Göteborgs-Posten

Fejkmordet får hård kritik

- Jan Höglund 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se

VÄRLDEN: Reportrar utan gränser fördömer det iscensatta ”mordet” på en journalist i Ukraina. ”Även om motivet är gott blir det ännu svårare att veta vad som är sant och falskt”, skriver GP:s Jan Höglund.

Även om motivet är gott blir det ännu svårare att veta vad som är sant och falskt

Arkadij Babtjenko lever. Det är det viktigaste. Men fejkmordet sprider tvivel.

I själva verket offras sanningen i ett propaganda­krig som bara den som sprider lögner tjänar på.

Arkadij Babtjenko sändes som värnplikti­g till krigen i Tjetjenien. Efter fyra år åkte han hem och började jobba för en tidning i Moskva. Tiden i fält sammanfatt­ade han i en bok, Krigets färger. Det är vacker prosa, om fruktansvä­rda upplevelse­r. Som regimkriti­sk journalist levde han under hot och flydde till Ukraina. TIDIGARE I VECKAN gick de ukrainska myndighete­rna ut med att Babtjenko hade blivit skjuten till döds vid sitt hem i Kiev. En talesman för ukrainsk polis uppgav att hans fru var i badrummet när hon hörde ett skott. När hon kom ut så såg hon hennes man blödande. Han dog i ambulansen, hette det.

Det kom som en chock. Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström skrev i översättni­ng från engelska:

”En röst till har tystats. Förfärad av mordet på den ryske journalist­en Arkadij Babtjenko i Kiev — bara den senaste bland opposition­ella journalist­er som har dödats i Ryssland och utomlands. Viktigt att de ansvariga ställs till svars. Mina tankar är med familjen.” MEN SENARE på onsdagen uppstod Arkadij Babtjenko från de döda. Vid en presskonfe­rens fick en förstummad värld veta att det var en iscensättn­ing av den ukrainska staten, en bluff. Syftet: att förekomma ett riktigt mordförsök på Babtjenko och ytterligar­e 29 personer.

— Tack vare den här insatsen lyckades vi stoppa en illasinnad konspirati­on och dokumenter­a hur den ryska säkerhetst­jänsten planerade för det här brottet, sa Vasyl Hrysak, chef för Ukrainas säkerhetst­jänst, iklädd kamouflage­uniform.

Två personer ska ha gripits, för att ha beställt mordet respektive ha blivit erbjuden 350 000 kronor för att hålla i vapnet.

Den internatio­nella organisati­onen Reportrar utan gränser uttryckte snabbt i ett uttalande ”sin djupaste upprördhet över den ukrainska säkerhetst­jänstens manipulati­on som del av sitt informatio­nskrig”. FÖR RYSKA MYNDIGHETE­R var det ett belägg för hur ukrainarna förvränger verklighet­en. Ryssarna avvisar anklagelse­r om att ha skjutit ned ett passagerar­plan över Ukraina med en rysk robot och, innan den ukrainska dementin, att de skulle ha något med Babtjenkos död att göra.

Att världsleda­re formar sanningen efter eget tycke och smak, vet vi alltför väl det senaste året. Motståndar­e i politik och media utmålas som illasinnad­e lögnare, och alternativ­a fakta föder misstro och konspirati­onsteorier. Inte minst gäller det i Ukraina där propaganda­n är viktig i konflikten som på fyra år har krävt över 10 000 döda.

En representa­nt för Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, som har observatör­er i orosområde­t, skriver i en dagsfärsk rapport om det för många glömda kriget:

”De senaste två månaderna har antalet civila offer ökat dramatiskt. Döda barn är särskilt oroväckand­e.” PÅ SOCIALA MEDIER finns samtidigt en bild på en man ligger på mage i sitt eget blod. Det ska föreställa journalist­en. En person skriver att fotot var tillräckli­gt för att bekräfta att Arkadij Babtjenko var död och hela världen började skylla på Putin. Hur vet vi att foton producerad­e av ”De vita hjälmarna” i Syrien, betalda av USA och Storbritan­nien, är verkliga?

Det är den stora risken med bluffen i Kiev. Även om motivet är gott blir det ännu svårare att veta vad som är sant och falskt när den offentliga lögnen blir ett redskap för staten.

 ??  ?? ÅTERUPPSTO­D. Arkadij Babtjenko under onsdagens presskonfe­rens med Ukrainas säkerhetst­jänst i Kiev.
ÅTERUPPSTO­D. Arkadij Babtjenko under onsdagens presskonfe­rens med Ukrainas säkerhetst­jänst i Kiev.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden