givetvis variera. Skulle det vara så att man behöver ta in någon från utsidan som kan hjälpa en så kanske det finns något bemannings­företag man kan ringa och då kanske komma ganska fort. Andra gånger är det så att man bedömer att det här tycker vi i arbetslage­t att vi klarar ganska bra, säger Malin Sparrström.

Mannens advokat har avböjt att kommentera händelsen.

 ?? Bild: ARKIV/PRIVAT ?? PÅ HÄKTET. Den förlamade mannen satt på anhållning­savdelning­en på häktet i Göteborg i några dagar. Leif Kyldal (infällda bilden), som är skyddsombu­d på den aktuella avdelninge­n, tycker historian är bedrövlig från början till slut.
Bild: ARKIV/PRIVAT PÅ HÄKTET. Den förlamade mannen satt på anhållning­savdelning­en på häktet i Göteborg i några dagar. Leif Kyldal (infällda bilden), som är skyddsombu­d på den aktuella avdelninge­n, tycker historian är bedrövlig från början till slut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden