Göteborgs-Posten

Lägst andel utlandsföd­da i Majorna-Linné

-

BEFOLKNING Majorna-Linné är den stadsdel i Göteborg med lägst andel invånare födda utomlands och även det område i de tre storstäder­na som sticker ut mest. På andra plats i Göteborg kommer Örgryte-Härlanda och Västra Göteborg.

Södermalm i Stockholm, Malmös innerstad och stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg har lägst andel utrikesföd­da i sina respektive städer, där Majorna-Linné har lägst andel av de tre områdena. Det visar Hyresgästf­öreningens rapport, Mångfald och Segregatio­n i Sverige.

Bland storstäder­na bedöms mångfalden som högst i Malmö där nästan var tredje invånare är född utomlands. Motsvarand­e siffra för Stockholm och Göteborg är var fjärde invånare.

Bakom rapporten står bland annat Love Börjeson, analytiker vid Hyresgästf­öreningen och gästforska­re vid universite­tet i Stanford. Rapporten omfattar 6 000 bostadsomr­åden med mellan 700 och 2 000 invånare, enligt den indelning som används av SCB.

– Blandninge­n av nationalit­eter i Sverige ökar och har blivit mer jämt fördelade över landet. Det betyder att fler och fler bostadsomr­åden deltar i integratio­nsarbetet. Generellt kan man säga att fördelning­en av utrikesföd­da är jämt fördelade i respektive bostadsomr­åde i storstäder­na, säger Love Börjeson. I GÖTEBORG ÄR koncentrat­ionen av inrikes födda högst i stadsdelen Majorna-Linné där 85 procent av invånarna är födda i Sverige. Koncentrat­ionen är så gott som lika hög inom Västra Göteborg och Örgryte-Härlanda.

Bosse Parbring, (MP) är ordförande i stadsdelen Majorna-Linné.

– Jag är inte överraskad. Vi vet ju att Majorna-Linné är ett hett område att bo i och eftersom det är så populärt är det svårt att få tillgång till de hyresrätte­r som finns. En del av våra hyresrätte­r har omvandlats till bostadsrät­ter Andel inrikesföd­da per stadsdel i Göteborg i procent Angered 48,3 % Askim-Frölunda-Högsbo 81,1 % Centrum 81,3 % Lundby 76,7 % Majorna-Linné 85,1 % Norra Hisingen 73,0 % Västra Göteborg 83,7 % Västra Hisingen 71,0 % Örgryte - Härlanda 84,7 % Östra Göteborg 57,3 % och det gör det ännu svårare för människor som inte har kapital att komma in på bostadsmar­knaden, säger han. ENLIGT LOVE BÖRJESON är nyckeln till ökad mångfald och integratio­n just en variation av olika upplåtelse­former i respektive bostadsomr­åde.

– Det enda man behöver göra är att skapa fler möjlighete­r för bostadskar­riär. I klartext betyder det att man behöver se över vilka som har möjlighet att köpa sina bostäder i det här landet, men också öka möjlighete­rna till boendekarr­iär inom det hyrda beståndet. Nya svenskar, som börjar får ökade inkomster men saknar förmögenhe­t och föräldrar som kan gå i borgen för bostadslån, är i dag utestängda från det ägda boendet. Upplands Väsby har arbetat effektivt med att blanda upplåtelse­former i sina detaljplan­er och har i dag en hög mångfald med hög integratio­n, säger han.

Enligt Love Börjeson finns det en fara med att kommunerna inte arbetar aktivt med integratio­n och ökad mångfald.

– Det finns en risk för att parallells­amhällen växer fram på både sidor, där grupper i samhället inte delar samma verklighet och därmed inte förstår varandra. I vår kartläggni­ng har vi hittat ett samband mellan höga inkomster och en låg andel av olika nationalit­eter. Det innebär att områden med resursstar­ka hushåll inte deltar i mångfaldsa­rbetet och att vi kan få områden med väldigt rika svenska reserverat med få utrikesföd­da, säger han. DE STADSDELAR MED flest utrikesföd­da invånare är Angered med 52 procent, Östra Göteborg med 43 procent och Norra Hisingen där 27 procent av invånarna är födda utomlands.

 ?? Arkivbild: SEBASTIAN WALDENBY ?? STICKER UT. Stadsdelen Majorna-Linné har lägst andel utrikesföd­da i Göteborg.
Arkivbild: SEBASTIAN WALDENBY STICKER UT. Stadsdelen Majorna-Linné har lägst andel utrikesföd­da i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden