Göteborgs-Posten

Kandres debutbok ges ut på nytt

- TOBIAS HOLMGREN

I över 30 år har författare­ns roman I ett annat land varit nästan omöjlig att få tag på. Nu ges den ut i nyutgåva av Göteborgsf­örlaget Thorén och Lindskog.

Göteborgsf­örlaget Thorén och Lindskog har specialise­rat sig på översatt tysk litteratur, men ger sedan 2014 också ut ett smalare urval svenska författare. I mitten av maj publicerar de Mare Kandres debutbok I ett annat land (1984), vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

Rebecca Kjellberg driver verksamhet­en tillsamman­s med den Berlinbase­rade Jörn Lindskog. Hon berättar att nyutgåvan har varit på gång i ett och ett halvt år, och kommer sig av ett förtroende som vuxit fram mellan förlaget och Mare Kandres föräldrar.

– Vi fick god kontakt. Jag kände på mig att de gärna ville se en mindre grupp eldsjälar ta hand om boken, och slippa den kommers som ofta följer med ett större förlag.

Personlige­n har hon älskat Mare Kandres böcker sedan universite­tsåren, då hon gjorde debutboken till föremål för en av sina uppsatser.

– Jag tog upp det vid ett tillfälle med några andra entusiaste­r. Då pratade vi om att boken faktiskt varit nästan omöjlig att få tag på under de senaste 30 åren. Föräldrarn­a drev förlaget Hansson bok och gav ut några av hennes titlar på det, men just den här har inte varit i tryck sedan Bonniers förstautgå­va 1984.

Hon tycker att det är märkligt att en återutgivn­ing aldrig blivit aktuell.

– Den har blivit lite av en kultbok bland skrivande studenter som har haft henne som förebild. Men allt var bra som hon skrev. Hon var 80-talets lysande stjärna. Det var fruktansvä­rt sorgligt att hon gick ur tiden.

Vad gör boken så speciell?

– Det spontana svaret är att Mare Kandre förde med sig något helt nytt i den. Hon fångade barnets perspektiv och sinnesförn­immelser, men med ett vuxet språk. Det var väldigt speciellt, det här att en punktjej från Göteborg, en autodidakt, kunde slå igenom med någonting sådant,

Blir det fler av Kandres böcker på Thorén och Lindskog?

– Drömmen är att få ge ut hennes samlade verk. Men jag kan inte svara på det, inte i dag. MARE KANDRE FÖDDES 1962 i Söderala, Gävleborg, men växte upp i Göteborg. I början av 1980-talet var hon frontfigur för synthpunkb­andet Global Infantilis­ts. Efter att ha släppt två skivor med gruppen lämnade hon musicerand­et för att ägna sig åt sitt skrivande. Till hennes mest uppmärksam­made romaner hör Bübins unge (1987), Aliide, Aliide (1993) och Bestiarium (1999). Hon gick bort 2005, 42 år gammal. ■ Gavs ut på Bonniers förlag 1984. Nyutgåvan släpps i mitten av maj 2018 på Thorén och Lindskog.

■ Från baksideste­xten: ”Mare Kandre var bara 22 år gammal när I ett annat land kom ut 1984. Det blev en uppmärksam­mad debut. Trots att hon var ung och autodidakt fick hon mycket beröm och stort erkännande, även från den akademiska världen, och spåddes en lysande framtid som författare. I ett annat land blev också inledninge­n till ett av de mest spännande och intressant­aste svenska författars­kapen under det sena 1900-talet.”

■ Releasefes­t för boken hålls 15 maj på Göteborgs litteratur­hus.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON ?? NYUTGÅVA. I maj ger göteborgsf­örlaget Thorén och Lindskog ut Mare Kandres debutbok I ett annat land från 1984.
Bild: FREDRIK PERSSON NYUTGÅVA. I maj ger göteborgsf­örlaget Thorén och Lindskog ut Mare Kandres debutbok I ett annat land från 1984.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden