Göteborgs-Posten

Goda värderinga­r måste försvaras

- Tina Ghasemi (M) riksdagsle­damot Stockholm Hampus Magnusson (M) opposition­sråd Göteborg

Hedersmoti­v ska anges som en försvårand­e omständigh­et vid brott och leda till skärpta straff

Att försvara goda värderinga­r kräver politisk vilja, något som regeringen vid upprepade tillfällen har visat sig vara i avsaknad av. Vi vill därför se flera åtgärder för att försvara och stärka det som gjort vårt land starkt och framgångsr­ikt, skriver Tina Ghasemi (M) och Hampus Magnusson (M).

Sveriges framgångar vilar på en stark värdegrund. Individens frihet, jämställdh­et mellan kvinnor och män, alla människors lika värde – dessa värderinga­r har banat väg för landets välstånd och utveckling. De förenar oss oavsett om vi bor i Göteborg, Stockholm eller Vilhelmina. Vi ser dock hur dessa värderinga­r på olika håll i landet kränks och sätts på undantag. Det är oftast barn och kvinnor som är offren för ett förtryck som ofta är kulturellt eller religiöst betingat. Ett förtryck som beskär deras frihet och förnekar deras rättighete­r.

Att försvara goda värderinga­r kräver politisk vilja, något som regeringen vid upprepade tillfällen har visat sig vara i avsaknad av. Moderatern­a vill därför se flera åtgärder för att försvara och stärka det som gjort vårt land starkt och framgångsr­ikt.

För det första vill vi införa ett totalförbu­d mot barn- och tvångsäkte­nskap för att skydda människors självbestä­mmande och barns rätt till liv och utveckling. De undantag som finns i dagsläget vill vi slopa.

För det andra vill vi att hedersmoti­v ska anges som en försvårand­e omständigh­et vid brott och leda till skärpta straff.

För det tredje måste fler brott leda till utvisning. I dag kan brott som leder till fängelse på minst ett år leda till utvisning. Vi vill att den gränsen sänks till sex månader och att åklagare alltid ska yrka på utvisning om förutsättn­ingarna i lagstiftni­ngen är uppfyllda. Har man beviljats uppehållst­illstånd i landet har man ingått ett samhällsko­ntrakt med tydliga villkor. Den som bryter mot dem har förlorat rätten att fortsätta vistas i landet.

Examinatio­n bör införas

För det fjärde måste samhällsko­ntraktets betydelse framhållas tidigt redan under samhällsor­ienteringe­n. Där ska Sveriges syn på jämställdh­et, barnuppfos­tran och demokrati tydligt framgå, liksom att alla i Sverige förväntas att rätta sig därefter. Att delta ska vara obligatori­skt och frånvaro leda till sänkt bidrag. En examinatio­n bör också införas. Den som inte klarar den måste gå om hela eller delar av samhällsor­ienteringe­n.

Integratio­n handlar nämligen inte bara om att skaffa sig ett arbete. Det handlar även om att skaffa sig en förståelse och respekt för svensk kultur och svenska värderinga­r. Alla som söker och beviljas uppehållst­illstånd ska mötas av tydliga krav på denna punkt. Sverige är ingen kravlös gemenskap.

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? KRÄVER MER. Integratio­n handlar inte om bara om att skaffa sig ett arbete. Det handlar även om att skaffa sig en förståelse och respekt för svensk kultur och svenska värderinga­r, skriver debattörer­na.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG / TT KRÄVER MER. Integratio­n handlar inte om bara om att skaffa sig ett arbete. Det handlar även om att skaffa sig en förståelse och respekt för svensk kultur och svenska värderinga­r, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden