Göteborgs-Posten

EM-guld för Alexanders­son: ”Bra form”

- HÅKAN BERGHOLTZ

Inför EM i orienterin­g i Schweiz så var Tove Alexanders­son favorit till att bli mästerskap­ets drottning. Och redan på den inledande sprinten kom första guldet.

– Jättekul. Jag visste att jag var i bra form, säger 25-åringen efter sitt första mästerskap­sguld i sprint.

EM avgörs i södra Schweiz och inleddes med sprintkval och final i Mendrisio inte långt från Lugano.

– Det är en lite större stad och banan var inte så jätteknixi­g. Men mycket vägval och det gick att löpa fort, säger Tove Alexanders­son.

Redan till första tidskontro­llen efter en kilometers orienterin­g var hon sex sekunder före näst bästa löpare. Sedan byggde hon på det till 24 sekunder vid andra tidskontro­llen efter 2,1 kilometer och det blev också segermargi­nalen när hon sprang i mål efter drygt 15 minuters tävlande.

– Taktiken var att inte gå ut för hårt och fokusera på orienterin­gen men ändå gick jag ut för hårt och det blev slitigt på slutet, säger Alexanders­son. Tove Alexanders­son vann den inledande sprinten på EM i Schweiz.

ETTA.

Judith Wyder, Schweiz, tog silvret, och trea blev ryskan Natalja Gemperle, 33 sekunder bakom den svenska världsstjä­rnan som tog sitt tredje individuel­la EMguld, det första i sprint. Tidigare har 25-åringen bara ett sprintsilv­er från VM 2014 i Venedig.

– Det känns bra med en sån här start, att hålla ihop loppet så bra, sade Alexanders­son som på tisdag springer kvar på medeldista­nsen.

Karolin Ohlsson var näst bästa svenska i sprinten på åttonde plats och Lina Strand blev 14:e. Det schweizisk­a hemmalaget visade en imponerand­e bredd med fyra damer i topp sju.

 ?? Arkivbild: TOMMY PEDERSEN ??
Arkivbild: TOMMY PEDERSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden