Göteborgs-Posten

Åldersbedö­mning ”användbar metod”

- ANJA HAGLUND

Magnetkame­raundersök­ning är en användbar metod för att bedöma åldern på pojkar, bedömer Socialstyr­elsen. För flickor är osäkerhete­n däremot större, enligt den studie som genomförts på uppdrag av myndighete­n.

Tillförlit­ligheten är betydligt lägre för flickor än för pojkar, slår Socialstyr­elsen fast. Det förklaras av att benmognade­n sker tidigare hos flickor än hos pojkar.

– Osäkerhete­n i bedömninge­n är störst bland flickor 15–17 år och för pojkar i åldern 17 till 18, säger Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola som tillsamman­s med Karolinska institutet genomfört studien, på en pressträff.

Han säger dock även att undersökni­ngarna generellt ger goda resultat.

Studien har genomförts på 938 ungdomar, 465 pojkar och 473 flickor, i åldrarna 14–21 år som är födda i Sverige. 400 av dem deltog dessutom i en studie där man analyserad­e bara tillväxtzo­nen i knäleden.

– Ett huvudfynd och ett viktigt fynd är att det är väldigt beroende på vilken åldersgrup­p som undersökts, säger Johan Sanmartin Berglund.

Däremot kunde man konstatera att faktorer som socioekono­mi och om man varit mycket fysiskt aktiv under uppväxten inte hade någon inverkan på resultatet.

Ingen av dem som deltar i presskonfe­rensen vill säga något om ifall Rättsmedic­inalverket bör ompröva sina metoder.

– Vi har inte gjort någon direkt jämförelse mellan de båda metoderna. Bägge delmetoder­na är bra och användbara metoder för att göra medicinska åldersbedö­mningar, säger Lars-Torsten Larsson som är avdelnings­chef på Socialstyr­elsen.

I drygt ett år har Rättsmedic­inalverket (RMV) genomfört medicinska åldersbedö­mningar på ensamkomma­nde

Åldersbedö­mningarna av unga asylsökand­e har kritiserat­s. I dag gav Socialstyr­elsen sitt svar på om metoden går att lita på.

IFRÅGASATT.

asylsökand­e. Hittills har drygt 9 600 personer bedömts, och av dessa har 83 procent bedömts vara över 18 år. METODERNA FÖR ATT fastställa ålder är två; röntgenund­ersökning av visdomstän­der samt undersökni­ng av knäleden med hjälp av magnetkame­ra.

Men undersökni­ngarna har fått kritik för att vara varken rättssäkra eller träffsäkra. Särskilt har kritikerna, däribland läkare på RMV, slagit ned på metoden med röntgen av knäleden där de menat att felmargina­len för bedömninga­rna är större än vad som angivits av RMV.

Verket har dock försvarat metoderna och inte sett någon anledning att ändra på dem.

Studien som presentera­des i går har haft i uppdrag att fördjupa kunskapen kring just magnetkame­raundersök­ningar. Om metoden är vetenskapl­ig, tillförlit­lig och etisk, men också om RMV:s metoder skulle kunna kompletter­as på något sätt. För genomföran­det har Karolinska institutet och Blekinge Tekniska Högskola stått, och i studien ingår 960 individer vars ålder är känd sedan tidigare.

Behovet av åldersbedö­mningar blev uppenbart hösten 2015 – en period då rekordmång­a ensamkomma­nde unga anlände till Sverige. Inför införandet föreslog Socialstyr­elsen en pilotstudi­e, för att testa metodens tillförlit­lighet. Någon sådan hanns dock aldrig med, regeringen ansåg det viktigare att åldersbedö­mningarna snabbt kom i gång. ■ Högskolorn­a har studerat benmognade­n på två sätt.

■ I en huvudstudi­e har fem olika tillväxtzo­ner i knäleden, handleden och fotleden på 938 personer 14–21 år undersökts, med en bildteknik som avbildar brosk.

■ I en tilläggsst­udie, med 400 av de 938 deltagarna, har enbart den övre delen av knäleden undersökts med en bildteknik som avbildar bland annat skelett – en av de två metoder som Rättsmedic­inalverket (RMV) använder. RMV:s tandröntge­nmetod har inte ingått.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden