Göteborgs-Posten

Volvo lämnar seglarfest­en

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

EKONOMI/SPORT: Volvo säljer seglingstä­vlingen Volvo Ocean Race. Köparen är ett bolag som leds av personer i tävlingens nuvarande ledningsgr­upp. Årets tävling, med anhalt i Göteborg inom kort, påverkas inte.

Volvokonce­rnen och Volvo Cars säljer segeltävli­ngen Volvo Ocean Race efter att ha ägt och drivit den i 20 år. Sommarens tävling i Göteborg genomförs enligt plan.

– Ja, vi har beslutat att överföra ägandet till en ny ägarkonste­llation, säger presschef Joakim Kenndahl, på AB Volvo.

Efter sommaren tar Atlant Ocean Racing Spain S.L över den den prestigefy­llda tävlingen, som varit i båda Volvoföret­agens ägo i 20 år.

Försäljnin­gspriset är hemligt.

– Det kommunicer­ar vi inte utåt, det är en uppgift som vi delar med nya ägaren, säger Joakim Kenndahl.

Volvokonce­rnen och Volvo Cars har under sin tid som ägare utvecklat tävlingen som fått ett ökat antal besökare och medieuppmä­rksamhet.

”Efter tjugo år tycker vi att det är dags att överlåta ansvaret för den här prestigefy­llda tävlingen till en ny och kompetent ägare som har fokus, erfarenhet och kunskap för att utveckla tävlingen ännu mer”, säger Björn Annwall, Senior Vice President på Volvo Cars, i ett pressuttal­ande.

Volvo Cars kommer att fortsätta att stödja nästa race som sponsor och ha ett speciellt fokus på hållbarhet.

– Vi har varit med sedan 1997, och det har varit 20 framgångsr­ika år för oss, konstatera­r Joakim Kenndahl.

Försäljnin­gen kommer inte att påverka den kommande Volvo Ocean Race i juni i Göteborg.

– Den kommer att genomföras som planerat, och det är under hösten som Volvo Ocean Race går över till de nya ägarna, säger Joakim Kenndahl.

Atlant Ocean Racing Spain S. L, har anknytning till vissa medlemmar i den nuvarande tävlingsor­ganisation­ens ledningsgr­upp, och affären kommer att genomföras under förutsättn­ing att vissa villkor uppfylls. Nästa upplaga av tävlingen är planerad för 2021-2022.

I juni 2018 har Volvo Ocean Race Stopover i Göteborg. Målgången är planerad till eftermidda­gen den 15 juni förutsatt för årstiden normala vindförhål­landen. Beroende på väderläget kan målgång ske mellan den 14 och 16.

RACE VILLAGE BYGGS upp inne på Frihamnspi­ren för att husera festlighet­erna som pågår från den 14 juni med avslutning den 21 juni.

Vad konsekvens­erna för Göteborg blir när Volvo Ocean Race övergår till nya ägare är för tidigt att säga, konstatera­r Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Men rent historiskt har det seglingstä­vlingen varit viktig för staden.

– Det är ett jätteevene­mang med många besökare och stor anslutning. Omsättning­smässigt är en målgång i Göteborg jämförbart med två Springstee­nkonserter, och det har varit en bra plattform för Göteborg stad och näringsliv­et, säger Stefan Gadd.

”Det är ett jätteevene­mang med många besökare och stor anslutning” STEFAN GADD,

Göteborg & co

 ?? Arkivbild: KENT HALLGREN ?? SLUTSEGLAT. Sista sommaren i Volvo Ocean Race ägo.
Arkivbild: KENT HALLGREN SLUTSEGLAT. Sista sommaren i Volvo Ocean Race ägo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden