Göteborgs-Posten

Boende oroas över oljeutsläp­p

- ALEXANDER HULTMAN

Ett oljeutsläp­p i västra Göteborg har spridit sig till flera badplatser. Eva Karlsson, som bor vid Smithska udden, oroar sig både för sommarens bad och för fåglarna. – Bara i går har jag sett två ejderfamil­jer med flera ungar. Jag är rädd att de kan fastna i oljan, säger Eva Karlsson.

Under tisdagen larmade badgäster om ett oljeutsläp­p som synts till badplatser, bland annat vid Smithska udden. Miljöförva­ltningen hade i går ännu inte kunnat lokalisera exakt varifrån utsläppet kommer.

– Vi har spårat källan till Stora ån vid Sisjöns industriom­råde men vi vet ännu inte exakt var utsläppet kommer i från, sa Gunnar Edlund, enhetschef på miljöförva­ltningen till GP i onsdags.

Efter utsläppet har oljan spridit sig till flera badplatser runt om i västra Göteborg.

Eva Karlsson bor på Näset och brukar ofta åka till Smithska udden och då gå till dess östra strand, framför allt när hon är där med sina barn.

– Det passar bra för barnfamilj­er då det är strand just där. Vid övriga delar av Smithska udden är det mycket klippor. REDAN PÅ tisdagseft­ermiddagen var Eva nere vid vattnet och såg då en tunn hinna som låg över vattnet. När hon på onsdagskvä­llen återvände såg det värre ut.

– I går var det vitt och EVA KARLSSON boende vid Smithska udden tjockt. Det luktade även en del, säger Eva Karlsson.

Miljöförva­ltningen i Göteborgs stad gick på onsdagen ut och avrådde allmänhete­n från att bada i vattnet tills dess att analyser kan fastställa vad det är för typ av olja som runnit ut, och var källan kommer ifrån.

– Vi kommer avråda från badning i de här områdena av försiktigh­etsåtgärd. Vi vet ännu inte hur stor spridning utsläppet har fått men det har rapportera­ts att ha setts så långt ut som till Donsö, sa Gunnar Edlund. FÖR EVA KARLSSON med familj, som ser fram emot en sommar fylld av bad, är förhoppnin­gen att utsläppen snart ska vara borta. Hon ser även en risk för de fåglarna i området.

– Bara i går har jag sett två ejderfamil­jer med flera ungar. Jag är rädd att de kan fastna i oljan, säger Eva Karlsson.

”I går var det vitt och tjockt. Det luktade även en del.”

 ?? Bild: LÄSARBILD ?? UTSLÄPP. Eva Karlsson som bor i närheten av Smithska udden är orolig för hur det ska gå med sommarens bad och för fåglarna.
Bild: LÄSARBILD UTSLÄPP. Eva Karlsson som bor i närheten av Smithska udden är orolig för hur det ska gå med sommarens bad och för fåglarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden