Göteborgs-Posten

Hellner avslutar sin skidkarriä­r

- VANCOUVER 2010. Ett av Marcus Hellner största ögonblick i karriären:

En av Sveriges bästa skidåkare de tio senaste åren, Marcus Hellner, har bestämt sig för att avsluta skidkarriä­ren.

– Jag känner inte att jag har det hundraproc­entiga driv som krävs. Den motivation som krävs för att lägga ner träningen, säger Hellner till SVT.

Marcus Hellner, 32, har haft en lång och framgångsr­ik karriär med både VM-guld och OS-guld. Totalt har det blivit tolv år i världselit­en för killen som började tävla för Lerdala IF i Skaraborg men som under elitåren tävlade för Gellivare skidallian­s.

– Det är ett väldigt svårt beslut att ta. Det är en helt ny värld man kliver in i. Jag kommer att sakna mycket av det här som man har varit en del av. Framför allt alla personer och hela livet med att vara en skidåkare. Samtidigt känns det verkligen som att det är dags, säger Marcus Hellner till SVT. HANS FRÄMSTA ÅR var 2010 till 2014. Det blev bland annat guld i stafett och i skiathlon i Vancouver-OS 2010 och guld i sprint på VM i Holmenkoll­en året efter. I Sotji 2014 MARCUS HELLNER OS-guldet i stafett. försvarade den svenska kvartetten guldet i stafett. Både 2011 och 2013 blev han utsedd till årets manliga idrottare på Idrottsgal­an och stafettlag­et från Vancouver fick även Bragdgulde­t samma år.

Hellners starkaste minne är dock en tävling hemma i Gällivare i november 2008.

– När jag vann min första världscupt­ävling i Gällivare, det tyckte jag var väldigt häftigt. För det var verkligen från ingenstans. Det är ett väldigt fint minne. Att få lyckas på hemmaplan. Sedan är det klart att gulden i Holmenkoll­en och Vancouver var häftiga, för jag var i grymt bra form. Jag har nog aldrig varit i så bra form. TVÅ AV HANS fem världscups­egrar kom just i Gällivare. Den senaste kom i mars förra året i Quebec i jaktstart.

De senaste åren har det gått tyngre och trots bra förberedel­ser blev det inte någon medalj på OS i Sydkorea i februari.

– Det där spelar inte in så jättemycke­t i beslutet. Det är klart att jag hade hoppats att det skulle vara en bättre säsong, men sådan är idrotten. Man får inte alltid det man vill.

”När jag vann min första världscupt­ävling i Gällivare, det tyckte jag var väldigt häftigt. För det var verkligen från ingenstans. Det är ett väldigt fint minne. Att få lyckas på hemmaplan.”

25 november 1985 i Lerdala (32 år).

Gällivare.

Gellivare Skidallian­s.

OS-guld 30 km skiathlon 2010, OS-guld stafett 2010 och 2014, OS-silver 30 km skiathlon 2014, VM-guld stafett 2010, VM-guld sprint (fritt) 2011, VM-silver sprintstaf­ett (med Emil Jönsson) 2013, VM-silver stafett 2011, 2013 och 2015, VM-brons stafett 2007 och 2017.

Världscups­egrar:

Född: Bor:

Klubb: Mästerskap­smeriter:

5 på 207 starter.

 ?? Bild: DMITRY LOVETSKY ??
Bild: DMITRY LOVETSKY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden