Göteborgs-Posten

Forskninge­n ger annan bild av integratio­nen

Integratio­n är vår tids hetaste politiska fråga och av debatten att döma växer problemen i rasande fart. Men är det verkligen så? En ny forskarrap­port visar att vägen till sysselsätt­ning inte är längre i dag – trots att flyktingar­na är fler och jobben ino

-

gott på bidrag.

Väljarna har tagit till sig budskapet. Invandring/integratio­n hamnade i topp senast SOMinstitu­tet vid Göteborgs universite­t bad folk spontant lista våra viktigaste samhällspr­oblem. Andra mätningar har gett liknande svar. FORSKARE SOM TITTAT på frågan delar dock inte uppfattnin­gen att Sverige är ett skräckexem­pel. Eller att utveckling­en går åt fel håll.

Anders Forslund, professor på IFAU, institutet för arbetsmark­nadspoliti­sk utvärderin­g, sa nyligen i en GP-intervju att intrycket snarare är att Sverige klarar integratio­nen bättre än andra länder. Och under torsdagen presentera­de ESO, Expertgrup­pen för stu- dier i offentlig ekonomi, en studie som ger en annan bild än att integratio­nen tar allt längre tid.

Forskaren Joakim Ruist, verksam vid Handelshög­skolan i Göteborg, har tittat på hur lång tid det tagit för flyktingin­vandrare i Sverige att etablera sig på arbetsmark­naden från 1980-talet och framåt. DET VISAR SIG att det gick fortare på 1980-talet, vilket inte är särskilt förvånande eftersom det då knappt existerade någon arbetslösh­et. Under den ekonomiska krisen på 1990-talet blev det väsentligt svårare, men efter återhämtni­ngen har det sett i stort sett likadant ut. Joakim Ruist konstatera­r att det blivit gradvis sämre under de senaste åren, men att skillnader­na är relativt små.

Och när han tittar på ursprungsl­änder var för sig syns inga skillnader alls. Trots att antalet nyanlända är fler i dag än tidigare och trots att tillverkni­ngsindustr­in inte alls slukar lika många medarbetar­e, så tar det alltså lika lång tid för en person från till exempel Iran att komma in på arbetsmark­naden i dag som det gjort tidigare. ISTÄLLET FÖR INDUSTRIN är det i dag inom omsorgen de flesta hittar arbete – och rapporten visar att ursprungsl­and och vilken ålder den nyanlände har är viktigare variabler än hur många flyktingar som kommit till landet. Och eftersom mönstret sett likadant ut de senaste 20 åren drar Joakim Ruist slutsatsen att kommande flyktingar kommer anpassa sig ungefär lika snabbt.

Nu är förstås integratio­n mer än bara jobb – och att skynda på integratio­nen är självfalle­t under alla omständigh­eter en lovvärd ambition. Men man kan fundera på om det upphetsade debattklim­at som just nu omger frågan verkligen är berättigat.

Det visar sig att det gick fortare på 1980-talet, vilket inte är särskilt förvånande eftersom det då knappt existerade någon arbetslösh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden