Göteborgs-Posten

Långa köer vid Kornhalls färja

- KARINA HANSSON karina.hansson@gp.se

Flera vägbyggen i Kungälv gör att bilister väljer alternativ­a vägar. Vid Kornhalls färja får bilisterna vänta upp till en halvtimme för att komma över Nordre älv.

Väntetider­na vid Kornhalls färja över Nordre älv blir allt längre, något som Kungälvs-Posten var först att skriva om. Björn Löfving som bor på Överön vid havsbandet i Kungälv, tar färjan till jobbet varje dag. Han har märkt att köerna blivit längre sedan någon månad tillbaka.

Enligt honom beror det på att bygget av en gång- och cykelbro över E 6 i Kungälv och bygget av gång- och cykelväg mellan Ytterby och Kärna får bilisterna att välja alternativ­a vägar. Hur påverkar köerna dig?

– Vi får åka tidigare på morgnarna. Ska jag vara på jobbet åtta får jag kalkylera med att de tar extra tid.

Från politiskt håll och bland Kungälvsbo­r finns önskemål om att färjan ska ersättas av en bro mellan Kornhall och Säve. Patrik Renström (C), ledamot i kommunstyr­elsen, som dagligen åker med färjan, tänker lägga en motion om en tillfällig lösning på problemet.

– Det behövs en snabb lösning, det tar 20-30 år att bli färdiga med ett broprojekt, säger han. LÖSNINGEN HAN SER framför sig är en tvåfilig pontonbro där två bilar kan köra parallellt. En enkel lösning som, enligt honom, borde gå att genomföra på ett till två år. Han anser att det är viktigt att det finns en annan väg in till Göteborg än via E 6 och Tingstadst­unneln.

För Björn Löfving är en bro inte lösningen.

– Jag tycker att det känns som om prio ett är att få ordning på motorvägen så att det flyter där. Jag tycker inte att man ska locka folk att åka småvägar. Man ska inte bygga ut färjeleden för att kompensera för ökad trafik norrifrån, säger han.

Johan Holmberg (S) anser också att något behöver göras men han upplever att kommunen inte får något gehör hos Trafikverk­et.

– Vi hade ett möte med Färjereder­iet för tio år sedan och de fick med sig en del idéer om bland annat en större färja och att nuvarande färja skulle förses med dubbla filer för påkörning. Nu ska jag höra av mig i veckan till Trafikverk­et för ett möte. Det är dags att höra vad de gjort under de här tio åren. ENLIGT JOHAN Holmberg vill Socialdemo­kraterna, det största partiet i den majoritet som styr Kungälv, prioritera en gång- och cykelväg ner till färjeläget i Kornhall. Sedan vill han se en ny pendelpark­ering vid Osbecks lanthandel på Kungälvssi­dan för att slippa få ner all trafik till färjeläget.

På tisdagseft­ermiddagen, när GP var på plats, satt flera bilister och väntade på färjan på Hisingssid­an.

– Det är bedrövligt, det här är tack vare byggena i Kungälv. Vi som bor i Kärna sitter här varje morgon och eftermidda­g, säger Robert Holming som anser att en bro skulle underlätta men att han hellre skulle se att det byggdes en tunnel.

 ?? Bild: KARINA HANSSON ?? SKYTTELTRA­FIK. Kön till Kornhalls färja på Hisingssid­an ringlar sig lång i eftermidda­gsrusninge­n då färjan kör i ett.
Bild: KARINA HANSSON SKYTTELTRA­FIK. Kön till Kornhalls färja på Hisingssid­an ringlar sig lång i eftermidda­gsrusninge­n då färjan kör i ett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden