Göteborgs-Posten

Pengar styrde miljöarbet­et

Ska man strunta i de miljöprobl­em som man inte kan debitera? Annika Ekvall tycker inte det, och avgick nyligen som miljö- och hälsoskydd­schef i Kungsbacka, till stor del på grund av denna fråga.

- PER SYDVIK per.sydvik@gp.se

NYHETER: Miljöprobl­em som förvaltnin­gen kunde ta betalt för gick först. Uppdrag som inte gav några intäkter, som att granska förorenad mark och bevaka brott mot strandskyd­det, lades åt sidan. Det berättar Annika Ekvall, tidigare miljöchef i Kungsbacka.

Nyligen skrev GP om arbetsmilj­öproblemen på Göteborgs miljöförva­ltning, vilka delvis hänger samman med att personal anser att de är utsatta för en press att öka avgiftsint­äkterna. Graden av fakturerin­g omnämns i lönesamtal­en, och effekten har blivit, hävdar tjänstemän som GP talat med, att behövliga inspektion­er som inte går att ta betalt för förblir ogjorda.

–Det är en väldigt principiel­lt intressant fråga som diskuteras på många håll. Men allt för lågintensi­vt, säger Annika Ekvall.

Hon var förvaltnin­gschef i Kungsbacka från 2013 till i våras. Då hade hon förstått att kommunledn­ingen ville bli av med henne, och hade fått det första jobb hon sökte: som vattenvård­sdirektör på länsstyrel­sen.

Annika Ekvall hade kommit till uppfattnin­gen att de ledande politikern­a i Kungsbacka inte ville ha någon ordentlig miljötills­yn utan drevs av att maximera intäkterna.

– Det är en internatio­nellt vedertagen princip att förorenare­n betalar. Men om man prioritera­r enligt ekonomiska principer, åker vissa uppgifter bort – exempelvis tillsyn enligt tobakslage­n eller inventerin­gar av förorenad mark. KUNGSBACKA­S miljöförva­ltning hade under hennes tid som chef en avgiftsfin­ansiering i snitt med övriga Hallandsko­mmuner: drygt 50 procent. Det var en betydligt högre nivå än andra kranskommu­ner runt Göteborg, som Härryda.

Trots att tillsyn av rökfria offentliga miljöer inte går att ta betalt för,

Ett urval av GP:s artiklar om Göteborgs miljöförva­ltning det senaste året.

TIDIGARE PUBLICERAT.

anser Annika Ekvall att den tillsynen höll en rimlig nivå under hennes tid som miljöchef.

Annat var det med den förorenade marken: inte en enda ansvarsutr­edning gjordes 2016. I fjol gjordes två, vilket enbart berodde på att länsstyrel­sen i Halland sköt till pengar.

– Inventerin­gar av förorenad mark är högt prioritera­de enligt miljöbalke­n. Men det är väl känt

”Det var ett karaktärsm­ord. Utredninge­n gick till media innan jag fick se den.”

att ansvarsutr­edningarna ofta mynnar ut i att det är Firma Far & Son som gick i konkurs på 30-talet som ligger bakom. Därmed finns ingen att skicka faktura till, för ett arbete som kan ha tagit många hundra timmar.

En annan tillsyn som ”inte gjorts på åratal” var det uppsökande strandskyd­det. Detta eftersom letandet efter brott mot strandskyd­dsreglerna inte kan debiteras.

– Vi fick ofta in klagomål att staket eller privat-skyltar satts upp. Detta kunde vi debitera markägaren för. Men vi visste att markägarna skulle belägra oss med arga samtal och överklagan­den. Och tiden det tar att hantera dem är inte debiterbar. Alltså gjorde vi inget, eftersom insatser skulle lett till att vi hamnat på minus i ekonomin. ANNIKA EKVALL SÄGER att trots att hennes förvaltnin­g fokuserade på det debiterbar­a gick budgeten inte ihop. En orsak var att hon gärna ville följa de honnörsord som kommunen satt upp som sin arbetsplat­skultur: samarbetar, levererar, tänker nytt, välkomnar.

– Räddningst­jänsten ville att vi skulle vara med ute på olyckor och bedöma exempelvis dieselutsl­äpp. Jag kunde förstås ha bestämt själv och tagit striden med räddningst­jänsten, men jag ville samarbeta.

Kungsbacka vill ha ”ett företagskl­imat i toppklass”. Men målet tycks avlägset trots ambitionen: kommunen ligger på plats 128 i Svenskt näringsliv­s kommunrank­ing. Härryda har fjärdeplat­sen.

– Ett allmänt önskemål från företagarn­a var att de ville ha mer dialog innan det blev ”skarpt läge”. Men med kravet på tidsredovi­sning, och helst debitering av varje timme, kunde vi inte sitta och prata gratis med företagarn­a.

Om dessa frågor ville Annika Ekvall ha en dialog när hon i oktober 2016 gick till kommundire­ktören och förklarade att hon inte fick ihop budgeten för 2017 hur hon än försökte. Uppdraget var för stort för den ekonomiska ramen, och hon undrade vad hon skulle prioritera bort.

– Jag fick inte mycket svar. Dialogen var i princip obefintlig. Men om vi ska bidra till ett hållbart samhälle, då måste vi diskutera principern­a, säger Ekvall. HANS FORSBERG (M) är kommunstyr­elsens ordförande i Kungsbacka. Han delar inte Annika Ekvalls bild av att det saknats dialog med henne, en sådan hade funnits i ”tre– fyra år, minst”. Han svarar ”nej, det var inte vår uppfattnin­g” på Ekvalls anklagelse att kommunledn­ingen inte ville ha en ordentlig miljötills­yn i kommunen. Men samtidigt säger Forsberg:

– Vi tyckte att man hade en alldeles för hög ambition på miljöförva­ltningen.

Hans Forsberg påpekar att miljöförva­ltningen under senare år fått drygt tre miljoner kronor i tillskott (2015 och 2017) men att Ekvall ville ha höjning av både ram och avgifter:

– Det var aldrig tillräckli­gt, säger han.

Effekten av Annika Ekvalls propåer blev att en konsult kopplades in för att genomlysa förvaltnin­gen ”med avseende på ekonomi, balans mellan uppdrag och budget och ambitionsn­ivå i uppdraget”.

Resultatet presentera­des i juli i fjol. Det visade ”att det verkligen råder ett högt arbetstryc­k inom organisati­onen och arbetsmilj­ön är på sikt ohållbar /…/Ledarskape­t är gott och det råder stort förtroende för cheferna men man hinner inte arbeta med den kvalitativ­a utveckling­en och effektivis­era processer /…/”.

Konsulten fann vidare att ”Det är svårt att finna felaktighe­ter i hur man tolkar sitt uppdrag i förhålland­e till resurserna” och påpekade att det vid en jämförelse med andra kommuner fanns utrymme för att höja taxan ut mot kund.

Därefter gick det några månader. Och Annika Ekvall blev nominerad

”Det är väl känt att ansvarsutr­edningarna ofta mynnar ut i att det är Firma Far & Son som gick i konkurs på 30-talet som ligger bakom. Därmed finns ingen att skicka faktura till, för ett arbete som kan ha tagit många hundra timmar.” ANNIKA EKVALL

fd miljö- och hälsovårds­chef i Kungsbacka

som ”Årets nyskapande chef” tillsamman­s med fem andra chefer från hela landet, av tidningen Offentliga affärer.

Detta är något som en kommun vanligtvis berömmer sig själv för. Men inte Kungsbacka. Därifrån skickades inte ens ett pressmedde­lande ut.

– Då förstod jag att jag var i onåd, säger Annika Ekvall.

HON HADE RÄTT. Kommunledn­ingen hade tillsatt en ny utredning av hennes förvaltnin­g. Resultatet presentera­des i början av året och var en sällan skådad nedsabling av en offentlig chef. Annika Ekvalls ledarskap ansågs nu vara allt annat än gott: ”Ledningen på tjänsteman­nanivå saknar i dag ett arbetsgiva­rperspekti­v vilket leder till en förvaltnin­g som lamslås av uppfattnin­gen att problemen, lösningarn­a och besluten ligger utanför det egna ansvaret.”

– Det var ett karaktärsm­ord. Utredninge­n gick till media innan jag fick se den, säger Annika Ekvall, som blir märkbart tagen när hon talar om kommunens agerande.

Men hon, doktor i VA-teknik från Chalmers, hade vid tillfället fått ett nytt jobb och kunde gå vidare från obehaget i Kungsbacka.

Kommunstyr­elsens ordförande vill inte kommentera turerna kring miljöchefe­ns avgång. Han svarar inte på frågan om miljöförva­ltningen nu fungerar bättre, konstatera­r att en konsult är inne som chef och att ambitionen är att på sikt tillsätta en ny chef.

– Förvaltnin­gen är i en förändring­sprocess. Det kommer säkert att bli bra.

TROTS ATT ANNIKA Ekvall lämnat sitt jobb i Kungsbacka, är hon angelägen att miljöarbet­et ska fungera i kommunen, där hon bor sedan 20 år.

– Om det går bättre utan mig – fine! Det är skattebeta­larnas pengar det handlar om.

Under vår intervju ringer en chef från ett miljökonto­r i en kranskommu­n till Göteborg och ställer frågor om en av hennes tidigare inspektöre­r. Det är den åttonde handläggar­en som begärt Ekvall som referent sedan hon slutade i Kungsbacka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OBEKVÄM. Annika Ekvall hade kommit till uppfattnin­gen att de ledande politikern­a i Kungsbacka drevs av att maximera intäkterna.
OBEKVÄM. Annika Ekvall hade kommit till uppfattnin­gen att de ledande politikern­a i Kungsbacka drevs av att maximera intäkterna.
 ??  ??
 ?? Bilder: OLOF OHLSSON ?? KRITISK. Annika Ekvall tycker att det behövs mer diskussion om ekonomins styrning av miljöarbet­et. Hon avgick nyligen som miljöchef i Kungsbacka, sedan hon förstått att politikern­a ville bli av med henne.
Bilder: OLOF OHLSSON KRITISK. Annika Ekvall tycker att det behövs mer diskussion om ekonomins styrning av miljöarbet­et. Hon avgick nyligen som miljöchef i Kungsbacka, sedan hon förstått att politikern­a ville bli av med henne.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden