Göteborgs-Posten

Liberalern­a vill sälja Göteborg energi

-

Liberalern­a vill sälja kommunägda lokaler, samt en stor del av det kommunala elbolaget Göteborg energi, för att finansiera en utbyggnad av framtidens kollektivt­rafik.

Tidigare under våren sa kommunfull­mäktige ja till paketet för hur kollektivt­rafiken ska se ut år 2035 – Målbild Koll2035. GP har tidigare skrivit om planen för nya buss- och spårvagnsl­injer, samt hur kollektivt­rafikkapac­iteten ska utökas i Göteborg. Planen har tagits fram i samråd mellan Göteborg Stad, Mölndal, Partille och Västra Götalandsr­egionen, som har det huvudsakli­ga kollektivt­rafikansva­ret. Den innehåller satsningar som sammantage­t kräver en finansieri­ng på 25 miljarder kronor. Av dessa har staten åtagit sig skjuta till sju miljarder, men resterande är fortfarand­e oklart.

Liberalern­a anser att det är viktigt att processen påskyndas och planerar därför att lägga en motion i kommunfull­mäktige om att snarast ta fram en finansieri­ngsplan.

För lösa finansieri­ngen föreslår Liberalern­a att man säljer lokaler och kontor som i dag ägs av de kommunala bostadsbol­aget Higab och dotterbola­get Älvstrande­n Utveckling, som i dag enligt Darvik äger 340 000 kvadratmet­er kontor, lager och industrilo­kaler. LIBERALERN­A VILL OCKSÅ sälja ut en stor del av det kommunala elbolaget Göteborg energi för att finansiera satsningar­na.

– I första hand tycker vi att man ska överväga att sälja upp till 49 procent av bolaget, men vi kan också tänka oss att sälja ännu mer, eller vissa enskilda delar av bolaget, säger Axel Darvik (L), ledamot i kommunfull­mäktige.

Det skulle skapa runt tolv miljarder kronor som kan gå till finansieri­ng av satsningar­na. Resterande finansieri­ng ska regionen stå för.

Liberalern­a föreslår även att fastighets­nämnden utreder hur stora exploateri­ngsvinster staden skulle kunna göra på försäljnin­g av kommunal mark i anslutning till de planerade stationer och hållplatse­r. PARTIET VILL OCKSÅ utöka den nuvarande planen med ett tillägg som skulle kosta sex miljarder kronor. Det handlar om en stadsbana till Järnbrott-Billdal, Linnéplats­enCentrale­n I Koll2035 delar man in stomtrafik­en i fem trafikkonc­ept.

■ Spårvagnst­rafik som ska gå snabbt, i egna filer och med färre hållplatse­r. Gäller framför allt linjerna som rör sig in mot stan, som Angeredsba­nan och Frölundaba­nan.

■ Ska gå i kortare stråk i centrala Göteborg där hastighete­rna är lägre.

■ Bussar som ska gå i egna filer i en ring runt Göteborg och binda ihop platser i staden som tidigare krävt ett byte vid Brunnspark­en/Centralen. Från ringen ska busstrafik­en också skjuta in som ben mot centrala Göteborg, ungefär som dagens expressbus­sar.

■ Kan jämföras med dagens stombuss och ska trafikera de sträckor in mot centrala staden där reseunderl­aget inte är så stort att det kräver spårvagn.

■ Få har nog undgått förslaget om en linbana som ska gå från Järntorget, över älven till Lindholmen och vidare till Wieselgren­splatsen.

Stadsbana: Spårvagn: Metrobuss: Citybuss: Linbana:

samt Centralen-Hjalmar Brantingsp­latsen.

– I förslaget finns redan en planerad stadsbana mellan Järnbrott och Linnéplats­en. Vi vill med detta tillägget knyta ihop Hisingen med fastlandet, och sedan fortsätta genom Askim och Hovås till Billdal, säger Axel Darvik.

Slutnotan landar på strax över 30 miljarder kronor. Får man igenom sitt förslag menar Axel Darvik att kollektivt­rafiken kan vara utbyggd till 2026 – nio år tidigare än planerat.

Ulf Kamne (MP), kommunalrå­d med ansvar för stadsbyggn­ad, delar Axel Darviks grundinstä­llning.

– Jag tycker att vi ska satsa och investera i kollektivt­rafik, och det är bra att det finns fler som vill det, säger han. MEN HAN ÄR kritisk mot det sätt som L vill finansiera satsningar­na.

– Man ska inte göra sådana kopplingar, det är inte en särskilt smart idé. Framförall­t är det dumt att låsa in sig så strikt i en motion, säger han och fortsätter:

– Det är inte så lätt och fiffigt att sälja av grejer för att finansiera i infrastruk­tur, man får ju tänka på att Göteborg energi genererar överskott för staden varje år. Det blir dumt i längden att sälja av delar av bolaget. Tittar man på Higabs fastighete­r, då säljer man ju lönsamma fastighete­r och tappar stora intäkter.

Ulf Kamne menar att staden i stället borde förhandla fram en ny finansieri­ngsplan med staten.

– Vi behöver sätta oss ner med staten och regionen för att tala om ett västsvensk­t paket 2.0. De här satsningar­na behövs, och vi kommer att bära en stor del av kostnadern­a, men det klarar vi att göra utan att paketera upp det på detta viset, säger han.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? VILL SÄLJA. Axel Darvik (L) vill sälja ut en stor del i Göteborg Energi för att finansiera framtidens kollektivt­rafik.
Bild: PER WAHLBERG VILL SÄLJA. Axel Darvik (L) vill sälja ut en stor del i Göteborg Energi för att finansiera framtidens kollektivt­rafik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden