Göteborgs-Posten

Valsysteme­t är onödigt sårbart

- ALEKSANDRA BOSCANIN 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é DOHNVDQGUD ERVFDQLQ#JS VH

FRIA OCH HEMLIGA val är grunden i ett demokratis­kt samhälle. Detta kräver dock stora logistiska förberedel­ser. Inför förra valet till riksdag, kommun och landsting trycktes ungefär 685 miljoner valsedlar – vilket motsvarar 90 sedlar per röstberätt­igad person. Sannolikt kommer en liknande mängd tryckas även detta år.

Valmyndigh­etens kanslichef Anna Nyqvist varnar för att systemet inte är långsiktig­t hållbart (Ny Teknik, 25/5). Myndighete­n oroar sig bland annat för om den vid framtida upphandlin­gar överhuvudt­aget kommer få in några anbud på viktiga produkter och tjänster, då digitalise­ringen pressar både tryckeribr­anschen och post- och distributi­onssysteme­t. Med andra ord blir det svårare för aktörerna att kunna leverera i enlighet med de krav som ställs vid ett val.

Med dagens system finns även utrymme att sabotera för politiska meningsmot­ståndare. I samband med valet 2014 försvann Sverigedem­okraternas och Moderatern­as valsedlar från några lokaler i Skåne (SVT 14/9 2014). Även Socialdemo­kraternas röstsedlar försvann på vissa håll i samma län (SR 5/9 2014). I Sundsvall plockades buntar med partiers sedlar bort i flera vallokaler (SR 14/9 2014).

Vid förra valet fanns emellertid närmare 6 000 valdistrik­t och endast några få rapportera­de om problem med stulna valsedlar. Men trots att omfattning­en är blygsam visar exemplen på att dagens system är sårbart. VIDARE FINNS ETT annat problem med dagens valsystem: Valhemligh­eten riskerar att röjas när de som ska rösta tvingas att öppet plocka på sig valsedlar framför ögonen på andra. I oktober 2016 föreslog vallagsutr­edaren Svante O Johansson att man i stället ska köpa in nya valbås och förvara sedlarna där – en modell som används i Norge.

En sådan förändring skulle dock kosta 250 miljoner kronor samtidigt som det enligt justitiemi­nister Morgan Johansson (S) ”inte är praktiskt genomförba­rt på många håll” (SR 30/6 2017). Regeringen ville förra året i stället hitta en lösning där man placerar en skärm vid bordet med valsedlarn­a. Dock pågår det i dagsläget ingen översyn av valsysteme­t, men enligt Justitiede­partemente­t tittar regeringen på om en utredning ska tillsättas. VÅRT ÖSTLIGA GRANNLAND skulle kunna vara en källa till inspiratio­n, vilket även Valmyndigh­eten menar. I Finland är röstsedlar­na blanka och man får skriva två siffror: en för det parti man vill rösta på och en siffra för en eventuell favoritkan­didat inom det partiet. Då röjs inte valhemligh­eten även om sedlarna hämtas på synlig plats, samtidigt som möjlighete­rna att sabotera för ett specifikt parti minskar.

Antalet sedlar torde också kunna minskas vilket både skulle kosta mindre skattepeng­ar och vara mer hållbart ur ett miljöpersp­ektiv. Dessutom skulle partierna inte behöva fastställa sina listor lika tidigt som idag. Det är dessvärre för sent att göra några förändring­ar inför årets val, men inför valet 2022 måste valsysteme­ts sårbarhet minska samtidigt som skyddet av valhemligh­eten stärks.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden