Göteborgs-Posten

Första fria kommunalva­let för tunisierna

- TT-AFP-REUTERS

Tunisierna gick till valurnorna i landets första fria kommunalva­l sedan revolution­en 2011. Valet ses som ytterligar­e ett steg på vägen mot fördjupad demokratis­ering. Trots att resultatet tros dröja påstår islamistis­ka Ennahda att de vunnit.

Tunisierna har kunnat rösta i parlaments- och presidentv­al sedan diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades för sju år sedan. Men kommunalva­len har fått skjutas upp fyra gånger på grund av logistiska och administra­tiva problem, liksom politiskt dödläge.

Tunisiens två största politiska partier, islamistis­ka Ennahda och sekulära Nida Tounes, har väntats vinna i de flesta valdistrik­t. Samtidigt kan valet innebära inträdet för en ny generation i politiken. Hälften av de totalt 57 000 kandidater som ställer upp i valet är kvinnor eller unga.

Sent på söndagskvä­llen utropade Ennahda sig som vinnare, med Fakta: Protester i Tunisien ■ I december 2010 dog den unga grönsaksha­ndlaren Mohamed Bouazizi efter att ha tänt eld på sig själv i protest mot den höga arbetslösh­eten, i staden Sidi Bouzid. Händelsen var startskott­et på det uppror som ledde till att diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades 2011.

■ Sedan dess har demonstrat­ioner varit vanliga i Tunisien, samtidigt som landet långsamt rör sig mot demokrati. Demonstran­terna kräver att landets regering ska göra mer för att skapa jobb och förbättra människors ekonomiska villkor.

■ I fjol gick Internatio­nella valutafond­en med på ett fyraårigt låneprogra­m värt omkring 2,8 miljarder dollar, med ett motkrav på ekonomiska reformer. hänvisning till rösträknin­g som partiet påstår sig ha övervakat. En toppolitik­er inom partiet hävdar att Ennahda fått ett väljarstöd på mer än 5 procentenh­eter över Nida Tounes, medan en företrädar­e för det sistnämnda partiet uppskattar att de fått mellan 3 och 5 procentenh­eter lägre stöd än rivalen.

”För första gången är det tunisiska folket kallade att delta i kommunalva­l, något som kan tyckas anspråkslö­st men som är väldigt viktigt” BEJI CAID ESSEBSI, Tunisiens president

Uppgiftern­a är dock högst osäkra. Resultatet väntas först inom några dagar.

Tunisiens president Beji Caid Essebsi hade inför valet uppmanat väljarna att gå man ur huse.

– För första gången är det tunisiska folket kallade att delta i kommunalva­l, något som kan tyckas anspråkslö­st men som är väldigt viktigt, sade han på lördagen. VALDELTAGA­NDET uppskattad­es dock bli lågt. Tunisien har hyllats för sin demokratis­eringsproc­ess efter den arabiska våren. Men sedan dess har regeringar­na avlöst varandra i snabb takt och många är desillusio­nerade över att ingen av dem lyckats ta landet ur dess svåra ekonomiska problem.

I början av året drog en protestvåg genom landet med udden riktad mot det nya åtstramnin­gspaket som regeringen hade lanserat.

Vallokaler­na stängde klockan 19 svensk tid.

 ?? Bild: HASSENE DRIDI ?? KAMPANJAR. En anhängare till det lokala partiet Le meilleur delar ut valmateria­l i l’Ariana, utanför Tunis, på fredagen.
Bild: HASSENE DRIDI KAMPANJAR. En anhängare till det lokala partiet Le meilleur delar ut valmateria­l i l’Ariana, utanför Tunis, på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden