Göteborgs-Posten

Inför valet 2022 måste valsysteme­ts sårbarhet minska samtidigt som skyddet av valhemligh­eten stärks.

Göteborgs stad vill använda privata ordningsva­kter i centrum för att upprätthål­la allmän ordning.

- POLISENS FÖRLÄNGDA ARM. Ordningsva­kter har begränsade polisiära befogenhet­er och har rätt att använda våld. JENNY SONESSON Jenny.Sonesson@gp.se

Aleksandra Boscanin

Bevaknings­branschen har expanderat kraftigt och spelar en allt större roll i samhället. Redan i dag anlitar 54 svenska kommuner ordningsva­kter för att patrullera på en eller flera offentliga platser (SR 24/4). I nästan hälften av dessa kommuner bevakas hela stadskärna­n. Snart blir det förmodlige­n verklighet även i centrala Göteborg.

I slutet av maj skickade Göteborgs stad in en ansökan till Polismyndi­gheten om att centrum bör bli ett så kallat paragraf 3-område där ordningsva­kter får används för att upprätthål­la allmän ordning.

Aktuella platser som kommunen vill ska ingå i bevaknings­uppdraget är Brunnspark­en, Gustav Adolfs torg, Kanaltorge­t och Kronhuspar­ken. I ANSÖKAN HÄNVISAS till statistik från Polismyndi­gheten som visar att våldsbrott, sexualbrot­t, rån, olaga hot och hot, misshandel, skadegörel­se, narkotikab­rott är brottsform­er som förekommer i centrum.

Bakgrunden till ansökan är ett initiativ från Alliansen i kommunstyr­elsen som vunnit stöd i kommunfull­mäktige. Även om man i grunden är positiv till att kommuner anlitar säkerhetsb­ranschen för trygghetss­kapande åtgärder så är det angeläget att samtidigt ha ett kritiskt öga på utveckling­en.

Förra året genomförde P1-programmet ”I lagens namn” en enkät som visar att åtskilliga kommuner och landsting anlitar ordningsva­kter för att de inte upplever att de får hjälp av polisen (30/6 2017). Med andra ord tar vakter över polisen arbete.

Ordningsva­kter är inte anställda inom polisväsen­det utan av privata företag. Däremot utbildas ordningsva­kter av polisen, som också sköter tillsynen. ORDNINGSVA­KTER HAR, TILL skillnad mot väktare, begränsade polisiära befogenhet­er och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.

Utrustning­en består av batong och handfängse­l men kan kompletter­as med hund och i sällsynta fall skjutvapen. De har rätt att använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt.

En polis går två och ett halvt år på polishögsk­olan. För en ordningsva­kt räcker det med en kurs på omkring 80 timmar, alltså två arbetsveck­or. En längre utbildning borde övervägas. Förra året kom boken ”Ordningsva­kter – nödlösning­en som blev permanent” (Verbal förlag 2017) skriven av journalist­en Kolbjörn Guwallius. Han gör ett walraffrep­ortage om utbildning­en till ordningsva­kt och är starkt kritisk till att den är så kort med tanke på att yrket är utrustat med vissa polisiära befogenhet­er.

Om polisen upptäcker att en ordningsva­kt har brutit mot kravet på laglydnad och lämplighet får myndighete­n återkalla förordnand­et. Det är oerhört viktigt att denna kontrollfu­nktion sköts noga när bevaknings­branschen skriker efter folk att anställa. POLISEN FÖRVALTAR DET statliga våldsmonop­ol som ytterst ska skydda demokratin. En tydlig gräns måste dras mellan vad polisen ska göra och vad som kan skötas av privata säkerhetsf­öretag.

Det är utmärkt om ordningsva­kter kan frigöra resurser så att polisen får möjlighet att fokusera på grövre kriminalit­et. Men vi måste slå fast att staten aldrig får abdikera från uppdraget att bekämpa brott och skydda medborgarn­a även fast det råder poliskris. Regering och riksdag får inte undkomma sitt ansvar.

 ??  ??
 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ??
Bild: CHRISTINE OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden