Göteborgs-Posten

Bengt Wahlström

-

Den 23 mars avled prosten Bengt Wahlström, Lidköping, nära 94 år gammal. Han sörjes närmast av tre döttrar och deras familjer.

Bengt berättade om sin resa runt Vänern. Den började i födelsesta­den Lidköping och avslutades med att han vände tillbaka dit där han blev kyrkoherde och sen stannade kvar som emeritus.

Bengt växte alltså upp i Lidköping där fadern Harald var kronokassö­r. Släkten Wahlström kommer från Värmland där många varit präster i tidigare generation­er. Som för så många andra lidköpings­ungdomar var det Skara läroverk som gällde, om man ville gå vidare efter realskolan i hemstaden. Bengt ville gå den helklassis­ka linjen med både latin och grekiska, men eftersom det just då inte fanns någon grekgrupp i Skara, så flyttade Bengt över till Karolinska läroverket i Örebro, där han också blev student.

Sen fortsatte Bengt sina studier i teologi i Uppsala. Han läste snabbt och prästvigde­s redan vid 22 års ålder den 15 december 1946 i Karlstads domkyrka. Det var naturligt för honom att gå till för Karlstads stift. Men han återvände snart till Uppsala och disputerad­e 1951 på en avhandling om 1695 års psalmbok och skarabisko­pen Jesper Swedberg. Bengt hann också promoveras till teologie jubeldokto­r i Uppsala 2001.

Så vände Bengt tillbaka till prästtjäns­t och resan runt Vänern fortsatte. Efter kortare missiv blev han först komministe­r i Fröskog utanför Åmål och sen kyrkoherde i Amnehärad. Pastoratet hade då en speciell struktur med moderförsa­mlingen Amnehärad i Skara stift och annexförsa­mlingen Södra Råda i Karlstads stift.

Familjen trivdes väl där, men hemstaden lockade och Bengt utnämndes till kyrkoherde i Lidköping 1968, där han fick ta över fögderiet efter den legendaris­ke prosten Yngve Söderström och flytta in i den traditions­rika Wennerberg­sgården. Bengt har hela sitt liv varit en skrivande man och listan över ämnen och böcker är lång. Han har varit aktiv i Skara stiftshist­oriska sällskap och där medverkat på många sätt. I Karolinska förbundets årsböcker har han också skrivit flera artiklar. På lokalplane­t har han varit i trogen medarbetar­e i Nicolai Gilles jultidning Lidköpings-Bygden. Bengt var också under några år redaktör för Skara stifts julhälsnin­gar, där han också skrev flera artiklar.

Bengt Wahlström hade en gedigen klassisk bildning. Han behärskade Bibelns grundspråk hebreiska och grekiska och han var även en duktig latinist. Därtill hade han humorns gåva, var en eminent historiebe­rättare och en trogen läsare av Grönköping­s veckoblad. Även om krafterna avtog med åren så behöll Bengt den intellektu­ella spänsten in i det sista. Så länge han orkade ville han gärna komma till sommarhuse­t på Blomberg. En lång och hängiven prästgärni­ng har nått sitt slut. Vi lyser Guds frid över Bengt Wahlströms minne.

Vänersborg, för vänner och kollegor

Nils Hjertén,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden