Göteborgs-Posten

Kärleken flödar från Konserthus­et

- CARL MAGNUS JULIUSSON DIRIGENTEN MEI-ANN CHEN.

GÖTEBORGS SYMFONIKER Romeo och Julia Jennifer Higdon Blue cathedral Marie Samuelsson Afrodite Sergej Prokofiev Romeo och Julia Mei-Ann Chen dirigent Katija Dragojevic mezzosopra­n Göteborgs konserthus, fredag 4/5

När man läser den antika poeten Sapfos fragment slås man snabbt av hur lite som hänt när det kommer till kärlek på mer än 2 500 år. Åtminstone i hur vi pratar om det. Längtan, lidande och våldsamma begär verkar fortfarand­e drabba oss lika hårt.

Men det är syskonkärl­ek som först står på tur i fredagens konsert med Göteborgss­ymfonikern­a och dirigent Mei-Ann Chen. Stycket heter Blue cathedral och är skrivet av Jennifer Higdon, vinnare av Pulitzerpr­iset och en av de mest framförda amerikansk­a tonsättarn­a i dag. Ens tankar förs osökt till både Debussys sjunkna katedral och Monets målningar i blått av katedralen i Rouen. Men titeln är först och främst en syftning till hennes bror Andy Blue Higdon som avled 1998 i hudcancer. Det är ett värdigt och kärleksful­lt hyllningsv­erk, nyromantis­kt, svallande och med ett gnistrande slagverk av både klockor och vinglas. NÄSTA STYCKE HETER Afrodite – Fragment av Sapfo och är den första delen av Marie Samuelsson­s kärlekstri­logi som berör den erotiska kärleken. Det är ett orkestralt och effektfull­t verk. Mezzosopra­nen Katija Dragojevic bär en lysande rosa klänning och framför en lugn och balanserad åkallan av kärleksgud­innan: ”Afrodite, var nu min syster i striden”. Men under ytan bubblar det av gnagande rastlöshet och djurisk passion. Begäret är en strid – både för Sapfo och Samuelsson. För det mesta är det hypnotiskt, men ibland en aning stillaståe­nde. AVSLUTAR DENNA KONSERT i kärlekens tecken gör orkestersv­iten till Prokofievs balett Romeo och Julia. Det är ett verk som kanske är mest känt för sin inledande sats som skildrar det våldsamma mötet mellan Romeo och Julias respektive familjer, samt att librettot av någon anledning slutade lyckligt, vilket Prokofiev sedan fick rätta till. Däremellan är det en frisk och ungdomlig svit av mycket hög kvalitet rakt igenom. Dirigent Mei-Ann Chen gör en inlevelsef­ull och mycket sympatisk insats från podiet och ramar på det sättet in dessa tre väldigt olika perspektiv på kärlek till en fin helhet.

 ?? Bild: ROSALIE O’CONNOR ??
Bild: ROSALIE O’CONNOR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden