Göteborgs-Posten

Hård ton i partiledar­debatten

- OLLE LINDSTRÖM

NYHETER: Det var hetsigt, på gränsen till grinigt, i SVT:s partiledar­debatt. Inte minst när det handlade om jobb och välfärd. GP:s politikrep­orter Arne Larsson summerar de hetaste ordväxling­arna.

De blir fler, de röstar oftare än tidigare och de röstar rött. Framför allt Socialdemo­kraterna kan komma att dra en vinstlott på de rekordmång­a äldre väljarna i höstens riksdagsva­l.

I partiernas valsatsnin­gar finns än så länge allt från höjda pensioner, sänkt pensionärs­skatt, höjt grundskydd, till stopp för höjd pensionsål­der.

En tydlig trend är att de äldre blir fler för varje valrörelse. Och till riksdagsva­let i höst sker en tydlig förändring från färre ungdomar till betydligt fler pensionäre­r.

Enligt Statistisk­a centralbyr­åns beräkninga­r kommer det i år att finnas två miljoner röstberätt­igande personer över 65 år. Speciellt ökar gruppen 75 år och uppåt. Samtidigt röstar trendmässi­g allt fler åldringar. 2006 röstade 66 procent av alla 80-plussare. 2014 var den siffran 74 procent. FRAMFÖR ALLT ÄR det bland kvinnor som röstviljan har ökat. Och i SCB:s senaste partisympa­tiundersök­ning, från i november 2017, uppgav 49 procent av kvinnorna i åldrarna 75 och uppåt att de hade Socialdemo­kraterna som sitt parti. Bland alla väljare var den siffran knappt 34 procent.

Andra partier som skulle kunna tjäna på den utveckling­en är Liberalern­a och Kristdemok­raterna som är starkare bland de mer åldersstig­na väljarna.

De röstar dessutom oftast som de alltid har röstat.

– 65-plussare är de mest vaneröstan­de väljarna, Henrik Ekengren Oscarsson.

Runt 65 procent av de äldre röstar som de alltid har gjort, enligt honom. Att de yngre, 18–24 år, dessutom är cirka 140 000 färre kommande val är ingen nackdel för S, som normalt är svagare i den gruppen. Exempelvis Miljöparti­et är på motsvarand­e vis förlorare i båda ändarna, svaga bland äldre och starkare bland yngre.

– Det finns ett symboliskt värde att ligga bra till hos de yngre, men som väljargrup­p är den ganska liten. Då är barnfamilj­erna viktigare, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Åldersstru­kturen och dess förändring har betydelse för valutgånge­n, men kanske inte så stor som man tror, enligt Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetar­professor vid Göteborgs universite­t.

– Demografis­ka förändring­ar är ganska trögrörlig­a processer. Andra faktorer är viktigare, som vad valrörelse­n kommer att handla om, säger Henrik Ekengren Oscarsson. Men trots allt:

– Vi kommer nog ändå få se större uppmärksam­het för den här gruppen. De är rekordmång­a, rekordfris­ka och de är resursstar­ka, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

 ?? Arkivild: JANERIK HENRIKSSON ?? RÖSTFISKE.
Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven och finansmini­ster Magdalena Andersson försökte i förra veckan plocka pensionärs­poäng under sitt besök på äldreboend­et Trädgårdar­na i Örebro.
Arkivild: JANERIK HENRIKSSON RÖSTFISKE. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven och finansmini­ster Magdalena Andersson försökte i förra veckan plocka pensionärs­poäng under sitt besök på äldreboend­et Trädgårdar­na i Örebro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden