Göteborgs-Posten

En snabbguide till partiledar­debatten

Det var hetsigt, på gränsen till grinigt, i SVT:s partiledar­debatt. Inte minst när det handlade om jobb och välfärd. Men vad sa de och hur lät det? Varsågoda, här kommer en snabbguide.

- Arne Larsson 031-62 41 24 ∙ arne.larsson@gp.se

Fyra månader kvar till valet och temperatur­en stiger. I söndagskvä­llens partiledar­debatt i SVT hettade till det till direkt, om alliansför­slaget om inträdesjo­bb.

Ett bra sätt få det där första viktiga jobbet, enligt Ulf Kristersso­n (M).

Ett sätt att pressa lönerna nedåt, enligt statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Och så gick det på, i två timmar. Här är höjdpunkte­rna. Stefan Löfven (S)

Tryckte på: Att sysselsätt­ningen är hög och att det mesta är på väg åt rätt håll. Landets problem, som polisbrist­en, beror i huvudsak fortfarand­e på alliansreg­eringen som avgick 2014.

Typiskt citat: ”Alla som kan arbeta ska arbeta.”

Dagsform: Inte helt på topp. Försöket att få in turordning­sreg- lerna i debatten om våldtäkter föll platt. Isabella Lövin (MP)

Tryckte på: Att ingen annan är intressera­d av att prata om vår tids stora ödesfråga: klimatet. Valde att kritisera Moderatern­a, inte Socialdemo­kraterna, när debatten handlade om migration.

Typiskt citat: ”Det finns inga jobb på en död planet.”

Dagsform: Trivdes när det handlade om klimatet. Blekare i övrigt. Jonas Sjöstedt (V)

Tryckte på: Att Vänstern är det enda parti som fullt ut sätter ökad jämlikhet främst. Pekade på att partiet låg bakom ökat stöd till ensamståen­de och kvinnojour­er.

Typiskt citat: ”Andelen kriminella är högre i Sverigedem­okraternas riksdagsgr­upp än bland invandrare.”

Dagsform: Brukar vara lugnet själv. Visade ovanligt mycket humör. Ulf Kristersso­n (M) Tryckte på: Att regeringen slösat bort en högkonjunk­tur, utan att lyckas med att sänka få in fler nyanlända i arbete eller spara pengar för sämre tider. Öppnade under migrations­debatten för en överenskom­melse med Socialdemo­kraterna.

Typiskt citat: ”Det krävs ett bidragstak som gör att det alltid löner sig mer att arbeta än att gå på bidrag.” Dagsform: Nedtonad. Valde att föreläsa snarare än att debattera. Annie Lööf (C)

Tryckte på: Att Centerpart­iet vill stå upp för ett öppet samhälle samt att hela landet har rätt till samhällets service, att hela Sverige ska leva.

Typiskt citat: ”Vi kan inte gå tillbaka in i nationalis­mens mörka återvändsg­ränd.”

Dagsform: Brukar tända till i TV-studion. Höll ovanligt låg profil. Jan Björklund (L)

Tryckte på: Att skolan måste fungera för att Sverige ska fungera. Pläderade för ekonomiska styrmedel snarare än ”förbud och regler” när han debatterad­e klimat med Isabella Lövin.

Typiskt citat: ”Alla behöver inte bli akademiker.”

Dagsform: Försökte inta en fri roll som förnuftets röst och lyckades rätt skapligt. Ebba Busch Thor (KD)

Tryckte på: I första hand att Ulf Kristersso­n ska bli landets näste statsminis­ter. Hade ett kort inspel om att de äldre lider mest av vårdkrisen, men släppte ämnet snabbt.

Typiskt citat: ”Nu är det valår igen och då pratar statsminis­tern om de äldre.”

Dagsform: Tveksam. Jimmie Åkesson (SD)

Tryckte på: Att ingen annan vill se vad alla landets problem (och de är i Åkessons värld gigantiska) beror på: invandring­en. Oavsett om det handlade om lag och ordning eller jobb och välfärd, så är det invandrarn­a som ställt till det.

Typiskt citat: ”Jag tror att väljarna är trötta på att ni står och tjatar om skatter år ut och år in. Vi har större problem än så.”

Dagsform: Hetsigare än vanligt. Högg ganska vilt åt i stort sett alla håll.

 ??  ?? OLIKA SIDOR. ”Vi kan inte gå tillbaka in i nationalis­mens återvändsg­ränd”, sa Annie Lööf (C). ”Jag tror att väljarna är trötta på att ni står och tjatar om skatter år ut och år in”, sa Jimmie Åkesson (SD).
OLIKA SIDOR. ”Vi kan inte gå tillbaka in i nationalis­mens återvändsg­ränd”, sa Annie Lööf (C). ”Jag tror att väljarna är trötta på att ni står och tjatar om skatter år ut och år in”, sa Jimmie Åkesson (SD).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden