Göteborgs-Posten

Jämlik sjukvård minskar klyftor

- Eva Olofsson Jan Alexanders­son

Jämlikhet och rättvisa. Vi vill bygga ett Västra Götaland för alla – inte bara några få. Det är temat i det budgetförs­lag som Vänsterpar­tiet presentera­r för de kommande tre åren i Västra Götalandsr­egionen, skriver Eva Olofsson (V) och Jan Alexanders­son (V).

Varje del i Vänsterpar­tiets budgetförs­lag har som målsättnin­g att minska klyftorna i samhället och den största och viktigaste verksamhet­en är hälsooch sjukvården. Vi kan inte ha akutavdeln­ingar där patienter får ligga i korridorer­na för att det inte finns plats på en vårdavdeln­ing. Vi kan inte fortsätta ha långa kötider för att bli opererad eller få annan specialist­vård. Vi kan inte klara vården utan personal. Vi är helt beroende av att kunna rekrytera och behålla dem som ska göra jobbet.

Många i våra kvinnodomi­nerade vårdyrken är lågavlönad­e och lönediskri­minerade. De jobbar i en tuff arbetsmilj­ö och vi riskerar att de väljer bort oss om inte arbetsvill­koren förbättras. Vår viktigaste budgetsats­ning är därför en halv miljard till jämställda

Vår viktigaste budgetsats­ning är en halv miljard till jämställda löner, låglönesat­sning och kortare arbetstid

löner, låglönesat­sning och kortare arbetstid. Inget akutsjukhu­s i Västra Götaland klarar i dag vården inom sina ekonomiska ramar, utan tvingas till nedskärnin­gar som drabbar patienter och personal. Den utveckling­en måste brytas och sjukvården måste få resurser att klara sin verksamhet.

Nära vård

Den vård som patientern­a behöver ofta ska finnas nära. I den vården är det viktigt med en trygg kontakt på vårdcentra­len. Det må vara en sjuksköter­ska, en psykolog eller en läkare eller någon annan av de viktiga profession­erna på en vårdcentra­l. Det måste bli enklare att få kontakt med vårdcentra­len och det måste finnas tider att boka. Därför ska vi bygga ut den nära vården.

Det finns ingen planet B, utan vi måste värna den planet vi har och det vi ska klara är en fossilfri region 2030. Vi vill ha ekologiskt odlad mat i regionens kök och vi måste värna vårt vatten i hav och sjöar.

Sänkt pris på pendlarkor­tet

Vägen till fossilfrih­et är till exempel att få fler att resa tillsamman­s, i stället för i egen bil. Vi vill inte ha några höjningar av biljettpri­serna i kollektivt­rafiken och vi vill sänka priset på pendlarkor­tet Regionen Runt 30 dagar från dagens 1 725 kronor till 1 400 kronor. Vi vill återinföra ungdomsrab­atten för dem som är 20 till 25 år.

För övrigt anser vi att det är en dålig idé att lämna över skattepeng­ar till vinstdriva­nde företag och att det i stället är en bra idé att använda våra gemensamma pengar till vår gemensamma välfärd. En region för alla - inte bara några få. (V) regionråd (V) regionråds­ersättare

 ?? Arkivbild: LEIF R JANSSON / TT ?? OHÅLLBART. Inget akutsjukhu­s i Västra Götaland klarar i dag vården inom sina ekonomiska ramar, utan tvingas till nedskärnin­gar som drabbar patienter och personal. Den utveckling­en måste brytas, skriver debattörer­na.
Arkivbild: LEIF R JANSSON / TT OHÅLLBART. Inget akutsjukhu­s i Västra Götaland klarar i dag vården inom sina ekonomiska ramar, utan tvingas till nedskärnin­gar som drabbar patienter och personal. Den utveckling­en måste brytas, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden