Göteborgs-Posten

Så påverkas handeln av fotbolls-VM

Temperatur­en stiger i takt med att avspark närmar sig

- VALDEMAR LÖNNROTH valdemar.lonnroth@gp.se

Sverige i fotbolls-VM. Det är mumma för sporthande­ln, sportbarer­na och tv-försäljare. Men även blöjtillve­rkare ser den kommersiel­la möjlighete­n när hundratuse­ntals flockas runt tv-apparatern­a.

Att VM har betydelse för spelare och landslag är givet, men även för handeln är ett stort mästerskap med svenskt deltagande en mycket välkommen intäktsmöj­lighet. Två sådana branscher, som är kända för att ha pressade marginaler tack vare e-handeln, är hemelektro­nikoch sporthande­ln. Här har temperatur­en stigit kraftigt de senaste veckorna – ju närmare avspark och ju mer medierna fyllts av rapporter om uppladdnin­g, taktiksnac­k och med landskampe­rna på hemmaplan kommande helger.

På Intersport i Nordstan står Mathias Stenqvist och kollar in de officiella VMtröjorna.

– Jag och flickvänne­n ska på matchen mellan Sverige och Danmark i Stockholm till helgen. Jag tänkte köpa en till henne och trycka hennes efternamn på ryggen – hon heter Lindelöf, så det är ju lite roligt. MARIA HARMAN SOM jobbar i butiken konstatera­r att försäljnin­gen av VM-artiklar ökat.

– Särskilt landslagst­röjan går bra – det är ju en unik för varje mästerskap och folk vill ha den rätta. Landslaget laddar upp i Båstad nu och så har vi matcherna i Stockholm denna helg och på Ullevi helgen efter, så det blir

”Familjer är ju stolta över sina barn och vill stödja det svenska laget hela dagen” VIVIANA OCHOA, LIBERO,

om att de säljer fotbollsbl­öjor

ju mycket uppmärksam­het kring fotbollen nu.

Marcus Wibergh, vd för svenska Intersport med huvudkonto­r i Krokslätt, konstatera­r att intäkterna från det stora idrottseve­nemanget är ett välkommet tillskott till kassan.

– VI HADE önskat att det var VM mer än var fjärde år, det blir ökad omsättning på det. När det var klart efter matchen mot Italien tryckte vi på knappen. Vi är också stolta sponsorer av Svenska fotbollsfö­rbundet.

– Det här är ju verkligen något folk samlas kring, det blir grillfeste­r och tvapparate­r utomhus och i trädgårdar.

Även hos konkurrent­en Stadium konstatera­r informatio­nsansvarig­a Angelica Larsson att fotbolls-VM har ökat intäkterna – och de blir bättre om Sverige tar sig vidare i mästerskap­et.

– Vi är optimister och hoppas givetvis på framgångar som sträcker sig över hela sommaren och har köpt in ett sortiment som ska räcka länge.

Inom hemelektro­nikbransch­en är det nya tv-apparater som driver kunder till butikerna.

– När det gäller tv-försäljnin­gen har vi haft två stora världsmäst­erskap innan fotbolls-VM drar igång: vinterOS och hockey-VM. Det blir ett uppsving inför de stora evenemange­n generellt sett. När det gäller tv i dag är det inte främst en viss teknik vi ser en trend i utan att större och större tv-apparater efterfråga­s, säger Nora Ay, kommunikat­ionschef på Netonnet.

– Nu när det är semesterti­der ser vi också att folk vill ha full uppkopplin­g och kunna följa VM från andra enheter som datorer, mobiler och surfplatto­r när de till exempel är i husvagnen eller på semesterre­san.

Jessica Wallin, kommunikat­ionsansvar­ig på Elgiganten, bekräftar att kunder efterfråga­r allt större tv-apparater.

– De stora sportevene­mangen påverkar vår försäljnin­g och starkast ökning ser vi i storleken 70 tum och uppåt – den kategorin har ökat med 500 procent.

– VI SÅG en vikande trend i försäljnin­gen tidigare i år, men sedan vände det i april och ökade tydligt i maj. Hockey-VM drog försäljnin­g och den senaste veckan har vi sett en markant ökning.

En något mer oväntad aktör som använder fotbollsmä­sterskapet i sin försäljnin­g är blöjtillve­rkaren Libero, som ägs av svenska Essity. De har en särskild VM-kollektion med blöjor.

– Vi har haft begränsade upplagor – limited edition – sedan 2007. Libero är ett stolt svenskt märke och vi stödjer det svenska laget, säger Viviana Ochoa, marknadsch­ef för Norden på Libero.

ATT DET ÄR svenska flaggor och fotbollar på dylika hygienprod­ukter som sedan slängs i papperskor­gen ser hon inte som ett problem.

– Familjer är ju stolta över sina barn och vill stödja det svenska laget hela dagen.

Utanför handeln är stadens sportbarer givna aktörer när det gäller att slå mynt av mästerskap­et.

– Vi har laddat upp i veckor, för att inte säga månader. Det här ska bli vår bästa sommar. Det varma vädret har fått folk att vara mer i parker, men fotbolls-VM kommer att betyda mycket. SverigeMex­iko-matchen har varit fullbokad sedan mer än en månad och till de andra Sverigemat­cherna är det bara ett fåtal bord kvar, säger Daniel Johansson, bar- och kökschef på O’Learys på Avenyn.

– Vi har också gott om bokningar till andra matcher, till exempel Irans matcher – det finns ju många svensk-iranier i stan. Det var en väldig stämning när Iran var med i VM för fyra år sedan, gästerna spelade på trummor och när det väl blev ett mål var det riktigt högljutt.

 ??  ?? VM-LADDNING. Maria Harman på Intersport i Nordstan visar Mathias Stenqvist de olika storlekarn­a på VM-tröjorna.
VM-LADDNING. Maria Harman på Intersport i Nordstan visar Mathias Stenqvist de olika storlekarn­a på VM-tröjorna.
 ?? Bild: PER WAHLBERG ??
Bild: PER WAHLBERG
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden