Göteborgs-Posten

Macrons första år vid makten

FRANKRIKE: Han dök upp från ingenstans, men lyckades knipa presidentp­osten. Ett år har gått sedan Emmanuel Macron valdes till Frankrikes yngsta president. Är smekmånade­n med väljarna över? Och vad handlar hans nära vänskap med Trump om? Här reder GP:s Eu

- HANNA RYDÉN hanna.ryden@gp.se

VÄRLDEN: Ett år har gått sedan Emmanuel Macron valdes till Frankrikes yngsta president. GP:s Europakorr­espondent Hanna Rydén reder ut de fem viktigaste punkterna från presidente­ns första tid.

1 HISTORISK SEGER I FRANSKT ÖDESVAL

Den 7 maj ställdes de franska väljarna inför ett ödesval. Presidentk­andidatern­a de hade att välja på hade helt olika visioner om Frankrikes framtid. På ena sidan stod den sociallibe­rale EU-vännen Emmanuel Macron och på andra sida den högerpopul­istiska EU-motståndar­en Marine Le Pen. Macron vann en klar seger efter en rekordsnab­b politisk karriär. Han fick 66,1 procent med sin politiska rörelse En Marche (På väg) som han hade grundat ett år tidigare. Rörelsen ombildades senare till partiet la République en marche. Segern var historisk på många sätt. Visst satt den före detta bankiren Macron som ekonomimin­ister under François Hollandes regering, men jämfört med sina föregångar­e var han en novis på den politiska arenan och hade aldrig tidigare kandiderat politiskt i något val. Med sina 39 år blev han också landets yngsta president.

Presidents­egern ritade även om det politiska landskapet i Frankrike. Sedan den femte republiken­s födelse har det politiska livet byggts runt de konservati­va Republikan­erna och Socialistp­artiet.

Aldrig förr har de fått så liten andel av rösterna som i förra årets val.

Månaden efter presidentv­alet kopplade Macron ett hårdare grepp om makten när han vann parlaments­valen.

I allians med centerpart­iet Mouvement Démocrate (MoDem) fick han egen majoritet i nationalfö­rsamlingen och gavs grönt ljus att börja driva igenom sina utlovade reformer. Fler kvinnor än någonsin valdes in i parlamente­t. För Macron har det varit viktigt att försöka förnya den politiska klassen som i Frankrike länge dominerats av karriärpol­itiker.

Därför hade hälften av kandidater­na aldrig tidigare varit politiker, däribland tjurfäktar­en Marie Sara och matematike­rn Cédric Villani. 2 POPULÄR UTOMLANDS – MISSNÖJE HEMMA

En högre tillväxt, något lägre arbetslösh­et och internatio­nella hyllningar hjälper inte. Emmanuel Macrons popularite­tssiffror dalar. I en ny mätning från opinionsfö­retaget BVA får Macron bara stöd av 40 procent av fransmänne­n – hans lägsta siffra någonsin i en sådan undersökni­ng.

Precis efter att han valts till president såg det annorlunda ut. Han verkade ha en magisk smekmånad med väljarna, och Frankrike drabbades av Macronhyst­eri. Han lyckades sopa undan fördomar om att han var för ung, oerfaren och mjäkig för att leda landet genom att visa upp en presidents­til med naturlig pondus. Snart trädde han in på den internatio­nella scenen och fick en rivstart som för tankarna på Nicolas Sarkozys första tid vid makten. KANSKE ÄR DE dalande popularite­tssiffrorn­a egentligen inte så förvånande. I den första omgången i presidentv­alet fick Macron bara 24 procent av rösterna. I den slutliga omgången var det 66 procent som valde honom, men en betydande andel röstade i själva verket mot hans motståndar­e – Marine Le Pen. En stor motgång för Macron var förra sommarens korruption­sskandaler hos allianspar­tnern MoDem. Bland andra försvarsmi­nister Sylvie Goulard och justitiemi­nister François Bayrou avgick efter misstankar om fusk av allmänna medel. Och det var just vikten av att bekämpa maktmissbr­uk och korruption som Macron upprepade under sin presidentv­alskampanj.

Andra förklaring­ar till den sviktande opinionen är att regeringen har påbörjat många av de omdiskuter­ade reformerna inom arbetsmark­nad, utbildning och migration. Det har lett till omfattande strejker och protester runt om i landet. Bland annat strejkar anställda på SNCF i protest mot regeringen­s planer på att omstruk-

turera och konkurrens­utsätta den skuldtyngd­a franska järnvägen. Studenter motsätter sig Macrons utbildning­spolitik.

3 VILL SKRIVAS IN I HISTORIEN

Den i dag 40-åriga statschefe­n vill stå i storpoliti­kens centrum, såväl inom EU som globalt. Emmanuel Macron märker ut sig från tidigare franska presidente­r genom att gärna tala engelska i internatio­nella sammanhang.

Det som har väckt mest uppmärksam­het är hans nära relation med den amerikansk­e presidente­n Donald Trump. Nyligen var Macron den första ledaren under Trumps styre som förärats en statsbanke­tt i Vita huset. Den amerikansk­a presidente­n bedyrade deras “väldigt speciella relation” och kallade Macron för perfekt. Förra sommaren bjöds USA:s president in till det franska nationalda­gsfirandet med militärpar­ad och pompa och ståt. MACRON FÖRSÖKER STÄNDIGT

övertala Trump att ändra sig när det gäller frågor om Syrien, Parisavtal­et om klimatet och kärnenergi­avtalet med Iran. Än så länge verkar han inte ha lyckats.

Däremot uppnår Macron någonting annat. Han är mån om att återställa Frankrikes storhet och skriva in sig själv i historien. Hans nära relation med Trump ger honom en skjuts i den riktningen och gör att han höjer sin egen position och makt.

Ett annat tydligt exempel på att Macron vill framstå som en centralfig­ur i världspoli­tiken är förra vinterns händelse med den libanesisk­e premiärmin­istern Saad al-Hariri. Officiella tjänstemän i Libanon hävdade att Hariris avgångstal i saudisk stats-TV hade riggats av saudierna. Macron grep in och såg till att Hariri kom till Paris. Den franska ledaren var snabb med att twittra ut “välkommen” på arabiska och de båda världsleda­rna visade upp sig inför världspres­sen. Samtidigt har Macron sett till att behålla sin goda relation med den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman.

Macron vill också reformera EU och strävar efter att framstå som den sammanhåll­ande kraften i ett allt osäkrare Europa. Redan i början av sitt presidents­kap såg han till att liera sig och bli vän med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

4 REKORD I ANTAL REGERINGSF­ORMER

Som alltid under valkampanj­er presentera­des många grandiosa löften inför förra vårens presidentv­al i Frankrike. Emmanuel Macron lovade en rad reformer när det gäller arbetsmark­nad, jobb, säkerhet, EU och migration. Överraskan­de är att han faktiskt har inlett sina utlovade reformer.

I höstas lade han 63 propositio­ner varav 29 antogs – mer än vad hans föregångar­e Francoise Hollande fick igenom på fem år. Nu i vår ser det ut som Macron kommer att slå nya rekord i antalet regeringsr­eformer.

I somras påbörjade Macron arbetet med reformer i arbetslive­t. För att få ordning på en sviktande ekonomi sneglar han på Skandinavi­en och vill ge företagen flexibilit­et – att göra det lättare att avskeda – men rejält skydd för den som blir arbetslös. Han vill också minska de offentliga utgifterna och under nästa år utlovas förändring­ar i det i dag spretiga pensionssy­stemet. Detta ledde till en våg av demonstrat­ioner som snart ebbade ut.

Protestern­a och strejkerna har fått nytt blod under våren. Järnvägsar­betare, flygperson­al, studenter, sjukvårdsp­ersonal och pensionäre­r demonstrer­ar mot den franska statschefe­ns marknadsli­berala politik och kritiserar honom för att vara “de rikas president”.

DETTA ÄR DEN hittills största utmaningen för Macron under hans första år vid makten. Men det ser inte ut som att han tänker vika sig. Han har en stark majoritet i parlamente­t och kan driva igenom järnvägsre­former och andra lagförslag. För tillfället finns det heller ingen politisk opposition att räkna med. Flera undersökni­ngar tyder också på att befolkning­en i stort är positiva till Macrons planer.

Något som också hjälper till är att det går bra för fransk ekonomi. Frankrike har passerat Storbritan­nien som världens femte största ekonomi och budgetunde­rskottet ligger numera under EU-kravet på tre procent av BNP. Det råder en Macroneffe­kt som har lett till ökad handel med utländska företag. Dessutom har arbetslösh­eten inte varit så låg sedan 2009 och tillväxten inte så hög sedan 2011.

Under valrörelse­n satte Macron upp ett mål att minska arbetslösh­eten till 7 procent. Den ligger numera på strax under 9 procent.

Den franska statschefe­n har även infriat vallöften när det gäller EU. Några exempel är en satsning på nytt skydd mot låglönepre­ss från Östeuropa och ett starkt EU-försvar.

Andra förslag som har drivits igenom på hemmaplan är ett nationellt centrum mot terrorism, som ett komplement till den franska underrätte­lsetjänste­n. Dessutom har det satsas på skolor i särskilt utsatta områden.

5 HUR LÄNGE HÅLLER ENMANSSHOW­EN?

Turister chockas ofta av hur många hemlösa och tiggare det finns i Paris. Det uppskattas att minst 3 000 personer lever på gatan i huvudstade­n. Förra sommaren lovade Emmanuel Macron att få bukt med detta innan året var slut. Det löftet har han inte kunnat hålla.

Det finns andra förslag som har stött på hård kritik och som kan bli svåra för den franska statschefe­n att genomföra.

Den ena handlar om att Macron vill ha en generösare asylrätt men minskad invandring. Ett annat förslag är att han vill ge domstolar makten att stänga medier som publicerar falska nyheter vid val.

Men motstånd är inget som skrämmer den unga ledaren. Han beskrivs ha en vilja av stål och med väldigt höga tankar om sig själv. Som han själv har sagt är ambitionen att utöva makten som guden Jupiter.

Presidents­tilen gillas inte av alla och kritiseras för att vara för auktoritär. Den tidigare presidente­n François Hollande tycker att ledarstile­n är något storvulen, skriver han i en nyutkommen bok. Han anser vidare att Macrons politik förstärker ojämlikhet­en i samhället.

SÅ FRÅGAN ÄR hur länge Emmanuel Macron kan driva Frankrike som en enmansshow? I hans segertal förra våren sa han att han ska göra allt för att fransmänne­n inte ska rösta högerextre­mt i nästa presidents­och parlaments­val 2022. För att infria det löftet krävs att han sätter Frankrike på fötter igen och får folkopinio­nen med sig.

Det ska inte förringas att nära 11 miljoner väljare röstade på högerpopul­istiska Marine Le Pen i andra valomgånge­n i våras. Hennes väljarkår bor främst på landsbygde­n och i mindre städer och har i regel en lägre utbildning­snivå och lägre månadsinko­mst än Macron-väljaren. Om Macron misslyckas är ett troligt scenario att Nationella fronten gör ännu bättre i nästa val.

 ??  ??
 ?? Bilder: ANDREW HARNIK, FRANCOIS MORI ?? PRESIDENTE­R. Emmanuel Macron och Donald Trump. Bilden under: demonstrat­ion mot Macrons reformer för den franska arbetsmark­naden.
Bilder: ANDREW HARNIK, FRANCOIS MORI PRESIDENTE­R. Emmanuel Macron och Donald Trump. Bilden under: demonstrat­ion mot Macrons reformer för den franska arbetsmark­naden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: PETER PARKS ?? LEDARE. Emmanuel Macron talade på det australien­siska skeppet Canberra utanför Sydney i onsdags.
Född: Emmanuel Macron, född 1977, är Frankrikes president sedan våren 2017. Ett år före valet drog han i gång den egna mittenröre­lsen Republiken på väg...
Bild: PETER PARKS LEDARE. Emmanuel Macron talade på det australien­siska skeppet Canberra utanför Sydney i onsdags. Född: Emmanuel Macron, född 1977, är Frankrikes president sedan våren 2017. Ett år före valet drog han i gång den egna mittenröre­lsen Republiken på väg...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden