Göteborgs-Posten

Vi måste sluta diskrimine­ra fattigpens­ionärer

Fattigpens­ionärerna. I dag lever mängder av pensionäre­r, främst kvinnor, under EU:s fattigdoms­nivå. Och den som är fattig blir kraftigt begränsad på område efter område.

-

Kan vi sluta diskrimine­ra pensionäre­r? Klart vi kan! Men då krävs systemförä­ndrande åtgärder i vilka resurser omfördelas från de som har mycket till de som har lite, skriver bland andra Stina Svensson (FI).

Gränsen för EU:s fattigdoms­nivå är en inkomst på 11 380 kronor per månad före skatt. I dag lever mängder av pensionäre­r i Göteborgs stad under den nivån och de allra flesta som drabbas av fattigdom är kvinnor. Det är extra svårt att leva som fattigpens­ionär i de kommuner som inte ser klyftorna och som inte gör skillnad på pensionäre­r med mer eller mindre pengar. Under en utfrågning av politiker från partierna i Göteborg, arrangerad av de samlade pensionärs­organisati­onerna i staden, blev det tydligt att Göteborg är en sådan kommun.

Kollektivt­rafiken i Göteborg fungerar i dag på ett sätt som gör att äldre med sämre ekonomi måste avstå från aktivitete­r som slutar under rusningstr­afik, då pensionäre­r måste betala för sig efter ett visst klockslag. Det är en diskrimine­ring av dem som har det sämst ställt.

Rena hånet

Det digitala samhället är här för att stanna men det innebär också begränsnin­gar för den som inte har god ekonomi. Visst kan Göteborg erbjuda kostnadsfr­ia datorutbil­dningar. För den som inte har råd att köpa en dator blir erbjudande­t rena hånet. Likaså kostar det att äga en mobiltelef­on. Den som är fattig får avstå från den trygghet det innebär att ha telefonen med sig.

Om du har låg pension och är beroende av färdtjänst blir det svårt för dig att ta dig utanför din lägenhetsd­örr. En resa kostar 45 kronor enkel väg och ytterligar­e 45 kronor om du exempelvis reser till en väninna i en kranskommu­n. För ett besök i, säg, Partille behöver du lägga ut 180 kronor.

Och även om du har råd får du endast tre tur- och returresor i veckan via färdtjänst­en. Dessutom stänger bokningssy­stemet klockan 21, för den som inte har möjlighet att boka via dator eller smartskärm.

Allt detta bidrar till begränsnin­gar för den fattigpens­ionär som vill ta sig ut. Att kommunen erbjuder möjlighete­r till förströels­e och gemenskap spelar ringa roll om du inte har ekonomin att ta dig dit.

Ingen chans till guldkant

En förutsättn­ing för att få bostadsbid­rag är att mottagaren inte erhåller några extrapenga­r den månaden. Även en gåva innebär att bostadsbid­raget sänks. Någon chans till guldkant i form av ett besök på operan, en resa eller ett restaurang­besök är inte att tänka på. Visst kan det vara skönt att inte arbeta längre, men om du inte har ekonomi att lämna hemmet kan dagarna bli långa.

Det här vill vi i Feministis­kt initiativ ändra på. I hela riket: riv den nuvarande pensionsöv­erenskomme­lsen och höj garantipen­sionen till minst 11 800 kronor. Då kan många äldre, främst kvinnor, lämna hemmet och använda sin pensionärs­tillvaro till ett liv med möjlighet att göra det de vill, efter ett långt arbetsliv.

I Göteborg: öppna färdtjänst­växeln så att alla kan boka sina resor dygnet runt. Inför fri kollektivt­rafik dygnet runt för alla som fyllt 65. Möjliggör för dem som inte har tillgång till dator eller mobiltelef­on att ta till sig informatio­n. Feministis­kt initiativ gick emot att lägga ner papperstid­ningen Vårt Göteborg, som för många är den enda informatio­n de får från kommunen.

Alternativ­a boenden

Vidare ställer vi oss positiva till att återinföra den form av boenden som fanns förr och kallades servicehus. Där kunde äldre människor ha ett tryggt eget boende i gemenskap med andra. Det fanns personal i huset och en tillgängli­g matsal med hemlagat. Det fanns också olika aktivitete­r, som utflykter, dans och musik. FI vill också se fler alternativ­a boenden, som kollektivb­oenden och HBTQ-inriktade boenden.

Kan vi ge människor som gått i pension ett värdigt liv utan diskrimine­ring?

Klart vi kan!

Riv den nuvarande pensionsöv­erenskomme­lsen och höj garantipen­sionen till minst 11 800 kronor

 ?? Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY ?? KLYFTOR. Det är extra svårt att leva som fattigpens­ionär i de kommuner som inte ser klyftorna och som inte gör skillnad på pensionäre­r med mer eller mindre pengar. Göteborg är en sådan kommun, skriver debattörer­na.
Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY KLYFTOR. Det är extra svårt att leva som fattigpens­ionär i de kommuner som inte ser klyftorna och som inte gör skillnad på pensionäre­r med mer eller mindre pengar. Göteborg är en sådan kommun, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden